Werner Juvik
Divisjonsdirektør, Norlandia Barnehagene AS
I Fagbladets artikkel om antall pedagoger pr. barn i norske barnehager, framkommer det at Norlandia ligger lavest av de større private aktørene og bryter barnehagelærernormen. Men dette stemmer ikke; vi bryter ikke normen som Fagbladet skriver. Når vi ikke får tak i barnehagelærere, søker vi dispensasjon som barnehageloven åpner for.
Vi undrer oss over om Fagbladet mener at vi spekulerer i lav andel barnehagelærere for å sikre lønnsomhet og at vi bryter loven. Vi undrer oss også over hvorfor de ikke opplyser om at vi søker om dispensasjon når vi ikke får tak i kvalifisert personell og at vi derfor ikke bryter verken bemanningsnormer eller loven. Flere steder er det knapphet på barnehagelærere, og det er eneste årsaken til at vi noen ganger må søke slik dispensasjon.
Statistikken viser at kommuner hvor Norlandia har søkt dispensasjon fra utdanningskravet, har kommunen selv dispensasjon fra utdanningskravet i barnehagelærernormen. Dispensasjon fra utdanningskravet blir mest brukt i kommuner i og rundt Oslo. Dette viser at denne utfordringen deler vi sammen med kommunene.
Vårt mål er at alle barn skal ha et likeverdig tilbud og gå i en høykvalitetsbarnehage. Det betyr at vi jobber knallhardt for å rekruttere og beholde barnehagelærere, som også resten av sektoren gjør. Når vi ikke har søkere til ledige stillinger, søker vi alltid kommunen om dispensasjon fra barnehageloven, slik vi skal.
Mange av dem som får innvilget dispensasjon har enten annen treårig høyskoleutdanning, fagbrev som barne- og ungdomsarbeidere eller har lang ansiennitet fra yrket. Det er også viktig at ansatte som får dispensasjon får god veiledning og oppfølging. Vi mener for øvrig det burde åpnes opp for større tverrfaglighet i sektoren, at en mindre andel av pedagognormen burde kunne fylles med annen relevant høyskole- eller universitetsutdanning som psykologer, spesialpedagoger, barnevernspedagoger, idrettspedagoger, ernæringsfysiologer eller lignende. Et bredt kunnskapsgrunnlag viser at barnehagen er en viktig forebyggende arena. En større tverrfaglighet kan gi barnehagen kompetanse som bedre kan ivareta den komplekse hverdagen familiene og derigjennom barnehagen står i.
Vi har årlige medarbeiderundersøkelser og ansatte har generell god trivsel. Årlig evaluering og kartlegging viser også at det pedagogiske personalet er fornøyd med det interne og nasjonale kompetansetilbudet. Vi har vært svært opptatt av barnehagebasert kompetanseutvikling og å følge den statlige strategien. I tillegg til at vi er med på kommunale satsinger og legger forholdene til rette for de av barnehagelærerne som ønsker videreutdanning i regi av Utdanningsdirektoratet. Dette i tillegg til interne karriereveier.
Nå etter nyttår har vi vært på karrieredager på de ulike høyskolene for å fortelle om våre barnehager og hvordan vi jobber pedagogisk for å realisere rammeplanen, og videre om blant annet hvordan vi organiserer veiledning og støtte til nyutdannede.
Fra 1.1.2023 fikk alle ansatte i Norlandia Barnehagene en hybrid pensjon og livsvarig avtalefestet AFP i privat sektor. Vi har et eget Oslo-tillegg for barnehagelærere ansatt i våre barnehager i Oslo, Asker og Bærum, da dette er kommuner som lønner barnehagelærerne bedre enn i andre KS-kommuner. Vi tilbyr også andre velferdsgoder for å være mest mulig attraktive.
Vi har høye ambisjoner for kvalitetsarbeidet i våre barnehager, og våre medarbeidere gir gode tilbakemeldinger på å være en del av et større faglig fellesskap og på våre ulike verktøy og satsinger, som innføringen av kvalitetssystemet CLASS i alle våre barnehager. Class som også brukes i mange av landets kommuner og enkelte bydeler i Oslo.
Vi i Norlandia Barnehagene skal fortsatt stå på for å hele tiden øke kvaliteten i våre tjenester og for å være en attraktiv arbeidsgiver.
Og vi skal fortsette å jobbe hardt for å tiltrekke oss og beholde dyktige barnehagelærere.
Istedenfor ytterligere polarisering og mistenkeliggjøring, ønsker vi oss en faktabasert diskusjon, der vi sammen kan se på gode løsninger for det som er en felles utfordring, heller enn å så tvil om intensjoner og ambisjoner. Spesielt i en situasjon hvor søkningen til barnehagelærerutdanningen har falt med 25, 6 prosent i 2022 sammenlignet med 2021.
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
Renholdere får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
DØDSHJELP: – Det er på tide å utrede dette i en bredt sammensatt kommisjon, mener Gro Nylander (82), som er pensjonert fødselslege.
Kristin Svorte
Werner Juvik