JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MENINGER

«Nei, vi spekulerer ikke i lav andel barnehagelærere for å sikre lønnsomhet»

2023041112302820230411123028

Werner Juvik

– Når vi ikke får tak i barnehagelærere, søker vi dispensasjon som barnehageloven åpner for, skriver Norlandia-direktør.

Divisjonsdirektør, Norlandia Barnehagene AS

I Fagbladets artikkel om antall pedagoger pr. barn i norske barnehager, framkommer det at Norlandia ligger lavest av de større private aktørene og bryter barnehagelærernormen. Men dette stemmer ikke; vi bryter ikke normen som Fagbladet skriver. Når vi ikke får tak i barnehagelærere, søker vi dispensasjon som barnehageloven åpner for. 

Vi undrer oss over om Fagbladet mener at vi spekulerer i lav andel barnehagelærere for å sikre lønnsomhet og at vi bryter loven. Vi undrer oss også over hvorfor de ikke opplyser om at vi søker om dispensasjon når vi ikke får tak i kvalifisert personell og at vi derfor ikke bryter verken bemanningsnormer eller loven. Flere steder er det knapphet på barnehagelærere, og det er eneste årsaken til at vi noen ganger må søke slik dispensasjon.

Statistikken viser at kommuner hvor Norlandia har søkt dispensasjon fra utdanningskravet, har kommunen selv dispensasjon fra utdanningskravet i barnehagelærernormen. Dispensasjon fra utdanningskravet blir mest brukt i kommuner i og rundt Oslo. Dette viser at denne utfordringen deler vi sammen med kommunene. 

Vårt mål er at alle barn skal ha et likeverdig tilbud og gå i en høykvalitetsbarnehage. Det betyr at vi jobber knallhardt for å rekruttere og beholde barnehagelærere, som også resten av sektoren gjør. Når vi ikke har søkere til ledige stillinger, søker vi alltid kommunen om dispensasjon fra barnehageloven, slik vi skal. 

Mange av dem som får innvilget dispensasjon har enten annen treårig høyskoleutdanning, fagbrev som barne- og ungdomsarbeidere eller har lang ansiennitet fra yrket. Det er også viktig at ansatte som får dispensasjon får god veiledning og oppfølging. Vi mener for øvrig det burde åpnes opp for større tverrfaglighet i sektoren, at en mindre andel av pedagognormen burde kunne fylles med annen relevant høyskole- eller universitetsutdanning som psykologer, spesialpedagoger, barnevernspedagoger, idrettspedagoger, ernæringsfysiologer eller lignende. Et bredt kunnskapsgrunnlag viser at barnehagen er en viktig forebyggende arena. En større tverrfaglighet kan gi barnehagen kompetanse som bedre kan ivareta den komplekse hverdagen familiene og derigjennom barnehagen står i. 

Vi har årlige medarbeiderundersøkelser og ansatte har generell god trivsel. Årlig evaluering og kartlegging viser også at det pedagogiske personalet er fornøyd med det interne og nasjonale kompetansetilbudet. Vi har vært svært opptatt av barnehagebasert kompetanseutvikling og å følge den statlige strategien. I tillegg til at vi er med på kommunale satsinger og legger forholdene til rette for de av barnehagelærerne som ønsker videreutdanning i regi av Utdanningsdirektoratet. Dette i tillegg til interne karriereveier.

Nå etter nyttår har vi vært på karrieredager på de ulike høyskolene for å fortelle om våre barnehager og hvordan vi jobber pedagogisk for å realisere rammeplanen, og videre om blant annet hvordan vi organiserer veiledning og støtte til nyutdannede. 

Fra 1.1.2023 fikk alle ansatte i Norlandia Barnehagene en hybrid pensjon og livsvarig avtalefestet AFP i privat sektor. Vi har et eget Oslo-tillegg for barnehagelærere ansatt i våre barnehager i Oslo, Asker og Bærum, da dette er kommuner som lønner barnehagelærerne bedre enn i andre KS-kommuner. Vi tilbyr også andre velferdsgoder for å være mest mulig attraktive. 

Vi har høye ambisjoner for kvalitetsarbeidet i våre barnehager, og våre medarbeidere gir gode tilbakemeldinger på å være en del av et større faglig fellesskap og på våre ulike verktøy og satsinger, som innføringen av kvalitetssystemet CLASS i alle våre barnehager. Class som også brukes i mange av landets kommuner og enkelte bydeler i Oslo. 

Vi i Norlandia Barnehagene skal fortsatt stå på for å hele tiden øke kvaliteten i våre tjenester og for å være en attraktiv arbeidsgiver. 

Og vi skal fortsette å jobbe hardt for å tiltrekke oss og beholde dyktige barnehagelærere. 

Istedenfor ytterligere polarisering og mistenkeliggjøring, ønsker vi oss en faktabasert diskusjon, der vi sammen kan se på gode løsninger for det som er en felles utfordring, heller enn å så tvil om intensjoner og ambisjoner. Spesielt i en situasjon hvor søkningen til barnehagelærerutdanningen har falt med 25, 6 prosent i 2022 sammenlignet med 2021. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy