JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Svar på tiltale

NSF-lederen: – Jeg har aldri ment at vold skyldes ufaglært arbeidskraft

2021080513314220210805133138

Tri Nguyen Dinh

Pleiemedarbeideren har særdeles viktige støttefunksjoner og skal ikke bli satt til ansvar eller oppgaver de ikke har forutsetninger for å håndtere, skriver forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

Leder Norsk Sykepleierforbund

Takk, Hilde Lende Aune for at du skriver innlegg, og for at du er like tydelig som meg på helsefagarbeiderens og pleiemedarbeidernes viktige kompetanse, funksjon og rolle i helsetjenesten.

Les Hilde Lende Aunes innlegg her: – Lavmål av forbundslederen i NSF å angripe en gruppe helsearbeidere

Erfaringskompetanse er også kompetanse

Hva skulle vi ha gjort i dagens kommunale helsetjenester uten sykepleiere, men også helsefagarbeidere og pleiemedarbeidere som i altfor stor grad arbeider alene med alvorlig syke pasienter? Stort sett går det heldigvis bra fordi også helsefagarbeideren og pleiemedarbeideren strekker seg så innmari langt for pasientene sine. Erfaringskompetanse er også kompetanse. Jeg som sykepleier har lært noe av det viktigste jeg kan – basal sykepleie – fra nettopp datidens hjelpepleiere.

Vold skyldes ikke ufaglært arbeidskraft

Også jeg (og min pappa) skvatt av formuleringer både på overskrift og ingress på flere avisers dekning av saken om vold mot pasienter på sykehjem. Jeg hadde skrevet et innlegg i Sykepleien, som ble klippet i og fortolket til en viss grad av nyhetsdeskene, trolig ut fra hva som kunne forventes å skape overskrifter. En sak i en nyhetsredaksjon hadde fire forskjellige overskrifter i løpet av en time, hvor den de visstnok var mest fornøyd med var «innrømmer vold». Som om teksten jeg helt frivillig hadde skrevet for å belyse et særdeles viktig tema i eldreomsorg var noe jeg hadde blitt tvunget til å innrømme.

Jeg har aldri ment at vold skyldes ufaglært arbeidskraft. Forsømmelser skjer på grunn av for lite folk i tjenestene, noe som gjør at de ansatte ikke har tid til å gjøre arbeidet sitt. Noen ganger betyr det at arbeidet ikke er forsvarlig eller omsorgsfullt. Det skjer ikke fordi de er onde, verken sykepleiere, helsefagarbeidere eller pleiemedarbeidere.

Lederansvar å være bevisst på

Forsømmelser skjer også fordi ansatte ikke har kompetanse til å kjenne igjen sykdom, symptomer, virkning/bivirkning, eller håndtere uheldige situasjoner på en god måte. Det skjer heller ikke av ondskap, uansett utdanningsnivå. Læring skjer og er nødvendig hele livet – for sykepleiere, fagarbeidere og pleiemedarbeidere. Noen svært få ganger skjer vold fra ansatte mot pasienter. Det har ikke noe som helst med utdanningsnivå å gjøre.

Som Lende Aune korrekt skriver, er dette et lederansvar å være bevisst på, følge opp og lage kompetanseplaner for å heve kompetansenivået hos ansatte.

Vi trenger å se på oppgave- og ansvarsfordeling

Jeg er uenig i at sykepleiere «slipper unna med de mest ekstreme situasjoner» og at de overlater ansvaret til ufaglærte eller fagarbeidere. Her tar du feil. Sykepleiere tar ansvar hver eneste dag hele året. Neste gang noen av oss tenker slik, så syns jeg vi skal be den andre om å fortelle om sin arbeidsdag og sammen se om det er noen måte vi kan gjøre vårt felles arbeid annerledes på. Historiene jeg hører fra sykepleierne som blir beskyldt for eksempelvis «å gjemme seg på medisinrom» er temmelig såre på å ikke bli sett og anerkjent for arbeidet og ansvaret de har og tar.

{s1}

Vi trenger ikke rakke ned på hverandres arbeid. Vi trenger derimot et ordentlig, systematisk arbeid som ser på oppgave- og ansvarsfordeling på nytt. Sykepleiere skal ha ansvar, oppgaver (og lønn) tilpasset sitt kompetanseområde. Vernepleieren, fysioterapeuten og ergoterapeuten det samme. Dette er grupper med en bachelor eller masterutdanning, og kan arbeide med samme pasienter, men vi skal ikke gjøre det samme.

Slik jeg ser framtidsscenariene, skal helsefagarbeideren ha mer ansvar og lønn – og også andre oppgaver som erfares som viktig og relevant ut fra deres kompetanseområde, i nært samarbeid med sykepleiere på institusjonen og i kompetanseteam.

Pleiemedarbeideren har særdeles viktige støttefunksjoner, og skal ikke bli satt til ansvar eller oppgaver de ikke har forutsetninger for å håndtere – både av hensyn til den ansatte og pasientens sikkerhet.

Oppgavedeling er nettopp det – deling av oppgaver som pasient og pårørende trenger vår hjelp til.

Hele stillinger, høyere lønn, mer kompetanse og riktig oppgavedeling

Fagforbundet og Sykepleierforbundet er enige om at det trengs flere ansatte i hele stillinger, høyere grunnlønn og at hovedvekten av ansatte må ha formell helsefaglig utdanning. Vi er også enige i en nasjonal modell for oppgavedeling slik vi samarbeider på i Kompetanseløft 2025. Den enigheten trenger vi helsearbeidere i fellesskap at politikere agerer på. Helsetjenestenes kvalitet og sikkerhet både for pasient og ansatte er et politisk ansvar.

Pasient i fokus, og vi som politikere, ledere og helsearbeidere i samhandling rundt.

Vi trenger ikke rakke ned på hverandres arbeid. Vi trenger derimot et ordentlig, systematisk arbeid som ser på oppgave- og ansvarsfordeling på nytt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Sunniva Tønsberg Gaski

Tri Nguyen Dinh

Sunniva Tønsberg Gaski