Else Sofie Ruud/Colorbox
Nina Amble
Professor/dr. philos
Kompetansesenter for yrkesfag Oslo Met
Helt nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kun 20 prosent av dagens 18-19 åringer får en heltidsstilling som nyutdannet helsefagarbeider. Samtidig vet vi at de unge oppfatter heltid som attraktivt, og fundamentet for å etablere familie og få barn. I videregående skole velger 50 prosent ett yrkesfag, det største av dem er helsearbeiderfaget. Men vi vet at kun en av tre går videre som lærling. I dette bortvalget av helsearbeiderfaget inngår de dårlige utsiktene til å få en heltidsjobb og en inntekt å leve av.
I et bærekraftig, framtidsrettet perspektiv er vi ikke bare nødt til å tilby de unge heltidsstillinger vi, er også nødt til å organisere arbeidet på bedre måter. Dagens organisering skaper uhelse og tidlig avgang.
Magnhild Folkvords argumenter er preget av at hun bor og arbeider i en by og har normalarbeidsdagen som norm. Hun forteller ikke hvordan sekstimersdagen skal avvikles for dem som jobber mye kveld, natt og helg og har lang reisevei til jobb.
Les Magnhild Folkvords innlegg her
I helkontinuerlig eller døgnkontinuerlig omsorgsarbeid er den vanligste arbeidsmengden 35,5 timer pr. uke. I dagens regime vil en firedagersuke derfor gi vaktlengder mindre enn ni timer. Poenget er at oppmøtedager på jobb i forhold til lengden på vaktene er en mulig diskusjon og særlig for dem som har lang reisevei. Dette gjøres i andre yrker som politi, fengsel og militæret uten at sekstimersdag introduseres som en forutsetning.
Tenk om vi sammen kunne argumentere for at kvinners turnusarbeid og menns skiftarbeid i industrien likestilles. Det er mange gode grunner som understøtter en slik argumentasjon; variasjon i arbeidsmengde, variasjon i teamene og intensitet i arbeidet. At uforutsigbarheten i omsorgsarbeidet veier opp for antall timer på natt. 33,6 timers uke for heltidsturnus på linje med industrien, det er et godt skritt mot bærekraft.
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
DØDSHJELP: – Det er på tide å utrede dette i en bredt sammensatt kommisjon, mener Gro Nylander (82), som er pensjonert fødselslege.
Kristin Svorte
PENGER: Unge vil få inntekt fra Nav som er knyttet til aktivitet, ikke diagnose.
Hanna Skotheim
Anita Arntzen
Else Sofie Ruud/Colorbox
Anita Arntzen