JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Søksmål og oppsigelser er ingen god rekrutteringsstrategi

2020110412140620201104132052

Eline Lønnå

Det er ikke ansattes feil at kommunens politiske og administrative ledelse ikke klarer å håndtere økonomien på en god måte. Søksmål og oppsigelser bidrar ikke til å gjøre noe med den enorme mangelen vi har på helsepersonell, skriver grasrotskribent Oscar Aaslund Hovin.

Helsefagarbeider i hjemmesykepleie for barn og unge

Med stor mangel på kompetent personell i helsesektoren, er det merkelig at enkelte arbeidsgivere sier opp ansatte som krever sin rett. Ja, vi har til og med arbeidsgivere som går til søksmål mot egne ansatte.

Er dårlig økonomistyring ansattes problem?

Gjennom de siste månedene har vi sett noen av baksidene i norsk arbeidsliv. Vi har lest om sykepleierne ved Sykehuset Østfold som ble saksøkt av sin egen arbeidsgiver når de krevde økt stilling. Vi har også lest om Marit Lysgård Amundsen i Rauma kommune, som har blitt sagt opp så mange ganger at jeg har vansker med å holde telling. Oppsigelsen kom på grunn av kommunens budsjettkutt etter flere års overforbruk. Det er vel ikke ansattes problem at Rauma ikke klarer å styre økonomien sin?

Marit vet ikke om hun er oppsagt eller ikke: Nå kan hun miste jobben enda en gang

Alt fravær skal dekkes opp av fast ansatte

Bemanning er ingen eksakt vitenskap. Heldigvis finnes det ulike måter for å øke grunnbemanningen. Grunnbemanningslæra sier noe om at alt fravær skal kunne dekkes opp av fast ansatte. Den er et resultat av ulike rettsavgjørelser i domstolene. Vi kan ikke spå fremtiden med hundre prosents sikkerhet, men en ting kan vi si: Vi har fravær i dag, og vi kommer til å ha fravær senere. Det er like sikkert som at folk får behov for helsehjelp. Et raskt søk på Rauma kommunes nettsider viser at kommunen er i full sving med å søke etter tilkallingsvikarer, både i hjemmebasert omsorg og på helsehuset. Kommunens sykefravær innenfor helse- og omsorgssektoren ligger på 9,86 prosent i første halvår av 2020.

Så lenge Rauma har behov for flere ansatte, er det merkelig at det sendes ut oppsigelser til ansatte i den sektoren med størst behov for kompetente ansatte.

Helsefagarbeider Camilla (29) mistet jobben. Nå går flere til rettssak etter oppsigelser i kommunene

Saksøkte fire sykepleiere etter at de stilte krav

Hvem skal legge premissene for hvordan arbeidslivet skal fungere? Ved Sykehuset Østfold krevde fire spesialsykepleiere høyere stilling på bakgrunn av fortrinnsretten. De jobbet ved sykehusets nyfødt intensiv og hadde opparbeidet seg en spesialkompetanse på syke nyfødte med behov for spesialisert sykepleie. Sykehuset Østfold avslo kravet og spesialsykepleierne påklaget dette til Tvisteløsningsnemnda som ga sykepleierne medhold i at de hadde fortrinnsrett. I stedet for å følge nemndas vedtak valgte sykehuset å saksøke de fire spesialsykepleierne.

Sykehuset tilbød spesialsykepleierne 100 prosent stilling der en del av stillingen var i sykehusets bemanningsenhet.

Er det ikke bedre at de får bruke sin kompetanse der den trengs enn at de skal plasseres et sted det ikke er behov for kompetansen?

Hvem skal legge premissene for arbeidslivet?

Vi har lov- og avtaleverk som regulerer hvordan arbeidslivet skal være. Dette er i høy grad fremforhandlet i samarbeid med representanter fra arbeidsgivere og arbeidstakere. Arbeidslivet er et samarbeidsprosjekt. Er det da rimelig at arbeidstakere som krever å få det de har rett på ender opp med å bli saksøkt? Eller at arbeidstakere som krever fast stilling blir oppsagt eller mister vakter? Dette beviser enda en gang at vi fortsatt trenger fagforeninger som støtter oss. Alene blir vi små i møte med arbeidsgivere så det er best å stå sammen.

Et helt gratis råd

Norge vil mangle 46.000 årsverk helsefagarbeidere og sykepleiere i 2035. Fellesorganisasjonen, FO, hevder at Norge allerede mangler mer enn 20.000 vernepleiere. Mangelen er kritisk. Hvem vil jobbe i en sektor hvor du blir saksøkt når du krever det du har rett til? Eller når du blir oppsagt av en arbeidsgiver som heller vil satse på å ha tilkallingsvikarer enn faste ansatte på grunn av at de ansvarlige ikke klarer å styre økonomien sin på en god måte?

Jeg er ingen konsulent, men jeg kan si at søksmål og oppsigelser er en dårlig rekrutteringsstrategi og noe kommunene bør unngå å bruke.

Dette rådet er helt gratis.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy