JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Sommerferie: – Velkommen til det glade vanvidd!

2022062709345920220627110303

Per Flakstad

Selv om ferieavviklingen for mange i helsetjenesten starter i dag, ligger det fortsatt ute 713 ledige ferievikariater på NAV. Lykke til, skriver grasrotskribent Oscar Aaslund Hovin som selv har flyttet ferien sin frivillig.

Helsefagarbeider

Ferieavviklingen starter i dag. Hvordan er status rundt omkring? Flyttet ferie, forskjøvet arbeidstid, pålagt merarbeid, overtid og dobbeltvakt. Velkommen til det glade vanvidd!

Ikke alle kan ta ferie samtidig

For oss som arbeider innenfor tjenestene som aldri stenger, er det nødvendig med bemanning døgnet rundt. Hele året. Det er drøssevis av ledige vakter. Ifølge en pressemelding fra NAV i mai, ble det utlyst 18.100 sommervikariater innenfor helse- og omsorgstjenestene i løpet av årets fire første måneder. Det er økning på 81 prosent sammenlignet med 2019. Mandag morgen ligger det fortsatt ut 713 sommervikariat på nettsidene til NAV. For mange av oss starter ferien i dag. Helt seriøst.

Om vi tar utgangspunkt i at ferievikariat varer fra uke 26 til 32, har heltidsarbeid med 35,5 timer per uke og en gjennomsnittlig vaktlengde på åtte timer, sitter vi mandag morgen, altså i dag, igjen med rundt 22.147 ledige vakter rundt omkring i vårt langstrakte land. Reelt sett er behovet langt større, da dette kun er deler av det planlagte fraværet. Vakter som ansatte dekker opp som planlagte ekstravakter er ikke med – heller ikke ekstravakter på grunn av fravær.

Det blir opp til oss ansatte å sikre bemanningen

Som i fjor, har det også i år vært umulig å dekke opp turnusene med nødvendig kompetanse. Av helsepersonell som har et ønske om å arbeide innenfor helse- og omsorgstjenestene, er det tilnærmet umulig å finne noen som er tilgjengelig, da flesteparten allerede har fullt opp med sin egen arbeidsplass. Behovet er langt større enn hva som finnes tilgjengelig.

Konsekvensen når man ikke klarer å rekruttere eksternt, er at man må benytte seg av menneskene man allerede har på arbeidsplassen. Da er det opp til oss ansatte å sikre riktig bemanning. Selv har jeg takket ja til å utsette min ferie til i september. Flere virksomheter betaler ansatte for å flytte ferie.

Massive brudd på arbeidsmiljøloven

Selv fikk jeg 20.000 kroner for å flytte ferie. Selv om jeg synes det er greit og har mulighet til å flytte ferie, er det langt ifra alle som synes greit og har den samme muligheten. Om du ikke arbeider innenfor helsetjenesten, kan du jo tenke over hvor mye din ferie er verdt?

«Hei. Vi trenger to kveldsvakter og tre nattevakter. Kan du hjelpe?». Tidsskriftet Sykepleien fortalte om en sykepleier ved Sykehuset Østfold som fikk 17 tekstmeldinger på to timer om ledige vakter. Selv om dette ikke er vanlig, tror jeg vi er mange som har fått vår andel av tryglende tekstmeldinger.

Noen ganger kan man spørre seg om arbeidsmiljøloven er blitt veiledende. I Trondheim kommune var det i 2021 totalt 4477 brudd på arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Jeg tror at alle arbeidsgivere har ønske om å følge loven, men det er ikke alltid mulig med ressursene de har til rådighet. Dessverre er ikke dette unikt for Trondheim kommune. Det gjelder mange virksomheter rundt omkring i vårt langstrakte land.

Ingen kvikkfiks

Tillitsvalgte, ledere, turnusansvarlige og ansatte jeg har snakket med, forteller om en kritisk situasjon rundt omkring i tjenestene. I fjor sommer var jeg bekymret for konsekvensene av situasjonen. Jeg er enda mer bekymret i år. Hva vil konsekvensen av dette bli? Vil vi se flere som slutter i jobben sin for å være sikret sommerferie?

Tidligere år har man støttet seg på innleid arbeidskraft fra bemanningsbyråer, men ikke en gang de klarer å ta unna den enorme forespørselen fra norske virksomheter i helse- og omsorgssektoren.

For noen år siden, hørte jeg om en mellomleder som spurte postmannen om han hadde lyst til å ta noen ekstravakter. Så desperat er situasjonen. Postmannen var sikkert dyktig, men med minimal opplæring og svært stort ansvar, vet jeg ikke hvor bra det ble. Hvordan lærer du å sikre noens rettssikkerhet og behov for helsehjelp i løpet av to til tre opplæringsvakter?

Planlegging og lønn vil hjelpe

Det finnes løsninger, men ingen kvikkfiks for denne sommeren. De viktigste løsningene kan summeres i to stikkord: Planlegging og lønn. Superenkel forskning tilsier at sommerferien kommer hvert eneste år. Planleggingen bør foregå kontinuerlig. Grunnbemanningen bør være såpass høy at man klarer seg på tross av ferier og sykefravær. Det vil igjen føre til at belastningen på hver enkelt går ned. En gunstig effekt av dette, vil være at flere klarer å stå lengre i jobb i en større stilling.

Vi vet at vi heller ikke dette året vil klare å få tak i nok helsearbeidere til å dekke opp alt fraværet gjennom sommermånedene. Det betyr at den største belastningen vil ligge på oss som allerede er ansatt. Det er vi som vil ende opp med å jobbe mer. Hvis vi ikke gjør det vil det gå utover innbyggerne som trenger oss. Det vil bli mange helsearbeidere med strekkmerker i hjertet denne sommeren også.

Belastningen vil være her uansett

Mange arbeidsgivere betaler allerede ekstra for merarbeid i helger, men slik som situasjonen er nå, er det også snakk om merarbeid gjennom hele uka. Dette bør selvfølgelig vises på lønnsslippen – sørg for ekstra tillegg for alt merarbeid gjennom hele uken. Det handler ikke om kynisme – det handler om å sikre forsvarlige helsetjenester. Belastningen vil være der uansett, men ekstra lønnstillegg vil være en gulrot. Dette bør sikres snarest mulig gjennom sentrale avtaler som det ikke er mulig å misforstå.

Flyttet ferie, forskjøvet arbeidstid, pålagt merarbeid, overtid og dobbeltvakt. Ikke alle vakter vil være dekt opp ved vaktstart. Hjertelig velkommen til det glade vanvidd. Vær forberedt på turbulens.

Superenkel forskning tilsier at sommerferien kommer hvert eneste år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Oscar Aaslund Hovin

Oscar Aaslund Hovin

Sandra Skillingsås

Per Flakstad

Oscar Aaslund Hovin

Oscar Aaslund Hovin

Sandra Skillingsås