Frøydis Falch Urbye
Nestleder i Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet
Jeg har ikke hele løsningen, men jeg har deler av den: Vi må se hele laget. Skal hverdagen i dag gå rundt, må alle fagfolka bidra. Det kommer bare til å bli tydeligere i framtida.
Portørene er en av de viktige brikkene i dette puslespillet. De gjør en utrolig viktig jobb i dag, men jeg tror de bare vil bli enda viktigere i framtida. I 2015 fikk vi på plass fagbrev i portørfaget. Fagarbeideren har solid helsefaglig kunnskap, kombinert med portørens praktiske ferdigheter i transport, flyt og logistikk. Dette gir oss muligheter.
Disse mulighetene så de på Ahus, da de flyttet ansvar for å fylle på og holde orden på medisinrommet til portørene, og ga dem opplæring i å ta blodprøver. Disse mulighetene har de også sett på Stavanger Universitetssykehus, hvor portørene er med i stansteamet, som består av ulike fagfolk med spesiell akuttmedisinsk kompetanse.
Ser vi ut over våre egne grenser, finner vi i Danmark portører som bidrar med forflytning i seng og bistand under stell.
Helsevesenet i Norge er fremdeles i startgropa når det kommer til å ta i bruk hele laget. Men flere begynner å få opp øynene for potensialet som ligger i fagfolka som allerede er der, men som kanskje ikke har fått den anerkjennelsen som vi i Fagforbundet mener de fortjener.
Vi skal bidra til å finne løsningene. Lederne må legge tradisjonene og vanetenkningen på hylla og være med.
26. januar er portørdagen. Denne dagen skal vi feire portørene. Både i dag og resten av året skal vi fortsette jobben med å finne løsningene og anerkjenne fagfolka. Sånn kan vi sikre gode helsetjenester også i framtida.
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Privat
Frøydis Falch Urbye
Privat