JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingspolitikere fra Ap:

Takker Ann Kristin (48) for åpenhet: – Seksuell trakassering er uakseptabelt!

2022021411020620220214110206

Mette Møller

– Dette er vår lovnad til Ann Kristin og alle andre som de siste årene har trosset tabuer, skriver de to stortingsrepresentantene.

Stortingsrepresentanter for Arbeiderpartiet i arbeids- og sosialkomiteen. 

Tusen takk til Ann Kristin Martinsen for å gå foran og gi ansikt til alle som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen sin. Intervjuet med Martinsen i Fagbladet, samt arbeidet til Likestillings- og diskrimineringsombudet og undersøkelsen til Statens arbeidsmiljøinstitutt, viser tydelig at vi fremdeles har en lang vei å gå for å få bukt med seksuell trakassering.

Det her er et samfunnsproblem, og må også behandles som nettopp det. Alle historiene som har kommet fram siden MeToo-bevegelsen skjøt fart i 2017, og som gir ansikt og setter ord på seksuell trakassering, overtramp og maktmisbruk, må møtes med handlekraft.

Statens arbeidsmiljøinstitutts funn på en økning i seksuell trakassering, spesielt blant unge arbeidstakere, er alvorlig. Nærmere en av fem i alderen 17 til 24 år melder om at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Samtidig vet vi at konsekvensene er økt risiko for både psykiske plager og sykefravær.

Ann Kristin (48): – Det begynte med at han klasket meg på rumpa da vi møttes i døra

I 2020 foreslo Arbeiderpartiet på Stortinget å tydeliggjøre forbud mot seksuell trakassering i arbeidsmiljøloven. Ved å inkludere arbeidet mot seksuell trakassering i det eksisterende HMS-arbeidet i virksomhetene, mente vi at det ville gi ansatte enda større vern og arbeidsgivere tydeligere plikter. Det fikk full støtte av både Parat sitt likestilling- og mangfoldsutvalg og Likestillings- og diskrimineringsombudet. Dette var et forslag som både Likestillings- og diskrimineringsombudet og Parats likestillings- og mangfoldsutvalg støttet. Dessverre stemte Høyre, Fremskrittspartiet og resten av regjeringspartiene mot. Hvorfor de gjorde det, kan bare de selv svare på. For oss var det og er fremdeles uforståelig. 

Flere unge opplever seksuell trakassering på jobb

Nå som Arbeiderpartiet har fått regjeringsmakt, er dette et forslag som har blitt reaktualisert. Vi har allerede satt i gang en storvask for å sørge for et trygt og godt arbeidsmiljø for alle ansatte etter åtte lange år med passivitet fra høyreregjeringen mot useriøse aktører. Vårt arbeid med Norgesmodellen, heltidskultur og å styrke arbeidsmiljøloven er alle viktige steg for å gi norske arbeidere enda flere muligheter i hverdagen. Det betyr også derfor et langt større engasjement fra regjeringens side i arbeidet mot seksuell trakassering.

Seksuell trakassering er et tema som i altfor lang tid har vært tabubelagt. Fremdeles er terskelen for å varsle og for å si fra for høy. Slik kan det ikke være. Derfor er vår lovnad til Ann Kristin og alle andre som de siste årene har trosset tabuer, at vi skal arbeide systematisk for å gi enda flere tryggere og bedre arbeidshverdag.

Forslaget om å tydeliggjøre forbud mot seksuell trakassering som våre kolleger i Arbeiderpartiet foreslo i 2020 ble nedstemt av Høyre og Fremskrittspartiet. Etter regjeringsskiftet i fjor høst har forslaget fått en ny tyngde. I Hurdalsplattformen står det nå svart på hvitt at Støre-regjeringen tar det ansvaret Solberg-regjeringen ikke tok. Derfor ser vi fram til at arbeidsministeren vår, Hadia Tajik, presiserer arbeidet mot seksuell trakassering i HMS-reglene i arbeidsmiljøloven. Et lite forslag som vil bety mye for veldig mange.  

Slik lærer personer med utviklingshemning om sex

Ann Kristin og alle som har gått foran og hevet stemmen sin mot seksuell trakassering, fortjener mer enn bare et takk og skuldertrekk. De fortjener politikere som tar ansvar og sørger for å arbeide systematisk for bedre arbeidsmiljø og mot seksuell trakassering.

Det har vi tenkt å bidra til.

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Gorm Kallestad, NTB og Privat

Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

Werner Juvik

Se kjøkkensjefens matråd for barn: En ny vri slapp matlysten fri

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy