JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Helsearbeidere i Fagforbundet

Tillitsvalgte reagerer: Mildt sagt underlige påstander

2021060310180420210603104101

Frøydis Falch Urbye

Det var med en viss forundring at vi leste at det ble etterlyst en profesjonsorganisasjon for helsefagarbeidere i et debattinnlegg i Fagbladet, skriver topptillitsvalgte i Bergen.

Fagforeningsleder Fagforbundet Helse Bergen og

Sykepleier og tillitsvalgt i Fagforbundet Helse Bergen

I samme innlegg blir det også påstått at NSF er bedre til å fronte helsefagarbeideren enn det Fagforbundet er. For oss som er aktive i forbundet og jobber blant annet for helsefagarbeiderne hver eneste dag, fremstår dette som mildt sagt underlige påstander.

Les innlegget her: Sykepleiere og helsefagarbeidere har ikke en reell streikerett

Fagforbundet nærmer seg jevnt og trutt en halv million medlemmer. Vi organiserer alle som vil, fra sykepleiere med mastergrad til folk uten formell kompetanse.

Dette er selve styrken til Fagforbundet – vi er ikke et middelaldersk laug, men en moderne fagorganisasjon som vil fremme samhold, tverrfaglighet og solidaritet, ikke profesjonssjåvinisme og splittelse mellom helsearbeiderne.

Samtidig har vi alltid vært tydelig på at de faglærte pleierne, helsefagarbeidere og hjelpepleiere, er blant våre kjernetropper.

«Fagarbeidere er løsningen», skrev leder i Yrkesseksjon helse og sosial, Iren Mari Luther i Klassekampen for ikke så lenge siden. Vi har en helsetjeneste som på den ene siden er i rivende utvikling og har behov for stadig mer og oppdatert kompetanse. På den annen side er det et stort og umiddelbart behov for arbeidskraft.

Med en moderne tilnærming til kompetanse, en vilje til å se forbi profesjonsinteresser og fokusere på behovet i tjenestene, kan mange mobiliseres til å være med og dra lasset.

Fagutdanningene for portører, helsesekretærer og helsefagarbeidere er allerede smidige. De har bred kompetanse og et solid grunnlag for videre kompetanseutvikling.

Flere og flere sykehus tar inn helsefagarbeiderlærlinger og ansetter disse etterpå. Mange kommuner prøver på ulike former for oppgavedeling mellom sykepleiere og helsefagarbeidere/hjelpepleiere.

Utdanningen er heldigvis fortsatt en av de mest populære på yrkesfag, og det har blitt etablert mange videreutdanninger de siste årene som skal gjøre at helsefagarbeidere og hjelpepleiere kan styrke kompetansen sin ytterligere.

Fagforbundet har laget en veileder som vi håper skal hjelpe virksomheter og tillitsvalgte med å få til bedre oppgavedeling og legge bedre til rette for helsefagarbeideres og hjelpepleieres kompetanseutvikling.

Vi jobber systematisk og kontinuerlig med å bedre vilkåra til alle som jobber i helsetjenestene våre. Det betyr hele stillinger, helsefremmende turnusordninger og, ja, bedre lønn. Det betyr også bedre grunnbemanning mange steder og å sikre riktig og nok kompetanse på jobb.

Fagforbundet har stor tro på våre helsefagarbeidere og hjelpepleiere, på hva de kan bidra med i tjenestene og at det å få flere av dem er en av de beste løsningene på mange av de utfordringene vi står overfor. Ved hver anledning vi har, løfter vi fram helsefagarbeiderne våre, og vi jobber jevnt og trutt, i stort og smått for deres vilkår.

Ikke alt det Fagforbundet gjør, blir det VG-oppslag av, men vi er mer opptatt av resultatene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy