Brødrene Roger og Kristian Adolfsen får gjennomgå i dette innlegget. De to står bak velferdskonsernet Norlandia.
Tri Nguyen Dinh
Regionssekretær i Fagforbundet Vestland og 1. vara til Stortinget for SV i Hordaland
Midler som skulle vært brukt på velferd, havner hos velferdsmilliardærer som Adolfsen-brødrene. Å tilføre de kommersielle flere oppgaver og større bevilgninger vil derfor ikke bety mer velferd. Det vil føre til mer profitt for eierne. En skulle ikke tro at dette var så vanskelig å forstå.
I den tilbakelagte valgkampen har høyresiden, og særlig NHO Geneo, jamret om at vi må slippe flere kommersielle til. Ikke fordi de er så billige, men fordi vi nå må tro på at vi trenger kapasiteten og kreativiteten deres for å redde velferdsstaten.
Fra flere kilder har vi blitt fortalt at kommunene er for dårlige til å drive med såkalte kvalitetsanbud. At mindrelønnsutviklingen hos de kommersielle er kommunenes ansvar. At de gode pensjonsvilkårene som velferdsprofitørene egentlig ønsker at deres ansatte skal ha, handler om at kommunene gir for dårlige rammevilkår til de kommersielle, som Norlandias kommunikasjonssjef Arnfinn Nordbø skriver i Fagbladet 8. september. Gråt meg en elv. Om Norlandia var så opptatt av likeverdige lønns- og pensjonsvilkår, kunne de organisert seg som ideelle. I stedet ber de ublygt om flere penger fra fellesskapet vårt.
• Er det sant at ansatte tjener dårligere med privat arbeidsgiver?
Hva er det egentlig høyresiden og de kommersielle aktørene krever og lover? At de må få flere penger fra kommunene, slik at de kan sikre sine ansatte likeverdige lønns- og pensjonsvilkår med kommunearbeiderne? Står det til troende? Åpenbart ikke.
For det første vil de knapt nok snakke sant om lønns- og pensjonsforskjellene mellom kommunesektoren og NHO. På tross av at dette står svart på hvitt i tariffavtalene, åpent tilgjengelig for alle som kan lese.
NHO har gjennom hele valgkampen glimret med sitt fravær, mens byrådslederkandidater for Høyre i Oslo og Bergen med stor selvtillit har hevdet at det ikke er noe særlig forskjell på lønn om du er ansatt det ene eller andre stedet. I så måte har NHO ikke bidratt til en opplyst debatt, men i stedet bidratt med stillhet og latt de kommersielles bløff om små lønnsforskjeller få stå uimotsagt. Det er uredelig.
Mindrelønnsutviklingen og pensjonsdumpingen hos de kommersielle rammer spesielt fagarbeidere og assistenter. Dette har vi seinest sett i forbindelse med at Oppsalhjemmet i Oslo ble kommunalisert. Vi som organiserer folk på NHOs avtaler, er veldig klar over at de ikke vil ha pensjon inn i tariffavtalene, fordi det er gode penger å tjene på dårlige pensjonsordninger.
De færreste av oss er eksperter på lønn og pensjon. Derfor er vi alle avhengige av en opplyst og sannferdig debatt om konsekvensene av kommersialiseringen av velferden. Hvis målet for de kommersielle er likeverdige lønns- og pensjonsvilkår med de kommuneansatte, må de slutte å organisere seg som aksjeselskap, gi opp profittjaget og drive ideelt. Men det er tross alt ikke motivet deres. Det burde de være ærlige om.
SPARER IKKE SELV: – Det er vel typisk kvinner det, sier Ruth Petersen.
Eivind Senneset
UTENFOR: Nicolay Hellestø mener Fagforbundet og LO må kreve en mye sterkere statlig styring av markedet enn i dag.
PRIVAT
Pensjonister kan forvente seg en månedlig økning og etterbetaling for mai.
Gorm Kallestad / NTB
NYTT FORSLAG: Mette Nord i Fagforbundet har lagt et forslag på bordet.
Alf Ragnar Olsen
HEKTISK: Nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet på LO-kongressen mandag.
Per Flakstad
TOLKER VEDTAKET: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.
Jan-Erik Østlie
Per Flakstad
Brødrene Roger og Kristian Adolfsen får gjennomgå i dette innlegget. De to står bak velferdskonsernet Norlandia.
Tri Nguyen Dinh
Per Flakstad