Vi trenger lovfestet rett til fastvakt når vi er døende

IKKE SPAR PENGER: Uansett hvor du bor, og om du ønsker det, skal du slippe å dø alene. FN har bestemt det. Det er ikke her Helse-Norge skal spare penger, skriver kronikkforfatterne. F.v. Hilde Lende Aune, Emmeli Sturtzel, Britt Træet og Niang Deith Rakhaing.

IKKE SPAR PENGER: Uansett hvor du bor, og om du ønsker det, skal du slippe å dø alene. FN har bestemt det. Det er ikke her Helse-Norge skal spare penger, skriver kronikkforfatterne. F.v. Hilde Lende Aune, Emmeli Sturtzel, Britt Træet og Niang Deith Rakhaing.

Signe Olsen

Det er uverdig at det ligger pasienter på sykehjem, sykehus, hjemme i egen bolig og i bofellesskap som ikke har noen til å våke over seg, skriver kronikkforfatterne.

2018052211253920180522112445

tips@fagbladet.no

Dette innlegget ble først publisert på Facebook. Fagbladet har fått tillatelse til å republisere det.

Tenk deg at du ligger på dødsleiet. At du ikke har kontroll på kroppen og sansene dine. Alt du kjenner er smerte og redsel.

En pleier kommer inn til deg, og du får ikke formidlet hvordan du har det. Derfor bruker du lyder på å fortelle at du har det vondt når du må bytte sengeleie. Ansiktet ditt forteller at du er redd, men du får ikke sagt hva du er redd for. Døden, eller smertene.

Du føler kanskje at du ser på pleieren, men det eneste pleieren ser, er to øyne som er tåkete og ser ut i intet.

Synne og Lise kvier seg ikke lenger for å besøke døende pasienter

«Ikke gå fra meg»

Tenk deg så at du er pleieren. Du har ikke lyst å bytte sideleie på pasienten. Pasienten lager smertefulle lyder av den minste berøring, kaster seg tydelig etter mer luft og sperrer opp øynene.

Øynene oppleves som fulle av redsel. Pasienten ser redd ut. Du gjør det du må. Veter munnhulen, skifter innlegg og holder pasienten i hånden mens det blir satt morfin i et form for instrument på magen kalt «Butterfly».

Pasienten blir etter hvert roligere, virker mindre smertepåvirket og ser på deg. Dermed sier pasienten klart og tydelig: «Ikke gå fra meg».

Uverdig

Vi bor i Norge, i et av verdens lykkeligste land. Likevel dør så mange alene. Helt alene. Fulle av redsel og angst.

Det er uverdig at det ligger pasienter på sykehjem, sykehus, hjemme i egen bolig og i bofellesskap som ikke har noen til å våke over seg. Det er simpelt, uverdig og egoistisk at Helse-Norge ikke tar inn fastvakt på døende pasienter, eller mennesker. En fastvakt er en person tilbyr sin tilstedeværelse til den døende de siste levedøgn eller timer.

Varm omsorg

Angst for å dø

Vi kan leie inn fastvakt etter observasjoner på den døende, men det blir ofte ikke slik. Det til tross for at det i FNs erklæring står skrevet at den døende skal slippe å dø alene.

Mange har en stor angst for å dø alene. Vi har alle en angst for å dø alene. Hvorfor er det da så mange som får nei til svar de spør om man kan få fastvakt hos pasienten?

Lik praksis

Vi er klar over at det er forskjellig praksis i Norge. Det er likevel ikke godt nok at noen gjør det på den måten et sted, mens andre gjør det på en annen måte et annet sted.

Uansett hvor du bor, og om du ønsker det, skal du slippe å dø alene. FN har bestemt det. Det er ikke her Helse-Norge skal spare penger.

Lovfester rett til fastvakt

Vi skjemmes over at vi ikke har mulighet til å sitte hos den personen uten familie, hos den som er livredd for å dø alene og hos den som ikke klarer å sitte alene sammen med sitt døende familiemedlem, men ønsker å ha en pleier til stede.

Pleie av døende må få mer oppmerksomhet. Alle skal dø med trygghet, verdighet og omsorg rundt seg. Med stemmer å lytte til og ei hand å holde i.

Vi trenger lovfestet rett til fastvakt når vi er døende.

Hvorfor er det da så mange som får nei til svar de spør om man kan få fastvakt hos pasienten?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy