JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Espira-direktør svarer på kritikk fra Mette Nord: – Det er en oppsiktsvekkende uttalelse at Espira utnytter ung arbeidskraft.

REAGERER: Espira-direktør, Jens Schei Hansen, mener leder i Fagforbundet, Mette Nord, kommer med en oppsiktsvekkende uttalelse om at Espira utnytter ung arbeidskraft.

REAGERER: Espira-direktør, Jens Schei Hansen, mener leder i Fagforbundet, Mette Nord, kommer med en oppsiktsvekkende uttalelse om at Espira utnytter ung arbeidskraft.

Pressebilder

– Vi tar nå en pause fra å ansette nye fagarbeidere fordi vi på skal sørge for å komme i mål med bemanningsnormen. Det bør Nord se på som helt udramatisk, sier Jens Schei Hansen i Espira.

2019052717074420230821171436

hanna.skotheim@fagbladet.no

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, synes det er sjokkerende og kynisk at barnehageaktøren Espira ikke lenger vil ansette fagarbeidere. Årsaken til Espiras avgjørelse er fordi de gjennomsnittlige lønnskostnadene hos de ansatte må ned, ifølge et internt skriv Dagbladet har fått tilgang på.

I retningslinjene for rekruttering i Espira-barnehagene står det at pedagogiske ledere og barnehagelærere skal ha maks ansiennitet på fire år. For pedagogiske medarbeidere eller assistenter er ansiennitetsgrensen satt til seks år, før regionssjefen må kontaktes.

Kommersiell barnehagekjede vil ikke lenger ansette fagarbeidere fordi «lønnskostnadene hos de ansatte må ned»

Mandag formiddag sa Nord følgende til Fagbladet:

– Espira utnytter ung arbeidskraft uten ansiennitet og de med lavest lønninger. De reduserer også viktigheten av å inneha den kompetansen fagarbeidere har.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Kai Hovden

Dette reagerer kommunikasjons– og organisasjonsdirektør, Jens Schei Hansen, på:

– Det er en oppsiktsvekkende uttalelse at Espira utnytter ung arbeidskraft. For det første kommer alle de vi ansetter inn på arbeidsplasser med regulerte arbeidsforhold gjennom tariffavtaler, blant annet med Fagforbundet. Videre har vi sagt at retningslinjene som Dagbladet henviser til ikke utelukker å ansette medarbeidere med lengre ansiennitet, men da skal det godkjennes av regionsjef, sier Schei Hansen og legger til:

– Her ser vi an den totale bemanningen i hver enkelt barnehage. Espira har som nevnt i artikkelen som ble publisert av Dagbladet mandag, et lønnsnivå som ligger over snittet for sektoren.

– Vi har satset på fagarbeidere

Schei Hansen mener Mette Nord bør merke seg barnehageaktøren til sammen har 406 medarbeidere som er fagarbeidere.

– Vi har bevisst satset på å ansette fagarbeidere gjennom flere år. Nå tar vi en pause fra å ansette nye fagarbeidere fordi vi på skal sørge for å komme i mål med bemanningsnormen. Det bør Nord se på som helt udramatisk, sier Espira-direktøren.

Utfordringen til Espira mener Schei Hansen er at bemanningsnormen ikke er finansiert og at de ikke vet hvordan tilskuddene i kommunene blir før alle kommuner har innført bemanningsnormen. Dette vil de heller ikke ha fasiten på før i 2021 på grunn av to års forsinkelse i finansiering av private barnehager, ifølge direktøren.

Ny rapport: Stadig færre ideelle barnehager – kommersielle øker voldsomt

Dialog med Fagforbundet

– Mette Nord skal være glad for at vi i Espira har et langsiktig perspektiv på vår drift. Det trygger arbeidsplassene til hennes medlemmer hos oss. Vi har hele veien vært i dialog med Fagforbundet om disse retningslinjene, og at Nord først nå kommer på banen når det blir en mediesak får vi bare ta til etterretning.

– Du har tidligere vært rådgiver i LO. Har du endret ditt syn på kommersielle aktører og tjenester?

– Nei. Jeg har ikke det. Jeg har alltid ment at de private barnehagene utgjør en viktig del av tilbudet, uavhengig av eierskap. Det viktige er at det er god kvalitet på tjenestene og at arbeidsforholdene er ryddige. I Espira har vi alltid hatt tariffavtaler. Men noe av det første jeg gjorde da jeg startet her i 2013 var å få på plass en lokal særavtale og en ordning med hovedtillitsvalgte i Espira-konsernet, blant annet med Fagforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy