JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Entusiastisk kunnskapsminister:

– Helsefagarbeidere med bachelor blir like gode sykepleiere, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

SMART: – Treterminsordningen er et smart tilbud til helsefagarbeidere, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

SMART: – Treterminsordningen er et smart tilbud til helsefagarbeidere, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Håvard Sæbø

– Treterminsordningen er et smart tilbud til helsefagarbeidere, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

2017053112360520170602133717

kathrine.geard@fagbladet.no

– Vi sier i regjeringserklæringen at vi ønsker flere veier til utdanning. Treterminsordningen, der studentene har tre terminer de to første studieårene, er en smart måte å tilby et alternativ på. Studentene får et tilrettelagt løp og kommer ut som fullverdige sjukepleiere, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen entusiastisk.

Nå kan fagarbeidere søke sykepleier- og barnehagelærerstudier

Blir permanent

I februar ga Stortinget grønt lys for at helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse kan utdanne seg til sjukepleiere via en alternativ yrkesfaglig vei.

Da var allerede et pilotprosjekt i støpeskjeen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) på Kjeller. Tirsdag kunne derfor 31 spente helsefagarbeidere sette seg på denne skolebenken.

De skal gjennom et seks ukers forberedende sommerkurs i norsk og matte, før selve bachelorstudiet starter i august. Det var rift om plassene, de ferske studentene ble plukket ut blant 233 søkere. Og erfaringene fra HiOA vil påvirke utformingen av et permanent tilbud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INTERESSE: – Stor interesse gir et godt grunnlag for å vurdere hva vi skal gjøre videre framover, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

INTERESSE: – Stor interesse gir et godt grunnlag for å vurdere hva vi skal gjøre videre framover, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Leif Martin Kirknes

Heftig strid om ny vei til sykepleierutdanning

– Bra med stor interesse

– Stor interesse er bra. Det gir et godt grunnlag for å vurdere hva vi skal gjøre videre framover, sier kunnskapsministeren.

Han peker på at regjeringen vil skjerpe karakterkravene i enkeltfag for opptak på den ordinære sykepleierutdanningen fra 2018. Målet er å styrke kvaliteten på utdanningen, redusere strykprosenten og bedre gjennomføringen.

Men tilsvarende krav er foreløpig ikke foreslått for den nye alternative sjukepleierutdanningen.

– Det blir spennende å se om gjennomføringen i forsøket blir bedre eller dårligere, sier Røe Isaksen.

25 barne- og ungdomsarbeidere begynner på barnehagelærerstudiet

Vurderer flere krav

Men Røe Isaksen legger ikke skjul på at karakterkrav er blant tingene de må vurdere for en permanent nasjonal alternativ sjukepleierutdanning..

– Så du kommer antakelig til å foreslå det?

– Dette studieløpet er en annen vei inn, studentene får et tilrettelagt løp med mer undervisning enn andre studenter. Men helsefagarbeidere har jo hatt mindre norsk og matte fra før, og jeg er ikke nødvendigvis tilhenger av å senke kravene, sier han.

Det tilrettelagte løpet, eller treterminordningen, innebærer at utdanningen tar tre år, inkludert to bolker på omkring seks uker hver sommer.

– Det er ingeniørene med fagbrev i bunnen som er A-laget

Negative røster

Norsk Sykepleierforbund (NSF) er motstander av dette tilbudet, og mener generell studiekompetanse er nødvendig, for ikke å skape et A-lag og et B-lag av sjukepleiere.

– Er det noe du er redd for også?

– Generelt er det et viktig og godt poeng. Jeg er motstander av forsøk på å avskaffe studiekompetanse som inntakskrav. Men dette studieløpet med tre terminer er en god og tilrettelagt alternativ måte. De som nå akkurat har begynt vil være ajour med de andre studentene til høsten, sier Røe Isaksen.

Han understreker at denne ordningen er et supplement og at hovedveien fortsatt vil være den vanlige sjukepleierutdanningen.

– Hvis du skulle være uheldig å havne på sykehus, vil du helst bli behandlet av en sjukepleier som har generell studiekompetanse eller en med bakgrunn som helsefagarbeider?

– Jeg vil bli behandlet av en god sjukepleier, og en god lege. De som kommer ut av den alternative sjukepleierutdanningen blir like gode som andre sjukepleiere.

Yrkesveien til sjukepleie

• Tre-terminsordningen er et pilotprosjekt ved Høgskolen i Oslo og Akershus som startet 30.mai 2017.

• Det er et tilrettelagt sjukepleiestudium for helsefagarbeidere uten generell studiekompetanse, som innebærer at studentene må gjennomføre utdanningen på tre år, inkludert to sommerterminer. Opptakskravet er bestått VG1 og VG2, og fagbrev som helsefagarbeider. I tillegg kommer motivasjonsbrev og godkjent intervju.

• Stortinget har vedtatt at det skal lages et permanent alternativt sjukepleiestudium for helsefagarbeidere uten full studiekompetanse, etter mønster fra den yrkesfaglige veien (y-veien) til ingeniørutdanningen

Jeg vil bli behandlet av en god sjukepleier, og en god lege. De som kommer ut av den alternative sjukepleierutdanningen blir like gode som andre sjukepleiere.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy