JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lettet over Helse Nord-overstyring:

– Alle var helt i sjokk og satt med tårer i øynene

GLAD, MED BISMAK: – Det er en gledens dag, men jeg tror vi aldri føler oss helt trygge her i Lofoten. Det er det som er så ødeleggende for oss, sier Anne Malene Schevik Isaksen, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet på sykehuset i Lofoten.

GLAD, MED BISMAK: – Det er en gledens dag, men jeg tror vi aldri føler oss helt trygge her i Lofoten. Det er det som er så ødeleggende for oss, sier Anne Malene Schevik Isaksen, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet på sykehuset i Lofoten.

PRIVAT

Ansatte ved sykehusene i Lofoten og Narvik jubler over at akuttkirurgitilbudet på stedene skjermes av regjeringen, men alle senker ikke skuldrene helt. – Alle går og er redde for at det er et «men» her, sier hovedtillitsvalgt i Lofoten Anne Malene Schevik Isaksen.

2024011614043420240116141131

berit.baumberger@fagbladet.no

Ansatte på sykehuset i Lofoten satt benket foran en storskjerm for å høre på sykehustalen til Ingvild Kjerkol (Ap) tirsdag.

Statsråden kom med flere nyheter i sin tale, blant annet kommer det en større omlegging av finansieringen av sykehusene i Norge.

Økonomi er et hett tema i Nordland, der det har vakt store protester da Helse Nord foreslo å kutte akuttkirurgi i Lofoten og Narvik. Kjerkol ber nå helseforetaket om å gjøre nye kostnadsberegninger, så vil regjeringa komme tilbake til saken i revidert nasjonalbudsjett.

– Det vil si at akuttilbudet i Narvik og Lofoten ikke svekkes, sa Kjerkol i talen.

LES OGSÅ: Vil satse på fagarbeidere for å løse sykepleiermangelen

Ikke helt trygge

Dermed kunne de ansatte på sykehuset i Lofoten slippe jubelen løs, selv om de ikke føler seg helt trygge:

– Det er en gledens dag, men jeg tror vi aldri føler oss helt trygge her i Lofoten. Det er det som er så ødeleggende for oss, sier Anne Malene Schevik Isaksen, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet på sykehuset i Lofoten.

Hun jobber som spesialhjelpepleier på kirurgisk poliklinikk, men er delvis frikjøpt. På sykehuset arbeider 160 Fagforbundet-medlemmer.

– Vi fulgte med på storskjerm. Alle var helt i sjokk og satt med tårer i øynene. Vi trodde det ikke var sant, det Kjerkol sa. Folk holdt pusten, beskriver Isaksen.

– Er du trygg på at dette betyr at tilbudet består i Lofoten?

– Nei, alle går og er redde for at det er et «men» her. Det er ofte slik: Man begynner å få troa på at det går, men så kommer det en ny bombe. Slik har det vært gang på gang. Men foreløpig får vi bare tro på det ministeren sier, sier Isaksen.

Dette sykehjemmet har fått bedre bemanning, og de ansatte er med på å styre sin egen turnus

Jubler i Narvik også

Monica Nilsen Kiltorp er leder i Fagforbundet Narvik, der de også jubler.

– Det er knallbra! Dette er noe både befolkningen og medlemmene her virkelig har kjempet for, så vi er veldig glade i dag. Jeg forventer at når man går ut på denne måten, så blir de å holde på det som de lover, sier Nilsen Kiltorp.

Det er 164 yrkesaktive Fagforbundet-medlemmer på sykehuset i Narvik. 

Kjerkol kom med et lite forbehold i talen:

– Forsvarligheten er alltid grensa. Stortinget har rammet inn det faglige ansvaret hos ansvarlige ledere og fagfolk lokalt, sa hun, ifølge NTB.

FORNØYD: Mette Nord er glad for avklaringen rundt sykehusene i Helse nord.

FORNØYD: Mette Nord er glad for avklaringen rundt sykehusene i Helse nord.

Werner Juvik

Fagforbundet fornøyd

Fagforbundet er fornøyd med Kjerkols nyheter til Narvik og Lofoten.

– Vi er svært glade for at helseministeren fjerner usikkerheten knyttet til akuttberedskap og fødetilbud i nord. Det betyr mye for våre medlemmer og gir dem en nødvendig trygghet og ro i den videre omstillingsprosessen, sier forbundsleder Mette Nord i en pressemelding.

{s1}

Line-Beate Tollefsen er nestleder i Fagforbundet Nordland og koordinerer Fagforbundets politiske arbeid i Helse Nord. Hun har vært svært tett på denne prosessen. 

– Er du trygg på at dette betyr at akuttilbudet i Narvik og Lofoten består?

– Jeg forventer at det er det ministeren mener. Hvis hun legger opp til en omkamp senere, er det rart om hun går ut med en slik beskjed. Men utfordringene i Helse Nord er større enn bare disse to sykehusene. Så det er ikke rosenrødt for Helse Nord. Men dette er likevel en gledens dag for disse to stedene, og helt i tråd med hva vi i Fagforbundet har jobbet i fellesskap for, sier Tollfesen.

  

– Steg i riktig retning

Fagforbundet er også fornøyd med at det gjøres vesentlige endringer i finansieringen av sykehusene. Særlig er det på tide at sykehusene får dekket hele den faktiske kostnaden for det økende behovet i befolkningen, og bedre vilkår for nye investeringer, heter det i en pressemeldingen derfra.

– Våre medlemmer jobber hardt for å rekke å gjøre det de skal, men det er grenser for hvor fort man kan løpe. Det at vi har en regjering som ser dette, er viktig og en anerkjennelse av det gode arbeidet som gjøres på sykehusene, sier Nord i pressemeldingen.

Fagforbundet mener likevel man ikke er i mål, og ser det som nødvendig å øke rammefinansieringen og redusere andelene med innsatsstyrt finansiering.

Hvis hun legger opp til en omkamp senere, er det rart om hun går ut med en slik beskjed.

Linn-Beate Tollefsen, nestleder i Fagforbundet Nordland

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy