Kristin Sæther er ny styreleder for Senter for seniorpolitikk:
– Bevisstheten om hvilken ressurs eldre arbeidstakere er, blir stadig viktigere
– Folk skal leve et helt liv. Når vi har et arbeidsliv der arbeid og fritid går godt sammen, har vi også gjort mye for at folk både orker og ønsker å stå lenge i jobb. Og da snakker vi om et regulert og organisert arbeidsliv fra start til mål, sier Kristin Sæther.
Trond Isaksen/LO
LO-sekretær Kristin Sæther (Fagforbundet) har tatt over som styreleder ved Senter for seniorpolitikk.
per.flakstad@fagbladet.no
Senter for seniorpolitikk er et kompetansesenter som arbeider med seniorpolitikk i arbeidslivet. Det er en del av trepartssamarbeidet mellom LO, NHO og staten. Den forrige styrelederen var fra NHO.
– Det blir mer og mer viktig at vi står lengre i arbeid før vi blir pensjonister. Dermed blir også bevisstheten og kunnskapen om arbeidslivets seniorer også viktigere, sier Kristin Sæther.
{f1}
Hun framhever Senter for seniorpolitikk som et sted der både fagbevegelsen og arbeidsgivere kan hente ut analyser og forskningsbasert kunnskap om eldre arbeidstakere.
– Vi diskuterer ikke rent politiske beslutninger som særaldersgrenser og konkrete tiltak for å holde seniorene i arbeidslivet, men jobber mer med bevissthet rundt hva de kan bidra med og med å knuse mytene om de eldre som utdaterte og lite produktive arbeidstakere, sier hun.
• Rekordhøyt lønnstillegg: Lønna di spises opp av prisveksten
– Seniorpolitikk hele arbeidslivet
Kristin Sæther understreker også at seniorpolitikk i arbeidslivet ikke er noe som begynner når de ansatte kommer i 50- eller 60- årsalderen.
– Folk skal leve et helt liv. Når vi har et arbeidsliv der arbeid og fritid går godt sammen, har vi også gjort mye for at folk både orker og ønsker å stå lenge i jobb. Og da snakker vi om et regulert og organisert arbeidsliv fra start til mål, sier hun.
Hun er også opptatt av å knuse myten om at eldre arbeidstakere er akterutseilt når det gjelder digital kompetanse.
– Vi har undersøkelser og forskning som viser at dette ikke har noe med alder å gjøre, sier hun.
• Nå er pensjonsforhandlingene om særaldersgrenser for offentlig ansatte i gang
Samarbeid med fagbevegelsen
Videre er hun opptatt av å bruke styreledervervet sitt til å knytte fagbevegelsen og Senter for seniorpolitikk enda tettere sammen.
– Der finnes mye kunnskap, forskning og analysemateriale som vi i fagbevegelsen kan bruke i arbeidet vårt med et velregulert og godt arbeidsliv, sier Kristin Sæther.
Dette er Senter for seniorpolitikk
Formål:
Senter for seniorpolitikk er et kompetansesenter som arbeider med stimulering og utvikling av god seniorpolitikk i arbeidslivet. SSP initierer og støtter forskning innen fagområdet, og bidrar til samarbeid om seniorspørsmål med myndigheter, virksomheter, arbeidslivets parter og personalfaglige organisasjoner.
Senter for seniorpolitikk skal:
• Synliggjøre eldre arbeidstakeres ressurser og utviklingsmuligheter i arbeidslivet.
• Bidra til å utvikle et inkluderende og godt arbeidsmiljø for alle arbeidstakere i virksomhetene.
• Arbeide for et utvidet samarbeid om seniorpolitikk mellom arbeidslivets organisasjoner og mellom organisasjonene og myndighetene.
Historie:
Senter for seniorpolitikk ble etablert i 1969, først under navnet «Fellesutvalget for forberedelse til pensjonsalderen».
Fellesutvalget gikk i 1990 over fra å snakke om forberedelse til pensjonsalderen til å snakke om seniorpolitikk og utvikling av eldre arbeidstakere, blant annet med disse prosjektene:
• 1990: Prosjektet «Personalpolitikk for eldre arbeidstakere»
• 1995-2000: Forskningsprogrammet: «Yrkesliv, aldring og livsløp» og tok konsulentoppdrag for private og offentlige virksomheter som ønsket å utvikle en seniorpolitikk.
Synet på eldre arbeidstakere har endret seg betydelig de siste ti årene, og senterets bidrag har vært å vise at eldre i arbeidslivet er en ressurs og vise at seniorenes produktivitet er høy.