Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
knut.nygaard@fagbladet.no
LO, Unio, YS og Akademikerne har tatt opp igjen forhandlingene med Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) om særaldersgrenser for store yrkesgrupper i offentlig sektor.
– Vi går inn i forhandlingene med krav om at de som forlater arbeidslivet tidlig på grunn av særaldersgrenser, ikke skal komme urimelig ut, sammenliknet med andre grupper. Samtidig må ordningen være framtidsrettet, bærekraftig og stå seg over tid, sier Sissel M. Skoghaug, første nestleder i LO og forhandlingsleder til Fagforbundets nettsider.
• Over 200.000 offentlig ansatte har i dag særaldersgrenser
Mange stillinger i ulike tjenesteområder i offentlig sektor har i dag særaldersgrense. Det kan være jobber som er uvanlig fysisk eller psykisk belastende, eller som stiller spesielle krav til fysiske eller psykiske egenskaper.
• Høyres leder vil fjerne alle særaldersgrenser i det offentlige
– For LO er det viktig å bli enige om en ordning hvor ansatte gis en reell mulighet til å gå av på særaldersgrensen. Vi snakker om ansatte som har gått inn i belastende og krevende yrker, med tillit til at det offentlige ville sikre et anstendig inntektsnivå også etter utført tjeneste, sier Sissel M. Skoghaug, ifølge Fagforbundet.
{f1}
– Vi vet at offentlig sektor sliter med rekrutteringen både i helsesektoren og andre områder. Det å få plass en langsiktig modell er viktig også i den sammenheng, understreker Sissel M. Skoghaug, som tidligere var nestleder i Fagforbundet.
• Pensjonsalderen må øke, men sliterne skal ha en egen ordning
Forhandlingene om den nye særalderspensjonen henger sammen med ny offentlig tjenestepensjon.
{u1}
I 2018 ble regjeringen og partene i arbeidslivet enige om en ny offentlig tjenestepensjon. I avtalen var det klart at det måtte avtales egne pensjonsløsninger også for de som er omfattet av særaldersgrenser.
– For LO er det viktig å bli enige om en ordning hvor ansatte gis en reell mulighet til å gå av på særaldersgrensen, sier Sissel M. Skoghaug.
Sissel M. Rasmussen
– I 2018 var alle enige om at det av samfunnsmessige hensyn knyttet til sikkerhet og belastning fortsatt ville være behov for at noen yrkesgrupper har en lavere aldersgrense enn andre, forklarer Sissel M. Skoghaug.
• Pensjonsekspert: – Å late som at folk et stykke fram i tid kan slutte når de er 62, er å lure folk
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen er motpart i forhandlingene om særalderspensjon.
– Jeg er glad det viktige arbeidet nå er startet opp, slik regjeringen lovet i Hurdalsplattformen, sier arbeids- og inkluderingsministeren på departementets hjemmesider.
– Det arbeidet vi starter på nå har som mål å avtale pensjonsløsninger for dem som i framtiden skal ha særaldersgrense, overgangsløsninger for de som i dag har en særaldersgrense, men som i framtiden ikke skal ha særaldersgrenser og løsninger til de eldste årskullene med særaldersgrense, sier Mjøs Persen.
Derfor forhandler de
• 3. mars 2018 undertegnet partene avtale om tjenestepensjon for ansatte i offentlig sektor. Der står det at det også i framtiden vil være behov for at stillinger i offentlig sektor skal ha særaldersgrenser.
• Det ble også fastslått at de som forlater arbeidslivet tidlig på grunn av særaldersgrenser ikke skal komme urimelig ut sammenliknet med andre grupper.
• En av utfordringene har vært at personer med særaldersgrense på grunn av levealdersjusteringen vil få lave pensjonsnivåer på sikt. Det må derfor etableres varige løsninger som tar hensyn til dette.
• For LO har det vært viktig at de som fratrer før ordinære aldersgrense, ikke skal tape pensjonsnivå på grunn av det. De må både være sikret en trygg tidligpensjon, og en anstendig livsvarig pensjon.
Dette er særalderspensjon
• Særalderspensjon motsvarer privat sektors sliterordning. Den omfatter store yrkesgrupper i offentlig sektor med fysisk og psykisk belastende arbeid innen yrker som renhold, barnevern, helse, pleie og omsorg.
• I tillegg har store grupper innen brann, redning, politi, fengsel og forsvar særaldersgrenser fordi det settes særskilte krav til å kunne utføre disse jobbene.
• Særaldersgrensene er i dag på 60, 63 eller 65 år.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye