Fagforbundet og LO:
Pensjonsalderen må øke, men sliterne skal ha en egen ordning
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fagforbundets nestleder Odd-Haldgeir Larsen er klinkende klare på betingelsen om at det skal lages en egen ordning for sliterne. Montasje: Per Flakstad.
Jan-Erik Østli/Fagforbundet
Både Fagforbundet og LO forsvarer økt pensjonsalder i framtida. Men det er med én betingelse: en egen ordning for sliterne i arbeidslivet.
eva.ler.nilsen@fagbladet.no
Pensjonsutvalget, ledet av Kristin Skogen Lund, foreslo i vår å øke pensjonsalderen. Temaet har vært debattert på Fagforbundets landsmøte denne uka – som også er siste frist for å komme med innspill til forslagene om hvordan den framtidige pensjonsordningen skal se ut.
• Tar kampen for særaldersgrensene
De unge er bekymret
En av landsmøtedelegatene som er kritiske til å øke aldersgrensa for pensjonering, er Ingvild Sønsteli Aasen fra Fagforbundet Innlandet. Den 24 år gamle sykepleieren kan selv gå av med særaldersgrense, men er bekymret for sine kollegaer dersom pensjonsalderen økes.
Hun oppfordrer derfor Fagforbundet til å gå i bresjen for et nei til å øke pensjonsalderen. Aasen vil at folk også i framtida skal kunne gå av med pensjon rundt 67 år, som er vanlig i dag.
• Disse får ikke bli medlem i Fagforbundet. Det kan Landsmøtet endre på
Konsekvens av pensjonsreformen
Fagforbundets nestleder Odd-Haldgeir Larsen sier til Fagbladet at han skjønner Ingvild Sønsteli Aasens bekymring for framtidig pensjon og de unge medlemmene i Fagforbundets engasjement i pensjonssaken.
Han tror likevel det er uunngåelig å heve aldersgrensa noe.
– En gradvis justering av aldersgrensene i pensjonssystemet er i seg selv en naturlig konsekvens av det pensjonssystemet politikerne har valgt at vi skal ha. Økningen tilsvarer at man i framtida må jobbe omtrent en måned lenger for hvert år som går, sier han.
Larsen mener det også kan ha sine positive sider at man i framtida må jobbe noe lenger for å få tatt ut full pensjon: At uføre får en overgang til alderspensjon på et senere tidspunkt og dermed blir bedre skjermet, og at andre korttidsytelser som arbeidsavklaringspenger, dagpenger og sykepenger blir utbetalt lenger enn i dag.
Fagforbundets nestleder understreker at de ikke vil gå med på dette med mindre det lages ordninger for dem som av ulike årsaker ikke kan stå i jobb like lenge.
• Støre: – Det kommer til å bli tøft å jobbe i offentlig sektor framover
LO: Ikke uten betingelser
Her har han LO-leder Peggy Hessen Følsvik med på laget. Da hun gjestet Fagforbundets landsmøte torsdag, hadde hun et tydelig budskap:
– LO vil alltid ta kampen for et pensjonssystem som er rettferdig og sosialt bærekraftig, vi skal sikre arbeidsfolk en trygg alderdom. Pensjonsutvalget peker på mange av de samme tingene som vi vedtok i vår pensjonspolitiske uttalelse på kongressen i vår. En av løsningene for et bærekraftig system er å heve aldersgrensa for alderspensjon noe. Det betyr at morgendagens pensjonister må jobbe litt lenger enn dagens. Men det betyr også at de vil ha en pensjon som de kan leve av. Det er ikke vi imot. Men – betingelsen er at det utvikles en egen ordning for sliterne i arbeidslivet, for dem som må gå av like før målstreken. Når vi kanskje nå skal flytte den målstreken må vi sørge for dem. Og jeg vil understreke dette: Det er ikke et ønske eller et krav, det er en betingelse for at LO kan gå med på å endre pensjonsordningene, sa Følsvik.
Følge med og evaluere
Odd-Haldgeir Larsen lover det samme. Han vil jobbe et trygt arbeidsliv folk kan leve med og pensjoner man kan leve av.
– Det er derfor viktig at vi ikke låser oss i forkant av beslutninger og forhandlinger. Det gjelder både denne saken og i arbeidet med særaldersgrenser. Vi skal tette hull, det er en viktig jobb, sier Larsen.
Han er glad for at pensjonsutvalget foreslår at pensjonssystemet skal evalueres hvert tiende år.
– Det er bra, for vi aner jo ikke konsekvensene om 30–50 år. Om systemet ikke er bærekraftig, verken økonomisk eller sosialt, må vi ha mulighet til justeringer, sier han.
I 2032 vil de som er født i 1965 være 67 år, og de vil da måtte jobbe en måned ekstra før de kan gå av med full pensjon.
– Konsekvensen er svært liten i første omgang, men vi må følge med og justere dersom det viser seg at effekten av det vi vedtar i år slår veldig galt ut for framtidas pensjonister, sier Larsen.