JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar kampen for særaldersgrensene

VIL SIKRE FLERE: På Fagforbundets landsmøte er det flere som etterlyser tydelige formuleringer om at forbundet skal kjempe for særaldersgrensene for flere yrkesgrupper.

VIL SIKRE FLERE: På Fagforbundets landsmøte er det flere som etterlyser tydelige formuleringer om at forbundet skal kjempe for særaldersgrensene for flere yrkesgrupper.

Lars Magne Hovtun/OBRE

Brannkonstabel Anders Kollmar-Dæhlin kan gå av med pensjon før han fyller 67 år. Det vil han at flere offentlig ansatte skal få.

2022101817405020221018174421

ida.wangberg@fagbladet.no

Over 200.000 offentlig ansatte har i dag særaldersgrenser, som gjør at de kan gå av med pensjon tidligere enn ved 67 år.

Det gjelder for eksempel helsefagarbeidere, sykepleiere, vernepleiere, brann- og politifolk og renholdere.

Hvordan disse ordningene skal se ut i framtida, og hvilke yrker som skal ha særaldersgrenser, er nå under forhandling.

• Hvilke yrker skal ha særaldersgrense? Nå skal nye regler på plass

Mener forbundet bør kjempe for særaldersgrenser

På Fagforbundets landsmøte er det flere som etterlyser tydelige formuleringer om at Fagforbundet skal kjempe for særaldersgrensene i forbundets prinsipp- og handlingsprogram.

– Særaldersgrenser handler om sikkerhet i tjenestene, og at våre medlemmer fortjener trygghet og en god alderdom, sa brannkonstabel Anders Kollmar-Dæhlin fra talerstolen på Fagforbundets landsmøte.

VIL HA SÆRALDERSGRENSE FOR FLERE: Brannkonstabel Anders Kollman-Dæhlin kan selv gå av med pensjon før han fyller 67. Det vil han også at flere av yrkesgrupper skal få.

VIL HA SÆRALDERSGRENSE FOR FLERE: Brannkonstabel Anders Kollman-Dæhlin kan selv gå av med pensjon før han fyller 67. Det vil han også at flere av yrkesgrupper skal få.

Per Flakstad

Han vil på vegne av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk få inn i Fagforbundets prinsipprogram at forbundet skal kjempe for å opprettholde de eksisterende særaldersgrensene og for at også andre yrkesgrupper som utsettes for uvanlig fysisk eller psykisk belastning skal omfattes av særaldersgrenser.

Støtte fra flere

Kollmar-Dæhlin fikk blant annet støtte fra ambulansearbeider Christin Haslestad, som på vegne av Yrkesseksjon Helse og sosial mente at særaldersgrenser er for viktig til ikke å bli nevnt i forbundets prinsipp- og handlingsprogram.

– Våre medlemmer fortjener en verdig avslutning på arbeidslivet. Derfor må Fagforbundet ta kampen for særaldersgrenser, sa hun fra talerstolen.

Barne- og ungdomsarbeider Josefine (22) må jobbe til hun er 68 for å få pensjon tilsvarende 2/3 av lønna: – Det er lenge å jobbe i barnehage

Forslaget tiltres ikke av Landsstyret, ettersom det anses som for spesifikt for prinsipprogrammet.

Landsmøtet skal vedta Fagforbundets prinsipp- og handlingsprogram på fredag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy