VIL SIKRE FLERE: På Fagforbundets landsmøte er det flere som etterlyser tydelige formuleringer om at forbundet skal kjempe for særaldersgrensene for flere yrkesgrupper.
Lars Magne Hovtun/OBRE
ida.wangberg@fagbladet.no
Over 200.000 offentlig ansatte har i dag særaldersgrenser, som gjør at de kan gå av med pensjon tidligere enn ved 67 år.
Det gjelder for eksempel helsefagarbeidere, sykepleiere, vernepleiere, brann- og politifolk og renholdere.
Hvordan disse ordningene skal se ut i framtida, og hvilke yrker som skal ha særaldersgrenser, er nå under forhandling.
• Hvilke yrker skal ha særaldersgrense? Nå skal nye regler på plass
Mener forbundet bør kjempe for særaldersgrenser
På Fagforbundets landsmøte er det flere som etterlyser tydelige formuleringer om at Fagforbundet skal kjempe for særaldersgrensene i forbundets prinsipp- og handlingsprogram.
– Særaldersgrenser handler om sikkerhet i tjenestene, og at våre medlemmer fortjener trygghet og en god alderdom, sa brannkonstabel Anders Kollmar-Dæhlin fra talerstolen på Fagforbundets landsmøte.
VIL HA SÆRALDERSGRENSE FOR FLERE: Brannkonstabel Anders Kollman-Dæhlin kan selv gå av med pensjon før han fyller 67. Det vil han også at flere av yrkesgrupper skal få.
Per Flakstad
Han vil på vegne av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk få inn i Fagforbundets prinsipprogram at forbundet skal kjempe for å opprettholde de eksisterende særaldersgrensene og for at også andre yrkesgrupper som utsettes for uvanlig fysisk eller psykisk belastning skal omfattes av særaldersgrenser.
Støtte fra flere
Kollmar-Dæhlin fikk blant annet støtte fra ambulansearbeider Christin Haslestad, som på vegne av Yrkesseksjon Helse og sosial mente at særaldersgrenser er for viktig til ikke å bli nevnt i forbundets prinsipp- og handlingsprogram.
– Våre medlemmer fortjener en verdig avslutning på arbeidslivet. Derfor må Fagforbundet ta kampen for særaldersgrenser, sa hun fra talerstolen.
• Barne- og ungdomsarbeider Josefine (22) må jobbe til hun er 68 for å få pensjon tilsvarende 2/3 av lønna: – Det er lenge å jobbe i barnehage
Forslaget tiltres ikke av Landsstyret, ettersom det anses som for spesifikt for prinsipprogrammet.
Landsmøtet skal vedta Fagforbundets prinsipp- og handlingsprogram på fredag.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
RETTEN TIL PRIVATLIV: Fag- og kvalitetsrådgiver Melita Lustica (f.h) og hjelpepleierne Rabia Erdemir og Kari Trosholmen ved Mariehaven sykehjem i Bærum sier de tilrettelegger så mye de kan for at beboerne skal ha et privatliv.
Anita Arntzen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox