Roy Ervin Solstad
ola.tommeras@fagbladet.no
Dersom forslaget til Rødt går gjennom, så vil det være kroken på døra for private tilbydere av renovasjonstjenester i Oslo neste år. Forslaget kommer etter at misnøyen med denne vinterens innkjøring, toppet seg med Arbeidstilsynets rapport i går.
Oslo begynte å sette renovasjon på anbud allerede i 1992, da under politiske ledelse av dagens byrådsleder Raymond Johansen, som den gangen var miljø- og samferdselsbyråd. Siden 2003 har all renovasjon vært på konkurranse til private selskaper. Dette er femte anbudsrunde.
Nå kan det bli full stopp for selskaper som vil tjene penger på å hente folks søppel i Oslo.
SPARK DEM UT: Tjenesten må utføres i egenregi. Si opp avtalen, foreslår Bjrønar Moxnes (Rødt).
Werner Juvik
• Fem uker med søppelkjøring i Norge var nok
– Nok får være nok
– Vi leverer i dag et forslag der vi ber om at 2017 brukes til å forberede og gjenoppbygge en kommunal tjeneste, og at kommunen overtar selv 1. januar neste år, sier Bjørnar Moxnes i partiet Rødt.
– Da kan vi utføre tjenesten uten at det presses fram sosial dumping og uakseptable arbeidsvilkår, og innbyggerne slipper kaoset hvert fjerde år etter nye anbudsrunder. Dette burde være god rødgrønn politikk også, bemerker Moxnes.
Han mener kommunen er i sin fulle rett til å si opp avtalen etter denne vinteren.
– Nok får være nok. Dette var Høyre-byrådets avskjedsgave, men dagens byråd behøver ikke å behandle avskjedsgaven som en morgengave. Jeg skjønner rett og slett ikke hvorfor et rødgrønt byråd insisterer på å fortsette med denne Høyre-politikken, kommenterer Moxnes.
Fagbladet har forsøkt å få kommentar fra byrådsleder Raymond Johansen, både om utviklingen siden han selv satt tjenesten ut på anbud og om dagens forslag, uten hell.
• Kommentar: Derfor må Raymond ta grep om søpla
Store utfordringer
Fagforbundet Oslo støtter fullt ut forslaget fra Rødt, men ser at utfordringene er mange for å få det til.
– Vi er helt enig i at det må gjenoppbygges en kommunal tjeneste og at tjenesten tas tilbake, men det er mange utfordringer på veien. Oslo har satt alt av renovasjon ut på anbud gjennom mange år, påpeker leder av Fagforbundet Oslo, Mari Sanden.
I 2003 satt daværende Høyre/Frp-byråd ut alle områder på anbud, og begravet med det all egenvirksomhet innenfor renovasjon.
– Før i tiden var det en grunnleggende forutsetning, også for Høyre, at man skulle beholde noe av tjenesten i egenregi. At de valgte å legge alle egg i en kurv og sette alle områder ut på anbud, er et kroneksempel på hvor galt det kan gå med konkurranseutsetting. Da mister kommunen all kontroll på tjenesten, påpeker hun.
• Angriper tillitsvalgte for at de ikke vil gå med på mer overtid
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim