JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt vil bruke 2017 til å bygge opp kommunal renovasjon

– Da kan vi utføre tjenesten uten at det presses fram sosial dumping og uakseptable arbeidsvilkår

Vil sparke private søppelfirmaer ut av Oslo

Roy Ervin Solstad

I dag får bystyret i Oslo et nytt forslag. Partiet Rødt foreslår å gjenoppbygge en kommunal renovasjonstjeneste og kjøre søpla selv fra 1. januar 2018.

2017011113463920230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Dersom forslaget til Rødt går gjennom, så vil det være kroken på døra for private tilbydere av renovasjonstjenester i Oslo neste år. Forslaget kommer etter at misnøyen med denne vinterens innkjøring, toppet seg med Arbeidstilsynets rapport i går.

Oslo begynte å sette renovasjon på anbud allerede i 1992, da under politiske ledelse av dagens byrådsleder Raymond Johansen, som den gangen var miljø- og samferdselsbyråd. Siden 2003 har all renovasjon vært på konkurranse til private selskaper. Dette er femte anbudsrunde.

Nå kan det bli full stopp for selskaper som vil tjene penger på å hente folks søppel i Oslo.

• 344 lovbrudd på 29 dager

SPARK DEM UT: Tjenesten må utføres i egenregi. Si opp avtalen, foreslår Bjrønar Moxnes (Rødt).

SPARK DEM UT: Tjenesten må utføres i egenregi. Si opp avtalen, foreslår Bjrønar Moxnes (Rødt).

Werner Juvik

• Fem uker med søppelkjøring i Norge var nok

– Nok får være nok

– Vi leverer i dag et forslag der vi ber om at 2017 brukes til å forberede og gjenoppbygge en kommunal tjeneste, og at kommunen overtar selv 1. januar neste år, sier Bjørnar Moxnes i partiet Rødt.

– Da kan vi utføre tjenesten uten at det presses fram sosial dumping og uakseptable arbeidsvilkår, og innbyggerne slipper kaoset hvert fjerde år etter nye anbudsrunder. Dette burde være god rødgrønn politikk også, bemerker Moxnes.

Han mener kommunen er i sin fulle rett til å si opp avtalen etter denne vinteren.

– Nok får være nok. Dette var Høyre-byrådets avskjedsgave, men dagens byråd behøver ikke å behandle avskjedsgaven som en morgengave. Jeg skjønner rett og slett ikke hvorfor et rødgrønt byråd insisterer på å fortsette med denne Høyre-politikken, kommenterer Moxnes.

Fagbladet har forsøkt å få kommentar fra byrådsleder Raymond Johansen, både om utviklingen siden han selv satt tjenesten ut på anbud og om dagens forslag, uten hell.

• Kommentar: Derfor må Raymond ta grep om søpla

Store utfordringer

Fagforbundet Oslo støtter fullt ut forslaget fra Rødt, men ser at utfordringene er mange for å få det til.

– Vi er helt enig i at det må gjenoppbygges en kommunal tjeneste og at tjenesten tas tilbake, men det er mange utfordringer på veien. Oslo har satt alt av renovasjon ut på anbud gjennom mange år, påpeker leder av Fagforbundet Oslo, Mari Sanden.

I 2003 satt daværende Høyre/Frp-byråd ut alle områder på anbud, og begravet med det all egenvirksomhet innenfor renovasjon.

– Før i tiden var det en grunnleggende forutsetning, også for Høyre, at man skulle beholde noe av tjenesten i egenregi. At de valgte å legge alle egg i en kurv og sette alle områder ut på anbud, er et kroneksempel på hvor galt det kan gå med konkurranseutsetting. Da mister kommunen all kontroll på tjenesten, påpeker hun.

• Angriper tillitsvalgte for at de ikke vil gå med på mer overtid

• – Søppelkjøring i Oslo er nå hinsides alt av fornuft

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy