JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Per Flakstad

– Det er frustrerende å høre folk som har mye mer enn de trenger syte og klage over at de må bidra mer til fellesskapet

Anerkjennelse og en prestisjefylt debutantpris for boka «Arbeidsnever» har hjulpet på selvtilliten. Men fortsatt forfølges Jan Kristoffer Dale (37) av rollen han fikk som skoletaper og mobbeoffer.

per.flakstad@fagbladet.no

Da Arendalsuka i 2018 skulle arrangere en politisk debatt om mobbing, ble Jan Kristoffer Dale spurt om å holde en innledning om temaet. Han var jo selv et mobbeoffer i oppveksten. Men noen plass i diskusjonen fikk han ikke. Den var forbeholdt politikerne.

– Jeg følte meg nesten som deltaker i et fesjå eller sirkus. Etter at jeg fikk masse positiv oppmerksomhet for novellesamlingen «Arbeidsnever» i 2016 sto jeg fram som en person som hadde blitt mobbet og som hadde slitt på skolen i oppveksten. Da opplevde jeg at det var dette mediene og mange andre var opptatt av, forteller Dale.

– Det ble litt som: «Her er mannen som har hatt det tøft som mobbeoffer og skoletaper. Kom å se! Kom å se!»

I 2019 var han helt utslitt og gikk inn i en depresjon. I sitt siste vikariat som barnehagelærer, som ble avsluttet i august, var han en del sykmeldt.

Nå er han arbeidssøkende samtidig som han jobber med skriveprosjektene sine.

{F1b}

Psykisk hjelp

Han mener tilbudet om psykisk helsehjelp er altfor dårlig, og er en av mange som har fått kjenne på nettopp det.

– Som voksen har jeg aldri stoppet opp, men tatt de jobbene jeg kunne få med min manglende utdanning. Jeg drev meg selv videre helt til jeg møtte veggen. Da begynte jeg å få panikkanfall og tvangstanker. Jeg har snakket med både fastlege og psykolog, men tilbakemeldingen var at jeg hadde et bevisst forhold til dette og snakket «så fint» om problemene mine at dette ville jeg komme meg ut av på egen hånd. Sannsynligvis har jeg posttraumatisk stress symptomer, men har aldri fått noe tilbud om utredning.

– Nå går jeg og har samtaler med en psykiatrisk sykepleier og gjør det beste ut av situasjonen.

– Men vi må satse mer på psykisk helse slik at det blir mulig å hjelpe folk før det – bokstavelig talt – er for sent, sier han.

KREVENDE: Selv om selvbildet og selvtilliten fikk en opptur med suksessen til «Arbeidsnever», henger fortsatt mobbingen og følelsen av å ikke være god nok igjen. Angsten for å ikke strekke til preger fortsatt skrivearbeidet til Jan Kristoffer Dale.

KREVENDE: Selv om selvbildet og selvtilliten fikk en opptur med suksessen til «Arbeidsnever», henger fortsatt mobbingen og følelsen av å ikke være god nok igjen. Angsten for å ikke strekke til preger fortsatt skrivearbeidet til Jan Kristoffer Dale.

Per Flakstad

Ny retning, ikke bare en liten kursjustering

Før valget for fire år siden intervjuet vi Jan Kristoffer Dale som en av flere i en stor serie om Forskjells-Norge. Den gangen håpet han på et regjeringsskifte ved stortingsvalget, men det gikk ikke som han håpet.

Les hele intervjuet fra 2017 her

Nå mener han det er enda viktigere at Norge får en ny regjering og en ny retning i den politiske styringen av landet.

{s1}

Vi sitter i en liten leilighet utenfor Grimstad, og Dale forteller at han og samboeren, som også er barnehagelærer, har hatt det greit de fire siste årene. Som mange andre unge voksne har de fått hjelp av samboerens familie for å komme inn på boligmarkedet. Selv om økonomien enkelte ganger kan kjennes knapp på to barnehagelønninger, sier han at de ikke har så mye å klage over.

– Jeg kjenner folk som har det mye verre, og de har opplevd kutt i barnetillegget, kutt i brillestøtte til barn, økte egenandeler på medisiner, kutt i dagpenger og at permitterte og arbeidsledige på grunn av covid-19 ikke får feriepenger. Lista over usosiale kutt er lang.

– Vi trenger virkelig en ny politikk nå. Derfor håper jeg på en rødgrønn regjering etter valget. Og selv om det akkurat framstår litt uklart hvordan den kan komme til å se ut, håper jeg den får en sammensetning som gir en ny retning og ikke bare en liten justering av kursen.

Middelklassebobla

I Norge og svært mange vestlige land har vi en stor middelklasse.

– De ser verden fra sitt ståsted og lever i den troen at alle andre har det på samme måten. Det er skammelig mange av dem som vet lite om hvordan andre har det, sier Dale.

Han kaller det «middelklassebobla» og er opptatt av at dette er en stor gruppe med mye innflytelse over samfunnsutviklingen fordi de har ressurssterke nettverk rundt seg og fordi de gjerne velger politikere – både lokalt og sentralt – som har samme bakgrunn og verdenssyn som dem selv.

– Mange av dem tjener godt og har mye mer enn de trenger. Likevel har jeg hørt dem syte og klage over at de kanskje må betale litt mer til fellesskapet hvis det blir regjeringsskifte. Sånt gjør meg både frustrert og sint.

– Hvis de hadde klart å se hva vårt skattefinansierte velferdssystem betyr for de som er i en helt annen livssituasjon, ville de kanskje ikke framstilt seg selv som «ofre» for noe større skattetrykk, sier Dale og legger til:

{s2}

Barnehagelærer

For fire år siden holdt han på å utdanne seg til barnehagelærer og var tilkallingsvikar. Nå er han ferdig utdannet, og han har hatt tre lange vikariater. Den siste kontrakten gikk ut i august, og nå er han arbeidssøkende. Et paradoks er at han som ferdig utdannet ikke lenger er aktuell som tilkallingsvikar.

– Som utdannet barnehagelærer jeg rett og slett blitt for dyr å ringe når barnehagen mangler folk, forteller han.

– Det er lite barnehagejobber i dette distriktet nå fordi det har vært en overetablering av barnehager. Til og med deltidsstillinger jeg har søkt på har hatt over hundre søkere.

Derfor har han nå begynt på søke på andre typer jobber som han mener han er kvalifisert for.

Men barnehagene og barnehagepolitikken opptar ham sterkt:

– Politikerne snakker om tidlig innsats og hvor viktig det er, men de er lite villig til å betale for det. I barnehagen har vi muligheten til å gå inn tidlig hvis vi ser at det er behov for det, men vi får ikke de ressursene vi trenger. Innsatsen vår er en budsjettutgift, men det vi kan spare samfunnet for hvis vi klarer å hindre at barn blir voksne som faller utenfor, finnes ikke i noen budsjetter. Derfor blir vi heller ikke satset på. Vi får rett og slett ikke de midlene som trengs for at vi skal oppfylle samfunnsoppdraget vårt, mener han.

– Vi trenger flere folk og vi trenger også at våre viktige samarbeidspartnere i PPT-tjenesten og barnevernet får de ressursene de har behov for, legger han til.

VIL HA NY KURS: Jan Kristoffer Dale ville ha ny regjering da Fagbladet snakket med ham i 2017. Nå synes han det er enda viktigere med en ny politisk retning.

VIL HA NY KURS: Jan Kristoffer Dale ville ha ny regjering da Fagbladet snakket med ham i 2017. Nå synes han det er enda viktigere med en ny politisk retning.

Kjell Inge Søreide

Bondesønn

Ved siden av skatt, har klima blitt en stadig viktigere del av valgkampen.

– Vi er nødt til å endre oss, og da snakker jeg ikke bare om å kjøpe en ny elbil eller lignende symbolhandlinger, sier Dale.

Han er selv bondesønn og opptatt av at vi som forbrukere må lære oss at det ikke bare er å gå inn i en hvilken som helst butikk og kjøpe alt vi ønsker oss.

– Vi som forbrukere har et enormt ansvar. Vi må senke kravene våre. Tilgjengelighet har gjort oss late og uvitende om hvordan mennesker og dyr faktisk har det i det moderne landbruket. Det at du som forbruker skal ha det greit bør ikke gå i første rekke. Mat koster penger. Og det er menneskeskjebner, dyreliv og naturen å ta hensyn til. Vi kan ikke bare tenke med lommeboka. Dette handler om verdier, eller mangler på dem. Ting må bli mer lokalt, sesongbasert og organisk. Vi hadde et landbruk med plass til de små og der maten var kortreist. Framtida er lokal og organisk.

Også dette er et tema som engasjerer han sterkt:

– Skal vi få til et grønt skifte, må vi legge om jordbrukspolitikken slik at det går an å leve av å produsere mat som selges lokalt. Bøndene har fått mye kritikk blant annet i etterkant av diskusjonen om utenlandsk arbeidskraft, men dette er ikke bøndenes skyld, men en landbrukspolitikk som nærmest legger opp til sosial dumping.

– Slik kan vi ikke fortsette, mener han.

{u1}

Jobber med nye noveller og en roman

Novellesamlingen «Arbeidsnever» fikk strålende anmeldelser og Tarjei Vesaas' debutantpris etter at den kom ut i 2016. Siden har Jan Kristoffer Dale arbeidet med flere litterære prosjekter.

– Men jeg skriver sakte og er veldig selvkritisk. Jeg kaster også mye, for så å begynne på nytt igjen, sier han.

Selv om selvbildet og selvtilliten fikk en opptur med suksessen til «Arbeidsnever», henger fortsatt mobbingen og følelsen av å ikke være god nok igjen. Angsten for å ikke strekke til preger fortsatt skrivearbeidet, men Dale har fått litt mer troen på seg selv og tør i større grad enn tidligere å stole på sin egen kreative prosess.

– Akkurat nå jobber jeg med langnoveller, en roman og to nye novellesamlinger som skal følge opp «Arbeidsnever» og bli til en trilogi, forteller han.

SKRIVER OG SKRIVER: Jan Kristoffer Dale har flere litterære prosjekter på gang. Han jobber med langnoveller, en roman og to novellesamlinger som skal følge opp suksessen «Arbeidsnever» og bli en trilogi.

SKRIVER OG SKRIVER: Jan Kristoffer Dale har flere litterære prosjekter på gang. Han jobber med langnoveller, en roman og to novellesamlinger som skal følge opp suksessen «Arbeidsnever» og bli en trilogi.

Per Flakstad

Seks kjappe

Norge bør ta inn flere flyktninger fra Afghanistan.

Helt enig.

Lavere formuesskatt vil gi flere norske arbeidsplasser.

Helt uenig.

Norge bør sette en sluttdato for oljeproduksjon.

Litt enig.

Flere ungdommer vil komme i jobb hvis de får lavere «ungdomsskatt».

Helt uenig.

Aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere vil få flere ut i jobb.

Helt uenig.

Alle som jobber med barn, ungdom og eldre må pålegges å følge et vaksineprogram som innbefatter blant annet vaksiner mot covid-19 og influensa.

Helt enig.

Vi kan ikke fortsette dagens politikk som ser ut til å handle om skattekutt til de rikeste og budsjettkutt til resten.

I det hele tatt skulle jeg ønske at folk med god økonomi var mer opptatt av alt det verdifulle vi får igjen for den skatten vi betaler enn å sutre over den.

Jan Kristoffer Dale

Alder: 37 år

Bor: Grimstad

Yrke: Forfatter og barnehagelærer, for tiden arbeidssøkende.

Sivilstatus: Samboer

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
KREVENDE: Selv om selvbildet og selvtilliten fikk en opptur med suksessen til «Arbeidsnever», henger fortsatt mobbingen og følelsen av å ikke være god nok igjen. Angsten for å ikke strekke til preger fortsatt skrivearbeidet til Jan Kristoffer Dale.

KREVENDE: Selv om selvbildet og selvtilliten fikk en opptur med suksessen til «Arbeidsnever», henger fortsatt mobbingen og følelsen av å ikke være god nok igjen. Angsten for å ikke strekke til preger fortsatt skrivearbeidet til Jan Kristoffer Dale.

Per Flakstad

Per Flakstad

per.flakstad@fagbladet.no

Da Arendalsuka i 2018 skulle arrangere en politisk debatt om mobbing, ble Jan Kristoffer Dale spurt om å holde en innledning om temaet. Han var jo selv et mobbeoffer i oppveksten. Men noen plass i diskusjonen fikk han ikke. Den var forbeholdt politikerne.

– Jeg følte meg nesten som deltaker i et fesjå eller sirkus. Etter at jeg fikk masse positiv oppmerksomhet for novellesamlingen «Arbeidsnever» i 2016 sto jeg fram som en person som hadde blitt mobbet og som hadde slitt på skolen i oppveksten. Da opplevde jeg at det var dette mediene og mange andre var opptatt av, forteller Dale.

– Det ble litt som: «Her er mannen som har hatt det tøft som mobbeoffer og skoletaper. Kom å se! Kom å se!»

I 2019 var han helt utslitt og gikk inn i en depresjon. I sitt siste vikariat som barnehagelærer, som ble avsluttet i august, var han en del sykmeldt.

Nå er han arbeidssøkende samtidig som han jobber med skriveprosjektene sine.

{F1b}

Psykisk hjelp

Han mener tilbudet om psykisk helsehjelp er altfor dårlig, og er en av mange som har fått kjenne på nettopp det.

– Som voksen har jeg aldri stoppet opp, men tatt de jobbene jeg kunne få med min manglende utdanning. Jeg drev meg selv videre helt til jeg møtte veggen. Da begynte jeg å få panikkanfall og tvangstanker. Jeg har snakket med både fastlege og psykolog, men tilbakemeldingen var at jeg hadde et bevisst forhold til dette og snakket «så fint» om problemene mine at dette ville jeg komme meg ut av på egen hånd. Sannsynligvis har jeg posttraumatisk stress symptomer, men har aldri fått noe tilbud om utredning.

– Nå går jeg og har samtaler med en psykiatrisk sykepleier og gjør det beste ut av situasjonen.

– Men vi må satse mer på psykisk helse slik at det blir mulig å hjelpe folk før det – bokstavelig talt – er for sent, sier han.

KREVENDE: Selv om selvbildet og selvtilliten fikk en opptur med suksessen til «Arbeidsnever», henger fortsatt mobbingen og følelsen av å ikke være god nok igjen. Angsten for å ikke strekke til preger fortsatt skrivearbeidet til Jan Kristoffer Dale.

KREVENDE: Selv om selvbildet og selvtilliten fikk en opptur med suksessen til «Arbeidsnever», henger fortsatt mobbingen og følelsen av å ikke være god nok igjen. Angsten for å ikke strekke til preger fortsatt skrivearbeidet til Jan Kristoffer Dale.

Per Flakstad

Ny retning, ikke bare en liten kursjustering

Før valget for fire år siden intervjuet vi Jan Kristoffer Dale som en av flere i en stor serie om Forskjells-Norge. Den gangen håpet han på et regjeringsskifte ved stortingsvalget, men det gikk ikke som han håpet.

Les hele intervjuet fra 2017 her

Nå mener han det er enda viktigere at Norge får en ny regjering og en ny retning i den politiske styringen av landet.

{s1}

Vi sitter i en liten leilighet utenfor Grimstad, og Dale forteller at han og samboeren, som også er barnehagelærer, har hatt det greit de fire siste årene. Som mange andre unge voksne har de fått hjelp av samboerens familie for å komme inn på boligmarkedet. Selv om økonomien enkelte ganger kan kjennes knapp på to barnehagelønninger, sier han at de ikke har så mye å klage over.

– Jeg kjenner folk som har det mye verre, og de har opplevd kutt i barnetillegget, kutt i brillestøtte til barn, økte egenandeler på medisiner, kutt i dagpenger og at permitterte og arbeidsledige på grunn av covid-19 ikke får feriepenger. Lista over usosiale kutt er lang.

– Vi trenger virkelig en ny politikk nå. Derfor håper jeg på en rødgrønn regjering etter valget. Og selv om det akkurat framstår litt uklart hvordan den kan komme til å se ut, håper jeg den får en sammensetning som gir en ny retning og ikke bare en liten justering av kursen.

Middelklassebobla

I Norge og svært mange vestlige land har vi en stor middelklasse.

– De ser verden fra sitt ståsted og lever i den troen at alle andre har det på samme måten. Det er skammelig mange av dem som vet lite om hvordan andre har det, sier Dale.

Han kaller det «middelklassebobla» og er opptatt av at dette er en stor gruppe med mye innflytelse over samfunnsutviklingen fordi de har ressurssterke nettverk rundt seg og fordi de gjerne velger politikere – både lokalt og sentralt – som har samme bakgrunn og verdenssyn som dem selv.

– Mange av dem tjener godt og har mye mer enn de trenger. Likevel har jeg hørt dem syte og klage over at de kanskje må betale litt mer til fellesskapet hvis det blir regjeringsskifte. Sånt gjør meg både frustrert og sint.

– Hvis de hadde klart å se hva vårt skattefinansierte velferdssystem betyr for de som er i en helt annen livssituasjon, ville de kanskje ikke framstilt seg selv som «ofre» for noe større skattetrykk, sier Dale og legger til:

{s2}

Barnehagelærer

For fire år siden holdt han på å utdanne seg til barnehagelærer og var tilkallingsvikar. Nå er han ferdig utdannet, og han har hatt tre lange vikariater. Den siste kontrakten gikk ut i august, og nå er han arbeidssøkende. Et paradoks er at han som ferdig utdannet ikke lenger er aktuell som tilkallingsvikar.

– Som utdannet barnehagelærer jeg rett og slett blitt for dyr å ringe når barnehagen mangler folk, forteller han.

– Det er lite barnehagejobber i dette distriktet nå fordi det har vært en overetablering av barnehager. Til og med deltidsstillinger jeg har søkt på har hatt over hundre søkere.

Derfor har han nå begynt på søke på andre typer jobber som han mener han er kvalifisert for.

Men barnehagene og barnehagepolitikken opptar ham sterkt:

– Politikerne snakker om tidlig innsats og hvor viktig det er, men de er lite villig til å betale for det. I barnehagen har vi muligheten til å gå inn tidlig hvis vi ser at det er behov for det, men vi får ikke de ressursene vi trenger. Innsatsen vår er en budsjettutgift, men det vi kan spare samfunnet for hvis vi klarer å hindre at barn blir voksne som faller utenfor, finnes ikke i noen budsjetter. Derfor blir vi heller ikke satset på. Vi får rett og slett ikke de midlene som trengs for at vi skal oppfylle samfunnsoppdraget vårt, mener han.

– Vi trenger flere folk og vi trenger også at våre viktige samarbeidspartnere i PPT-tjenesten og barnevernet får de ressursene de har behov for, legger han til.

VIL HA NY KURS: Jan Kristoffer Dale ville ha ny regjering da Fagbladet snakket med ham i 2017. Nå synes han det er enda viktigere med en ny politisk retning.

VIL HA NY KURS: Jan Kristoffer Dale ville ha ny regjering da Fagbladet snakket med ham i 2017. Nå synes han det er enda viktigere med en ny politisk retning.

Kjell Inge Søreide

Bondesønn

Ved siden av skatt, har klima blitt en stadig viktigere del av valgkampen.

– Vi er nødt til å endre oss, og da snakker jeg ikke bare om å kjøpe en ny elbil eller lignende symbolhandlinger, sier Dale.

Han er selv bondesønn og opptatt av at vi som forbrukere må lære oss at det ikke bare er å gå inn i en hvilken som helst butikk og kjøpe alt vi ønsker oss.

– Vi som forbrukere har et enormt ansvar. Vi må senke kravene våre. Tilgjengelighet har gjort oss late og uvitende om hvordan mennesker og dyr faktisk har det i det moderne landbruket. Det at du som forbruker skal ha det greit bør ikke gå i første rekke. Mat koster penger. Og det er menneskeskjebner, dyreliv og naturen å ta hensyn til. Vi kan ikke bare tenke med lommeboka. Dette handler om verdier, eller mangler på dem. Ting må bli mer lokalt, sesongbasert og organisk. Vi hadde et landbruk med plass til de små og der maten var kortreist. Framtida er lokal og organisk.

Også dette er et tema som engasjerer han sterkt:

– Skal vi få til et grønt skifte, må vi legge om jordbrukspolitikken slik at det går an å leve av å produsere mat som selges lokalt. Bøndene har fått mye kritikk blant annet i etterkant av diskusjonen om utenlandsk arbeidskraft, men dette er ikke bøndenes skyld, men en landbrukspolitikk som nærmest legger opp til sosial dumping.

– Slik kan vi ikke fortsette, mener han.

{u1}

Jobber med nye noveller og en roman

Novellesamlingen «Arbeidsnever» fikk strålende anmeldelser og Tarjei Vesaas' debutantpris etter at den kom ut i 2016. Siden har Jan Kristoffer Dale arbeidet med flere litterære prosjekter.

– Men jeg skriver sakte og er veldig selvkritisk. Jeg kaster også mye, for så å begynne på nytt igjen, sier han.

Selv om selvbildet og selvtilliten fikk en opptur med suksessen til «Arbeidsnever», henger fortsatt mobbingen og følelsen av å ikke være god nok igjen. Angsten for å ikke strekke til preger fortsatt skrivearbeidet, men Dale har fått litt mer troen på seg selv og tør i større grad enn tidligere å stole på sin egen kreative prosess.

– Akkurat nå jobber jeg med langnoveller, en roman og to nye novellesamlinger som skal følge opp «Arbeidsnever» og bli til en trilogi, forteller han.

SKRIVER OG SKRIVER: Jan Kristoffer Dale har flere litterære prosjekter på gang. Han jobber med langnoveller, en roman og to novellesamlinger som skal følge opp suksessen «Arbeidsnever» og bli en trilogi.

SKRIVER OG SKRIVER: Jan Kristoffer Dale har flere litterære prosjekter på gang. Han jobber med langnoveller, en roman og to novellesamlinger som skal følge opp suksessen «Arbeidsnever» og bli en trilogi.

Per Flakstad