JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord:

– Det har vært et stort press på de streikende. Jeg takker dem for at de har holdt ut.

VIKTIG SEIER: – Denne streiken har også vist oss hvor viktige alle funksjoner i et teater er. Det er et stort apparat som er i sving før skuespillerne kan skinne på scenen, sier Mette Nord.

VIKTIG SEIER: – Denne streiken har også vist oss hvor viktige alle funksjoner i et teater er. Det er et stort apparat som er i sving før skuespillerne kan skinne på scenen, sier Mette Nord.

Birgit Dannenberg / Fagforbundet

Protokollen fra natt til mandag forteller om full seier for kulturansatte som har stått i streik i sju uker.

2021102509203220211025110259

ola.tommeras@fagbladet.no

En livslang og kjønnsnøytral pensjon. Det var kravet og det er avtalen. Den skal gjelde fra første krone og omfatte alle – fast ansatte, frilansere og vikarer – uavhengig av varighet eller stillingens størrelse.

Slik ble løsningen på kulturstreiken

Forhandler videre om type pensjon

Partene har vært rivende uenige om hvilken tjenestepensjonsordning de ansatte skal ha; innskuddspensjon eller en hybridløsning. Det spørsmålet overlates nå til et partsarbeid som fram mot februar skal avklare hva som best ivaretar målet om livslang og kjønnsnøytral pensjon.

– Det betyr at vi ikke er helt i mål. Det er fortsatt en del jobb, men vi er godt på vei, sier Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen, som deltok i forhandlingene i natt.

Het debatt på nettet – og Unio varsler sympatistreik

Viktigste seier

– Det viktige var å få fastslått prinsippet om at pensjonen skal være kjønnsnøytral og livslang, sier Fagforbundets leder, Mette Nord, som er jublende glad over denne seieren.

I 2016 gikk teateransatte med på en midlertidig avtale om innskuddspensjon, med utbetalinger som opphører etter ti år som alderspensjonist. Det gir kvinner spesielt dårligere pensjonsutsikter, siden kvinner statistisk lever lenger. Avtalen skulle opprinnelig bare gjelde til 2017 for så å reforhandles. Da arbeidsgiversiden fem år senere sto beinhardt på at denne ordningen skulle videreføres, ble det streik.

Her er protokollen fra meklingen

Stort press på streikende

– Det har vært et stort press på de streikende. Jeg takker dem for at de har holdt ut. Dette er en viktig seier for alle, sier Mette Nord til Fagbladet.

Hun er selv en av de mange som har lengtet etter reåpning av teater- og kulturliv, som var stengt under pandemien. Så kom streiken.

– Nå ser vi fram til at saler og stoler kan fylles med gode opplevelser igjen. Denne streiken har også vist oss hvor viktige alle funksjoner i et teater er. Det er et stort apparat som er i sving før skuespillerne kan skinne på scenen. Det har folk sett under streiken, sier Mette Nord.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy