JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord om frontfagsresultatet:

– Dette er et godt utgangspunkt for våre forhandlinger

– Alle blir rammet av økte priser, men det er de med de laveste inntektene som sitter igjen med minst når regningene er betalt. Derfor må de med minst også få mest slik at forskjellene i samfunnet ikke øker, sier Mette Nord. 

– Alle blir rammet av økte priser, men det er de med de laveste inntektene som sitter igjen med minst når regningene er betalt. Derfor må de med minst også få mest slik at forskjellene i samfunnet ikke øker, sier Mette Nord. 

Torgny Hasås

– En lønnsvekst på 5,2 prosent og en tydelig lavlønnsprofil gir et godt grunnlag for forhandlingene i offentlig sektor. Fagforbundet vil sikre hele laget økt lønn, og at de med minst må få mest, sier forbundsleder Mette Nord.

2024040807561320240408090935

per.flakstad@fagbladet.no

Etter mange timers mekling på overtid ble Fellesforbundet og Norsk Industri enige om et resultat i det såkalte frontfagsoppgjøret for den konkurranseutsatte industrien. Resultatet innebærer blant annet et generelt tillegg til alle på 7 kroner per time og et lavlønnstillegg på 3,50 kroner per time. Den økonomiske rammen er på 5,2 prosent.

Frontfagsoppgjøret: Minst sju kroner mer i timen

– De med minst må få mest

– Etter flere år med reallønnsnedgang i industrien har dette resultatet sikret arbeidstakere en solid kjøpekraftsforbedring. Samtidig har de med de laveste lønningene blitt prioritert. Alle blir rammet av økte priser, men det er de med de laveste inntektene som sitter igjen med minst når regningene er betalt. Derfor må de med minst også få mest slik at forskjellene i samfunnet ikke øker, sier Mette Nord. 

Fellesforbundet og Norsk Industri har avtalt et videre arbeid for å sikre ansatte nødvendig påfyll av kompetanse.

Viktig etterutdanningsreform

– Etter- og videreutdanningsreformen er en viktig seier for Fellesforbundet og oss i LO. Dette er en erkjennelse som arbeidsgiversiden burde ha kommet fram til på egen hånd for lenge siden. Ulike sektorer har ulike utfordringer, og vi i Fagforbundet vil følge opp dette gjennom å tilpasse det til våre medlemsgrupper i de ulike avtaleområdene, sier forbundslederen.

Reformen er et spleiselag der arbeidsgivere, arbeidstakere og staten bidrar med midler som skal sikre ansatte rett til fri med lønn for kurs og andre kompetansehevende tiltak.

Danner norm for andre oppgjør

Resultatet partene er blitt enige om å anbefale i dag til å danne normen for både lønnstillegg og andre endringer i de tariffavtalene som skal i gang med forhandlinger.

Se når lønna di skal forhandles

I morgen, tirsdag, begynner A-delsforhandlingene med Spekter, og 15. april er det forhandlingsstart i lønnsoppgjøret for de ansatte i kommunen. 22. april er det forhandlingsstart for de ansatte i Oslo kommune. Begge disse oppgjørene og oppgjøret i staten har frist natt til 1. mai til å bli enige om en forhandlingsløsning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy