JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik feiret Fagforbundet renovasjonsseier

– Dette skal bli den beste kommunale avfallsinnhentingen

GLAD: Hovedtillitsvalgt i Renovasjonsetaten i Oslo, Anne Sandborg og fylkesleder i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden, er svært fornøyde med at søppelhåndteringa nå er tilbake på kommunale hender.

GLAD: Hovedtillitsvalgt i Renovasjonsetaten i Oslo, Anne Sandborg og fylkesleder i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden, er svært fornøyde med at søppelhåndteringa nå er tilbake på kommunale hender.

Camilla Ondrckova

I dag spiste Fagforbundet kake for å feire at Oslo kommune overtar søppelhåndteringen. Men så blir det alvor.

2017022116292220230821171436

camilla.ovrebo.ondrckova@fagbladet.no

Det er nemlig ingen liten jobb som ligger foran Fagforbundet, både sentralt og lokalt, i forbindelse med virksomhetsoverdragelsen av Veireno til Oslo kommune. Herunder 170 ansatte.

– Det er en kjempejobb som skal gjøres. Kjempejobb, sier Mari Sanden, fylkesleder for Fagforbundet Oslo.

Hun skynder seg å ta en liten bit av marsipankaka. Tirsdag morgen feiret nemlig Fagforbundet at søppelhånteringa endelig er tilbake på kommunale hender, og stemningen var svært god rundt bordet i Fagforbundets lokaler.

– Gud bevare meg vel, dette er ikke noe som skjer hver dag, sa Sanden gledsstrålende til Fagbladet i går, da hun inviterte til kake og fering i Apotekergata.

• Har samarbeidet tett med byrådet i Veireno-saken

Kort feiring, mye jobb

Men Sanden legger ikke skjul på at feiringen må bli kort, for her er det jobb å gjøre. Hun ramser opp gjennomgang av 170 arbeidskontrakter på syv språk, mulige nye kjøreruter for sjåførene, arbeidstidsordninger og en vurdering av eventuelt ny-ansettelser. Sanden ser nemlig ikke bort fra at man kan komme til måtte ansette flere.

En ting er hun klar på:

– Dette kommer til prege oss i lang tid, både lokalt og sentralt. Det første vi må gjøre nå er å sette oss ned og sortere i hvilken rekkefølge vi skal jobbe.

Vi har fått mye kjeft. Det føles urettferdig.

Mat og klær kommer først

Hovedtillitsvalgt i Renovasjonsetaten i Oslo, Anne Kristine Sandborg, avslører hva som er første prioritet akkurat nå:

– Arbeiderne mangler både klær og verneutstyr. Det må på plass. De fleste av dem vi møtte i går stod i joggesko og uten arbeidshansker. Og det har blant annet kun vært en hjelm per bil med to mann, sier Sandborg.

Sanden understreker at dette er forhold Jonny Enger både har fått påbud om og lovet å utbedre flere ganger, uten at det har skjedd.

Mandag da Veirneo innstilte virksomheten, skulle de ansatte ha fått lønn. Den har uteblitt, men Oslo kommune har lovet at lønnen skal være på plass innen onsdag.

Her er regninga for lavprisrenovasjon i hovedstaden

FEIRING: Fagforbundet feiret med marsipankake dagen etter at Oslo kommune tok over søppelhåndteringa.

FEIRING: Fagforbundet feiret med marsipankake dagen etter at Oslo kommune tok over søppelhåndteringa.

Camilla Ondrckova

Bør heve kontrakten med Veireno

Håper å få på plass kontrakter før sommeren

Mari Sanden spår at arbeidet i forbindelse med overtagelsen vil strekke seg over lang tid, og forteller at de tirsdag ettermiddag skal i møte med Oslo kommune for å planlegge veien videre.

– Jeg håper at vi skal klare å få på plass arbeidskontrakter på denne siden av sommeren i alle fall. Men det kommer til å ta lengre tid å få alt på plass - både å bygge opp en ny tjeneste og å inkludere den i renovasjonsetaten. Vi snakker om en ny organisasjon, der opplæring og kultur også må på plass.

Sandborg understreker at dette er viktig både for at de ansatte skal ha det godt på jobb, og at tjenesten skal ha en god kvalitet.

– Det er jo en sammenheng mellom hvilke vilkår en ansatt har og kvaliteten på tjenesten. Disse arbeiderne har fått mye ufortjent kjeft og det går selvfølgelig ut over selvfølelsen. De ønsker jo å gjøre en god jobb.

Nye tall: Lønna sank mer enn tidligere antatt

Skal bli best

Sanden er krystallklar på en ting:

– Dette skal bli den beste kommunale avfallsinnhentingen.

Sandborg tar en bit av kaka og sier med en latter:

– Det er en stor jobb som ligger foran oss. Så da får jeg si som de sa i Renovasjonsetaten i fjor høst: Vi drar inn alle permisjoner og ferier!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy