– Eiendomsskatten har gått til å styrke hjemmetjenesten og bli kvitt stoppeklokkesystemet

FØRNØYD: Rita Einarsen jobber i hjemmetjenesten og er plasstillitsvalgt for fagforbundet i bydel Bjerke.

FØRNØYD: Rita Einarsen jobber i hjemmetjenesten og er plasstillitsvalgt for fagforbundet i bydel Bjerke.

Kathrine Geard

Eiendomsskatten i Oslo er upopulær i rikmannskretser, men den har gitt bedre kommunale tjenester. Tillitsvalgte Rita Einarsen sier hun opplever bedre samarbeid i hjemmetjenesten.

2018120609420520181206121248

kathrine.geard@fagbladet.no

Eiendomsskatten som det rødgrønne byrådet i Oslo innførte i 2016 har gitt gode resultater. Det merker for eksempel de som jobber i hjemmetjenesten. Rita Einarsen er plasstillitsvalgt og jobber i hjemmetjenesten bydel Bjerke. Hun har erfart i hverdagen at særlig de tverrfaglige teamene i hjemmetjenesten er styrket de siste årene.

– Det er kommet flere fysioterapeuter, ergoterapeuter og ernæringsfysiologer som skal ta seg av en del av de utfordringene vi har.

Dele på godene

Fordi Oslo kommune satte bunnfradraget på eiendomsskatten til 4 millioner kroner, er bare rundt 20 prosent av boligene i byen omfattet. Det har falt 3425 Oslo-innbyggere, inkludert en rekke styrtrike personer, tungt for brystet. De mente skatten var urettferdig og gikk til gruppesøksmål, initiert av Huseiernes Landsforbund, for å få eiendomsskatten tilbake.

Det har fått tillitsvalgte i Fagforbundet til å reagere. Også Einarsen synes det er trasig at velstående grupper angriper eiendomsskatten på denne måten.

– Sharing is caring. De som er så heldige at de sitter høyt på strå burde tenke mer på fellesskapet. Jeg synes de opptrer egoistisk, sier hun.

KONKRET: Byråd for finans i Oslo kommune Robert Steen sier at eiendomsskatten blant annet er brukt til å styrke  hjemmetjenetsen.

KONKRET: Byråd for finans i Oslo kommune Robert Steen sier at eiendomsskatten blant annet er brukt til å styrke hjemmetjenetsen.

Pressebilde

Konkrete forbedringer

Finansbyråd i Olso kommune, Robert Steen, opplyser at eiendomsskatten har vært brukt til konkrete formål.

– Den har gått til å styrke hjemmetjenesten og bli kvitt stoppeklokkesystemet. Vi er på vei mot å opprette 500 nye stillinger for å øke kvaliteten på tjenesten og gi brukerne en bedre hverdag. Blant annet er det innført en times aktivitetstid i uka som folk kan bruke til hva de vil, sier Steen.

Flere stillinger betyr også økt volum på de tverrfaglige teamene i hjemmetjenesten, og nye måter å jobbe på.

– Det gir økt kvalitet både for brukerne og for de ansatte.

Flere barnehageplasser

Andre konkrete resultater av eiendomsskatten er en pågående utbygging av 3000 nye barnehageplasser. Oslo hadde tidligere lavest barnehagedekning av storbyene.

– Nå får småbarnsforeldre barnehageplass mye lettere og raskere enn før, sier Steen, som legger til at også gratis Aktivitetsskole til alle førsteklassinger i hele byen er en direkte konsekvens av eiendomsskatten.

Får støtte fra KS

To rettsinstanser har slått fast at Oslo kommunes valg av modell for denne skatten er lovlig. Men i Borgarting lagmannsrett fikk saksøkerne medhold i at utskrivningen av eiendomsskatten våren 2016 burde vært gjort før 1. mars og ikke 1. juli. Det gjør at saksøkerne kan få tilbake eiendomsskatten for 2016, men ikke for de andre årene. Saken er anket til Høyesterett.

Steen opplyser at KS nå har kommet inn som partshjelp til støtte for Oslo kommune på dette punktet. KS mener det vil innskrenke kommunenes selvstendighet om avgjørelsen i lagmannsretten blir stående.

Milliardærer mot eiendomsskatt saksøker Oslo kommune: – Smålig at de vil ta tilbake penger som går til eldre, syke og barn, sier fagforbundstopp

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy