Vil styrke klimasamarbeidet med fagbevegelsen

– Hvis du ikke sitter ved bordet, er du på menyen

ADVARER: Vi vet hvordan en økning i global oppvarming på en grad ser ut. Vi er dumme hvis vi skal sitte og vente og se hvordan to og tre grader vil se ut, mener Sean Sweeney.

ADVARER: Vi vet hvordan en økning i global oppvarming på en grad ser ut. Vi er dumme hvis vi skal sitte og vente og se hvordan to og tre grader vil se ut, mener Sean Sweeney.

Kathrine Geard

– Verden er i endring. Klimaet er ustabilt og det er politiske og økonomiske forandringer. Som vi sier i USA – Hvis du ikke sitter ved bordet, er du på menyen.

2016022214201520160222142138

Vi vet hvordan en økning i global oppvarming på en grad ser ut. Vi er dumme hvis vi skal sitte og vente og se hvordan to og tre grader vil se ut

Sean Sweeny

INGEBORG VIGERUST RANGUL

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Skap 100.000 klimajobber

Sean Sweeney er akademiker med en doktorgrad i sosiologi, og han er miljøaktivist. De siste årene har han arbeidet for å styrke miljøsamarbeidet med fagbevegelsen.

Han er primus motor bak et klimanettverk for fagorganisasjoner, som konsentrerer seg om energisektoren – Trade Unions for Energy Democracy (TUED).

Fra Norge er Fagforbundet så langt den eneste fagorganisasjonen som har sluttet seg til nettverket.

Plattform som styrker demokratiet

TUED er en plattform for fagbevegelsen fra alle sektorer og land for å utvikle, debattere og fremme løsninger på klimakrisen - løsninger som kan styrke fagbevegelsen, arbeiderne og borgerdeltagelse, og dermed også fremme sosial og miljømessig rettferdighet.

Initiativet til nettverket ble tatt på en konferanse i New York høsten 2012, og i dag 47 fagorganisasjoner fra 17 land sluttet seg til.

Konferansen er en allianse mellom fagbevegelsen, miljøorganisasjoner, kirker og trossamfunn, og andre engasjerte.

– Dumme hvis vi venter

– Verdens forbruk av energi er katastrofal. Hvert år forbrukes mer olje, gass og kull. Prisene er lave siden det er nok å ta av. I tillegg er det mer og mer bruk og utvinning av ukonvensjonelt drivstoff som tjæresand og hydraulisk oppsprekking, sier Sweeny i et intervju med fagbladet.no.

– Dette truer våre barn og barnebarn, sier han.

– Vi vet hvordan en økning i global oppvarming på en grad ser ut. Vi er dumme hvis vi skal sitte og vente og se hvordan to og tre grader vil se ut.

PRIMUS MOTOR: Sean Sweeney er mannen bak klimanettverket.

PRIMUS MOTOR: Sean Sweeney er mannen bak klimanettverket.

Kathrine Geard

Slåss for demokratisk kontroll

I 1935 hadde bare en liten prosentandel av amerikanerne på landsbygdene elektrisitet. President Roosevelt startet et program for å endre dette.

20 år senere hadde alle elektrisitet. Dette mener Sweeney at også skal gå med fornybar energi. Teknologien for at energibehovet skal kunne møtes med vind- og solcelleenergi finnes.

– Fagbevegelsen må slåss for en demokratisk kontroll og eierskap. Framtiden avhenger av hvem som vinner kampen om energikrisen og klimakrisen.

Uavhengighet

På Broen til framtiden-konferansen som ble holdt på Folkets hus i Oslo fredag forrige uke, holdt han avslutningsforedraget om en demokratisk klimakamp.

– Fagforeninger kan spille en veldig viktig rolle i klimapolitikken, hvis de holder seg uavhengige. Ikke alle interesseorganisasjoner og miljøorganisasjoner har arbeidsfolks interesser som sin bekymring, mener Sweeney.

Må handle

Sweeney har vært aktivist siden han som barn i Bath i England, opplevde at Martin Luther King jr ble myrdet, de radikale -68erne og demonstrasjonene mot Vietnam.

-Klimaproblemene er alvorlige. Det som er bra, er at folk nå blir aktive. Folk demonstrerer og mer press legges på blant annet at penjonsfond skal trekke seg ut av investeringer som fremmer fossilt brensel.

-Jeg klarer ikke å forstå at folk bare kan sitte ned og se på hva som skjer og ikke reiser seg og kjemper.

VIKTIG Å KJEMPE: Sean Sweeney er miljøaktivist og vil ha fagbevegelsen med på laget.

FOTO: Kathrine Geard

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy