Lønnsoppgjøret i Oslo:
– I år er streikefaren større enn på lenge
STREIKEFARE: Per Egil Johansen sier at i år er faren for streik større enn på veldig mange år.
Per Flakstad
Et samlet LO har ikke vært i streik i Oslo de siste 38 årene. Men i år er faren for streik større enn noen gang, ifølge forhandlingsleder.
per.flakstad@fagbladet.no
Forhandlingene om de ansattes lønn i hovedstaden begynner 22. april. Fristen for å bli enige er natt til 1. mai. Hvis partene ikke blir enige, blir det mekling i slutten av mai.
Hvis partene fortsatt ikke blir enige, går LOs medlemmer ut streik i Oslo for første gang på 38 år.
Slik foregår trygdeoppgjøret: Se når forhandlingene starter.
– Nøler ikke med å streike
Per Egil Johansen er forhandlingsleder i LO Kommune Oslo. Han mener faren for en streik er absolutt til stede.
Han understreker at streik er noe de bruker bare hvis alle andre muligheter er forsøkt.
– Når vi i et samlet LO ikke har brukt «streikevåpenet» på 38 år, sier det noe om at vi har realistiske krav og opptrer ansvarlig. Men det betyr slett ikke at vi vil nøle med å streike hvis vi mener det er nødvendig, sier han.
– Det bør kommunen ha i bakhodet.
Alle får minst 13.650 kroner i Spekter-området. Se hva de ble enige om.
Økt kjøpekraft til hele laget
Forhandlingene har ikke startet ennå, men slik Johansen tolker signalene fra kommunen så langt tror han at det vil bli et krevende og utfordrende oppgjør.
– Det kan vi jo si om alle oppgjør, men dette er høyst reelt denne gangen. Vi er som alltid tydelig på kollektive sentrale forhandlinger, en samlet overenskomst og økt kjøpekraft og lønnsutvikling for hele laget.
LO Kommune Oslo sier de foretrekker å få til en forhandlingsløsning, men at det hender de må mekle for å få et resultat.
– Likt kronetillegg til alle
I fjor og tidligere år var mange medlemmer kritiske til at det ble gitt et generelt tillegg bare opp til en viss inntekt, og at alle tillegg over det ble gitt som prosenttillegg.
Johansen sier han forstår det veldig godt, fordi prosenttillegg på de høyeste inntektene bidrar til å øke lønnsforskjellene i Oslo.
– Hovedkravet vårt står fast, nemlig at det skal være et kronetillegg som er likt for alle. Så er det alltid sånn at selv om vi kommer i mål med en god del, så klarer vi ikke å få til alt. Prosenttillegget er en av de tingene vi har måttet svelge for å oppnå andre resultater, sier Johansen.
Disse vil KS prioritere i lønnsoppgjøret.
– Ingen krav blir glemt
Han er svært glad for det store engasjementet til medlemmene før hvert lønnsoppgjør.
– Vi får mange gode innspill på krav vi bør fremme. Det er bare ett innspill jeg ikke trenger, og det er at folk vil ha høyere lønn. Det er noe jeg allerede vet, sier han.
Men alt annet som folk er opptatt av og mener de burde ha av arbeidsbetingelser, er han opptatt av å få vite om. Han lover at alt blir tatt seriøst og vurdert.
– Jeg vet at nattevaktene gjerne vil ha nattillegget for hele vakten sin, at folk vil ha høyere ulempetillegg for kvelder og helger, forbedrede ansiennitetsbestemmelser, uttelling for utdanning, etter og videreutdanning og at mange savner klesgodtgjørelse.
Det siste jobber de med i en partssammensatt arbeidsgruppe. Men arbeidet er en balanse fordi alle de ulike kravene «spiser» av det generelle tillegget til alle.
– Vi gjør så godt vi kan for å få et best mulig resultat for samtlige av medlemmene våre, og jeg kan love at ingen krav blir glemt. Det vi ikke får gjennomslag for i ett oppgjør, dukker gjerne opp igjen i neste. Tariffarbeid er et langsiktig prosjekt, sier Johansen.
En ramme på 5,2 prosent. Betyr det at jeg får 5,2 prosent i lønnsøkning?
Oslo kommune er et eget tariffområde.
LO Kommune Oslo består av Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), Creo og Skolenes Landsforbund (SL). De andre forhandlingssammenslutningene som forhandler i Oslo er YS, Unio og Akademikerne.