Lønnsoppgjøret:
Alle får minst 13.650 kroner i Spekter-området. Se hva de ble enige om
ENIGE: Spekter-direktør Anne-Kari Bratten (t.v.) og LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen ble enige natt til onsdag.
Ole Palmstrøm
Etter å ha forhandlet hele natta, er det sentrale tillegget satt til nesten 14.000 kroner i Spekter-virksomhetene. Nå skal det forhandles lokalt.
per.flakstad@fagbladet.no
Alle de over 200.000 ansatte i Spekter-virksomheter får 13.650 kroner i tillegg på årslønna. Det ble klart atter at arbeidsgiverforeningen og arbeidstakerne forhandlet hele tirsdag og fram til klokka 05.00 onsdag morgen.
Disse forhandlingene omfatter en lang rekke virksomheter, fra ganske små til veldig store. Forhandlingene gjaldt den felles delen av tariffavtalene (A-delen).
Det endelige lønnstillegget blir ikke avgjort før alle virksomhetene har forhandlet lokalt. Disse forhandlingene foregår nå.
Protokollen fra forhandlingene kan leses her.
Mette Nord om frontfagsresultatet: – Dette er et godt utgangspunkt for våre forhandlinger
Nå starter forhandlingene i virksomhetene
Nå starter lokale forhandlinger ute på virksomhetene. Unntaket er helsesektoren hvor det gjennomføres nye sentrale runder med oppstart 2. mai.
Frist for avslutning av de lokale forhandlingene er 3. mai.
Unntaket er område 1, kultur, hvor fristen er 8. mai. Frister for de enkelte områdene skal avtales senere. Dette er sykehus, øvrige helseforetak og virksomheter innen helse og oppvekst.
Bussjåførene med Spekter-avtale forhandler i forbindelse med forhandlingene om Bussbransjeavtalen.
Flere etapper
Fagforbundets største område i Spekter er sykehusene, som har eget forhandlingsløp der avtaledel A1 og A2 forhandles.
I tillegg har Fagforbundet medlemmer i andre deler av helse- og omsorgssektoren, Post Bring-konsernet, kultursektoren, kollektivtrafikk, Norlandia-barnehagene med flere.
Forhandlingene i Spekter-området går over flere etapper. LO Stat og Spekter er blitt enige i de sentrale forhandlingene, A-delen, som gjelder for samtlige virksomheter i Spekter. A-delforhandlingene danner grunnlaget for de lokale forhandlingene (B-del).
I B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet. Deretter går oppgjøret tilbake til LO Stat og Spekter (Fase 3). Kommer ikke partene til enighet går lønnsoppgjøret til mekling.
I helseforetakene gjennomføres egne landsomfattende forhandlingsrunder (A1 og A2).
Dette er datoene for videre forhandlinger
• Helsesektoren skal ha nye, sentrale forhandlinger med oppstart 2. mai.
• Kultursektoren i Spekter har frist 8. mai.
• Områdene 10, 1 og 13 (helseforetak og sykehus) avtales senere.
• Vy Buss, som er under Bussbransjeavtalen, starter 17. april.
Bussjåførene krever mer enn industriarbeiderne i lønnsoppgjøret
Følger frontfagsramma
LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen sier dette sentrale tillegget er i tråd med frontfaget, og rammen på 5,2 prosent som ble satt der.
– Mange opplever trangere økonomi, og økt kjøpekraft er det viktigste i årets lønnsoppgjør, sier hun, som forhandlet for 55.000 LO-medlemmer i dette oppgjøret.
LO-forbundene som organiserer i Spekter hadde med seg krav om lavlønnstillegg inn i forhandlingene, men det fikk de ikke på sentralt nivå i år. Olsen oppfordrer tillitsvalgte til å prioritere å løfte de lavtlønte i de lokale forhandlingene som følger.
Forhandlingene i natt avklarte også fristene for når de lokale forhandlingene skal være ferdige. Den generelle fristen er 3. mai, med noen unntak.
En ramme på 5,2 prosent. Betyr det at jeg får 5,2 prosent i lønnsøkning?
Kompetansereform
LO Stat krevde også at de skal startes et arbeid med en etter- og videreutdanningsreform også i Spekter-området, lik det som ble avtalt i industrien.
Det fikk de igjennom, og i tillegg skal partene jobbe sammen for å finne ordninger som kan sikre god arbeidshelse gjennom hele yrkeslivet.
– Folk må jobbe lenger i årene som kommer, jeg er derfor glad for at Spekter er med på å jobbe med dette, sier Lise Olsen i en pressemelding.
De er også enige om formuleringer om hvordan tillitsvalgte skal involveres i det forventede inntoget av kunstig intelligens på arbeidsplassene.
– Partene er enige om viktigheten av at tillitsvalgte involveres i tråd med hovedavtalens bestemmelser, og hvordan man gjennom de ansattes medvirkning og partssamarbeid mellom ledere og tillitsvalgte kan bidra til gode prosesser, sier Olsen.
Vil sikre ansatte på hjemmekontor
Et annet punkt partene er enige om, er at ansatte på hjemmekontor må sikres bedre.
Selv om bruken av hjemmekontor har økt de siste årene, risikerer ansatte fortsatt å ikke få yrkesskadeerstatning om det skjer ulykker hjemme.
– Vi er enig med Spekter om å be Arbeids- og inkluderingsdepartementet å se på bestemmelser om yrkesskadeforsikring for hjemmekontor og fjernarbeid, sier Olsen.
LO Stat mener lovverket må endres slik at hjemmekontor og arbeidsplassen blir likestilt.
Alle enige
Arbeidsgiverne sier seg også fornøyde etter nattens forhandlinger.
– Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med samtlige hovedorganisasjoner i de innledende sentrale forhandlingene, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
Ønsket slitertillegg
Norsk Tjenestemannslag (NTL) sier i en første kommentar at de er fornøyde med et generelt tillegg som tilsvarer det som ble gitt i frontfaget.
– Spekter ville ikke imøtekomme vårt krav om lavlønnstillegg i den sentrale A-delen, det er vi er skuffa over. Vi har en del lavlønnede i de ulike Spekterområdene som virkelig hadde trengt dette ekstra lønnsløftet, uansett var økt kjøpekraft det viktigste for oss i dette oppgjøret, sier nestleder Pål Kjærstad i NTL.
Han trekker fram formuleringene om hjemmekontor/fjernarbeid som noe NTL er fornøyd med.
– Nå skal det forhandles videre i virksomhetene om både lønn og andre vilkår som er viktig, og vi håper på gode resultater for våre medlemmer, sier han.