Fagforbundet-medlem tilbake fra israelsk arrest:
– Jeg fikk geværløpet i fjeset
Fagforbundet-medlem og SV-politiker Mikkel Grüner er tilbake i Bergen: – Det er deilig å være hjemme med familien og barna. Det er tanken på å møte barna mine igjen som har holdt meg oppe når det har vært mørkt og vanskelig.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdag kveld landet politikeren i Bergen etter å ha sittet i israelsk fengsel siden søndag. Mikkel Grüner seilte fra Bergen til Gaza som mannskap på den norske fiskebåten MS Kårstein. Båten som var lastet med medisinsk utstyr, skulle forsøke å bryte den israelske blokaden av Gaza. Søndag ble de bordet av israelsk marine som arresterte mannskapet og beslagla den ombygde fiskeskøyta.
– Det er utrolig deilig å være hjemme med familien, kollegaer og venner. Og å få denne mottakelsen, forteller Grüner rett etter at han landet i Bergen og ble tatt imot av folk fra fagforeninger, SV og støttespillere av forsøket på å få båten til Gaza.
Se video av Mikkel Grüner og båten før de seilte fra Oslo
Se palestinske jenter med Fagforbundet-støtte score på Norway Cup
– Gevær i ansiktet
I 2010 ble ni aktivister drept og ti israelske soldater såret da flere skip prøvde å bryte blokaden. Senere forsøk har gått fredeligere og mindre dramatisk for seg. Grüner forteller at han tenkte på alvoret i situasjonen da han så andre fra mannskapet som lå med stripsede hender bak ryggen på dekk og brannskader i ansiktet fra elektrosjokkvåpen:
– Det gikk verst utover kapteinen vår, Herman Reksten. Han fikk springskaller og ble slått da han ikke ville starte motoren på skøyta, sier Fagforbundet-medlem Grüner og fortsetter:
– Jeg fikk noen albuer og knær, men det var lite sammenlignet med det kapteinen som stod imot presset fra kommandosoldatene fikk. Jeg satt og opererte radioen og kommuniserte med den israelske marinen helt til vi ble bordet, døren ble slått opp og jeg fikk en geværmunning i ansiktet.

Vil ikke beklage vold mot aktivister
Blant andre Fagforbundet er en av flere fagforeninger som har gitt støtte til båten. Fiskeskøyta seilte med norsk flagg og hadde et mannskap på 22 ombord da de ble bordet i internasjonalt farvann utenfor Gaza. Israelske myndigheter har forsvart bordingen overfor Fagbladet og vil ikke beklage at det ble brukt vold for å fjerne mannskapet, som gjorde ikke-voldelig motstand. NRK skriver at den israelske ambassaden i Norge stadfester at det ble brukt elektrosjokk-våpen. Grüner forteller at han ikke ble utsatt for noe fysisk etter bordingen og da han ble fengslet. Israelske myndigheter sier til Fagbladet at de ser på aksjonen som en politisk provokasjon og at de mener bordingen gikk kontrollert for seg og uten noen dramatiske hendelser. Les hele tilsvaret fra den israelske ambassaden i undersaken.
Ikke alle i Fagforbundet støtter palestina-engasjementet

– Vi har lykkes
På spørsmål om Grüner tenker at de har lykkes med aksjonen, svarer han dette:
– Vi hadde tre mål med det vi gjorde. Det ene var å forsøke å levere denne fiskebåten til palestinske fiskere som lider svært tungt under denne blokaden av Gaza og som ikke får fisket. I tillegg ville vi overlevere det sårt tiltrengte medisinske utstyret vi hadde med oss til folket på Gaza. Lykkes vi ikke med det, var formålet å vise de som bor under denne okkupasjonen at det finnes folk som bryr seg, som ser dem og som nekter å godta det de blir utsatt for. Jeg syns vi har lykkes bra med å sette oppmerksomhet på situasjonen i Gaza, sier han og legger til:
– Det vi ble utsatt for på båten er ingenting, sammenlignet med det folk opplever til daglig i denne svært brutale okkupasjonen.
Kan bli ubeboelig
Den humanitære situasjonen på Gaza er svært vanskelig. I følge en FN-rapport har de mange krigene, blokaden som startet i 2007, mangel på elektrisitet, mat, medisiner og rent vann ført til at Gaza kan bli ubeboelig innen 2020. Den norske humanitære organisasjonen Flyktninghjelpen beskriver området som verdens største utendørs fengsel. En talsperson for den israelske ambassaden i Oslo sier at de medisinske forsyningene som var om bord på MS Kårstein, vil bli sendt til Gaza, men at det er usikkert hva som vil skje med båten.

– Trampet på norsk flagg
Med seg på flyplassen i Bergen hadde Grüner et norsk flagg. Det var det eneste han fikk med seg tilbake:
– Da vi ble bordet, rev soldatene ned det norske flagget og trampet på det. Jeg forventer at den norske regjeringen protesterer på at et norsk-registrert fartøy blir bordet og beslaglagt i internasjonalt farvann. Dette er stikk i strid med internasjonal maritim lov. Om det norske flagget og retten til å ferdes i internasjonalt farvann skal bety noe som helst, forventer jeg protester på det som har skjedd. Med meg hjem har jeg et norsk flagg med støvlemerker på fra israelske soldater, sier Grüner. Så langt har UD bedt om en forklaring fra israelske myndigheter på hva som har skjedd og på hvilket grunnlag bordingen skjedde, melder NRK.