Israel vil ikke beklage at de brukte vold mot aksjonistene på den norske fiskebåten

DEMONSTRASJON: Mange deltok i demonstrasjonen mot Israels blokade av Gaza utenfor Utenriksdepartementet. Israel vil ikke beklage at det ble brukt vold under overtagelse av den norske båten.

DEMONSTRASJON: Mange deltok i demonstrasjonen mot Israels blokade av Gaza utenfor Utenriksdepartementet. Israel vil ikke beklage at det ble brukt vold under overtagelse av den norske båten.

Annika Sander

– Absolutt ikke. Det er aktivistene som burde beklage for å ha handlet umoralsk og brutt loven, sier Dan Poraz ved Israels ambassade i Oslo.

2018080113113720180802090003

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Jeg har fått mye bank. Men det går fint med meg.

Det var meldingen kaptein Herman Reksten fikk gjennom til pressekorpset som sto og ventet på ham på Gardermoen Lufthavn onsdag ettermiddag.

Forvirring om flightene

Da hadde han fått låne en telefon på flyplassen i Wien, hvor han mellomlander på vei til Norge. Ship to Gaza Norway hadde håpet at han skulle komme med 12:30-flyet til Oslo, men der fikk de beskjeden om at han kommer først sent i kveld. Annika Sander, som snakket med ham, forteller at han har blitt fratatt både mobil, penger og pass før han ble deportert fra Israel.

Herman Reksten vil da være den første av de norske aktivistene som ankommer Norge. Aktivistgruppen antar at innen tre døgn skal alle de fem nordmennene være deportert fra Israel. To av aktivistene skal, etter det Fagbladet erfarer, ha krevd å få sine saker prøvd i det israelske rettssystemet.

Kapteinen har blitt onkel

Sammen med aktivister, politikere og pressen sto moren til Herman, Bente Christensen (69).

– Som forelder er jeg ikke noe glad for dette. Det er fjerde gang jeg står her og venter på at et av barna mine skal komme hjem, sier hun.

Herman Reksten har deltatt på aksjonen tre ganger før, datteren én gang. Christensen sympatiserer med meningene deres, men håper noen andre drar neste år.

(saken fortsetter under bildet)

VENTER I SPENNING: Bente Christensen har fått høre at sønnen ikke er alvorlig skadet, men var spent da hun sto på Gardermoen og ventet på ham onsdag ettermiddag.

VENTER I SPENNING: Bente Christensen har fått høre at sønnen ikke er alvorlig skadet, men var spent da hun sto på Gardermoen og ventet på ham onsdag ettermiddag.

Bjørn A. Grimstad

Den norske ambassadens folk i Israel har fortalt henne at de norske aktivistene ikke så ut til å være alvorlig skadet. Men minnene om tidligere år i israelsk arrest sitter fortsatt godt i.

– I 2012 ble de behandlet veldig røft. Det var lite vann og mat, mye skriking og i det hele tatt en skremmende oppførsel. Det husker vi veldig godt, sier hun.

Hun kan fortelle at mens Herman Reksten har vært kaptein på aksjonistbåten har han blitt onkel for første gang. Dermed blir gleden spesielt stor når han endelig kommer hjem, forteller hun.

– Soldatene brukte nødvendig makt

Utenriksdepartementet sier til Fagbladet at de venter på en forklaring fra Israel før de kommer med en uttalelse om saken. De har heller ikke kommentert den påståtte voldsbruken.

Israels ambassade mener bruken av vold var «minimal» men «nødvendig».

– Aktivistene brukte ikke-voldelige motstand for å hindre marinen i å overta båten. Da måtte soldatene bruke minimal, men nødvendig makt mot aktivistene, sier ambassaderåd Dan Poraz.

Ship to Gaza-aktivist: – Våre folk ble slått og utsatt for elektrosjokk

Ambassaderåden kan hverken bekrefte eller avkrefte påstandene fra Ship to Gaza Norway om at soldatene slo og brukte elektrosjokk for å få aktivistene til å flytte seg.

– Jeg kan ikke gå i detalj om dette, sier han.

Israel vil ikke beklage

Men de israelske myndighetene har ikke tenkt å beklage ovenfor hverken Bente Christensen eller hennes sønn, kaptein Herman Reksten. Til Fagbladet hevder ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo at det er aksjonistene som skal beklage.

– Vil du beklage voldsutøvelsen mot aktivistene ovenfor dem og deres pårørende?

– Absolutt ikke. Det er aktivistene som burde beklage for å ha handlet umoralsk og brutt loven. De burde også beklage til israelske barn, hvis foreldre blir holdt fanget av Hamas, sier Poraz og viser til at Hamas holder to israelske soldater fanget, uten at Røde Kors eller andre får besøke dem eller oppnå noen annen form for kontakt.

– Jeg lurer på hvorfor disse såkalte fredsaktivistene ikke tenker på menneskerettighetene til disse to israelske statsborgerne. Så nei, jeg vil ikke beklage, sier han.

Ikke-voldelig motstand

Aktivistene skal blant annet ha stilt seg på en slik måte i styrhuset at de ikke lot de israelske soldatene komme til så de fikk startet opp og kjørt båten. Dermed har soldaten gått fysisk til verks for å få viljen sin.

Poraz påpeker at selv om aktivistenes motstand var ikke-voldelig, så er det fortsatt lovstridig å motsette seg ordre og ikke å samarbeide med soldatene. Til grunn for dette legger han at blokaden ifølge Israel er lovlig i henhold til internasjonal lov og uttalelser fra FN.

LO-topper krever at regjeringen får norske Gaza-aktivister løslatt

– Våpen-embargo

– Den israelske marinen har et mandat og et oppdrag i å beskytte sjøblokaden av Gaza. De kan dermed stanse ulovlige fartøy som prøver å bryte den. Gaza er kontrollert av terrorist-organisasjonen Hamas, som bruker fartøy til å smugle våpen. Når det daglig går 200 lastebiler gjennom kontrollpunktene på land, er sjøblokaden i praksis en våpen-embargo, sier Poraz til Fagbladet.no

Vil levere medisinsk materiell

Han beskriver det medisinske materiellet som var på båten som en dråpe i havet, sammenlignet med det som fraktes gjennom den eneste åpne porten inn til Gaza, kontrollpunktet Kerem Shalom. Likevel skal israelske myndigheter sørge for at i alle fall det kommer fram.

– Vi vil sørge for at det medisinske matriellet kommer fram til Gaza. Hva som skjer med båten, vet jeg ikke, det er et juridisk spørsmål, sier han.

TeoLOgene-leder uenig med Fagforbundet om støtte til palestinerne

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy