18 aksjonister fortsatt fengslet i Israel etter beslag av norsk fiskebåt

Ship to Gaza-aktivist: – Våre folk ble slått og utsatt for elektrosjokk

Norsk UD undersøker påstandene

SINNA: Torstein Dahle, leder i Ship to Gaza, mener myndighetene må reagere på ovedreven voldsbruk mot aksjonistene. Mandag holdt han appell i en støttedemonstrasjon for de fengslede aktivistene, utenfor Utenriksdepartementet i Oslo.

SINNA: Torstein Dahle, leder i Ship to Gaza, mener myndighetene må reagere på ovedreven voldsbruk mot aksjonistene. Mandag holdt han appell i en støttedemonstrasjon for de fengslede aktivistene, utenfor Utenriksdepartementet i Oslo.

Bjørn A. Grimstad

Israelske marinesoldater skal ha slått og brukt elektrosjokk på aksjonister som ikke ville følge ordre, hevder Ship to Gaza Norway. De krever at påstandene blir etterforsket.

2018073114070020180801130428

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Voldsutøvelsen er helt hinsides. Dette er en brutalitet som er veldig alvorlig. Vi ber Utenriksdepartementet om å følge opp dette, sier Torstein Dahle, leder av Ship to Gaza Norway til Fagbladet.

Soldatene skal ha slått og brukt elektrosjokk

De israelske marinesoldatene skal ifølge Dahle ha gått hardt til verks for å få mannskap og delegater til å gjøre slik soldatene ville. De skal blant annet ha slått og brukt elektrosjokkpistol.

– Mannskapet tok ikke igjen, så det oppsto ingen slåsskamp. Men de utøvde motstand da soldatene prøvde å tvinge dem til å gjøre ulike ting. Det har soldatene ikke rett til, sier Dahle.

Disse meldingene er stikk i strid med versjonen de israelske styrkene IDF presenterte etter hendelsen. Derfra ble det meldt om at bordingen skjedde uten noen større hendelser.

– Aktivistene brukte ikke-voldelige motstand for å hindre marinen i å overta båten. Da måtte soldatene bruke minimal, men nødvendig makt mot aktivistene, sier ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo til Fagbladet.

– Den israelske marinen har et mandat og et oppdrag i å beskytte sjøblokaden av Gaza. De kan dermed stanse ulovlige fartøy som prøver å bryte den. Gaza er kontrollert av terrorist-organisasjonen Hamas, som bruker fartøy til å smugle våpen. Når det daglig går 200 lastebiler gjennom kontrollpunktene på land, er sjøblokaden i praksis en våpen-embargo, sier Poraz til Fagbladet.

Israelsk marine har bordet fagforenings-støttet norsk skip på vei til Gaza

UD undersøker påstandene

Utenriksdepartementet (UD) opplyser til Fagbladet at de nå ser på påstandene om voldsbruk mot de norske aksjonistene.

– Vi vil ta opp påstandene om overdreven voldsbruk, skriver Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef ved Utenriksdepartementet i en e-post til Fagbladet.

– Ambassaden i Tel Aviv har kontakt med israelske myndigheter i tilknytning til saken. Vi har bedt israelske myndigheter klargjøre hendelsesforløpet og på hvilket grunnlag de mener seg berettiget til å gripe inn overfor fartøyet, meddeler han.

Har besøkt de fengslede

Den norske kapteinen, Herman Reksten, er ett av tre navn organisasjonen går ut med, som har blitt utsatt for det Ship to Gaza Norway mener er uakseptabel vold. En annen er en 69 år gammel kirurg, Swee Ang. Organisasjonen mener handlingene er kriminelle og må etterforskes.

Fire av de som var om bord er hittil løslatt. To av de er israelske statsborgere, Zohar Chamberlain Regev og Yonatan Shapira. To journalister som tilhører den internasjonale nyhetskanalen Al-Jazeera er også blant de løslatte. De 18 resterende sitter fortsatt i fengselet Givon i Israel, hvor de så langt har tilbragt to netter. Fem av disse er norske statsborgere, mens en sjette er bosatt i Norge.

Ansatte ved ambassaden i Tel Aviv har besøkt de anholdte nordmennene i fengselet i Givon og yter konsulær bistand til de. På spørsmål kunne ikke UD informere om hvorvidt ambassadefolkene hadde observert tegn på vold.

På ferie i Spania protesterte familien til Mikkel Grüner på behandlingen han og de andre fikk.  Her holder sønn og datter Falk (11) og Bella (9) opp det palestinske og danske flagget.

På ferie i Spania protesterte familien til Mikkel Grüner på behandlingen han og de andre fikk. Her holder sønn og datter Falk (11) og Bella (9) opp det palestinske og danske flagget.

Sara Bell

Der har de fått besøk av advokater, som Ship to Gaza Norway har hyret. Etter det Fagbladet erfarer, vil israelske myndigheter prøve å deportere aksjonistene uten noen rettslig behandling i Israel.

Ship to Gaza Norway ber myndighetene i de ulike landene om å gripe inn og sørge for at både personer og båt blir løslatt så fort som mulig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy