LO-topper krever at regjeringen får norske Gaza-aktivister løslatt

STILLER KRAV: Flere forbundsledere krever nå at det norske skipet og mannskapet blir løslatt. Her fra da den lå til kai i Oslo i mai i år.

STILLER KRAV: Flere forbundsledere krever nå at det norske skipet og mannskapet blir løslatt. Her fra da den lå til kai i Oslo i mai i år.

Tormod Ytrehus

I et opprop krever flere forbundsledere i LO at Gaza-aktivistene som er arrestert av israelsk marine blir løslatt. – Uakseptabelt, sier Fagforbundet-leder Mette Nord.

2018072923040020180730125838

tormod@lomedia.no

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Det er uakseptabelt at et skip med medisinsk utstyr blir stoppet og satt i arrest i internasjonalt farvann. Dette er en blokade som er helt uakseptabel, sier Fagforbundets leder, Mette Nord, til FriFagbevegelse.no.

Krever at myndighetene kommer på banen

Søndag bordet israelsk marine det norske skipet i internasjonalt farvann utenfor Gaza. De siste meldingene fra den norske kapteinen før kommunikasjonen ble brutt, var at fire krigsskip nærmet seg.

Israelsk marine har bordet det fagforenings-støttede skipet utenfor Gaza

– Det er ikke greit at fredelige folk blir møtt av krigsskip. Nå må norske myndigheter ta affære, krever forbundslederen.

Fire timer etter at oppropet ble startet søndag kveld, hadde en rekke fagforeningsfolk signert. Blant de mest profilerte er forbundslederne Mette Nord i Fagforbundet, Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet og Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen.

– Vi, de undertegnede, protesterer mot bordingen og arrestasjonen av mannskapet på det norskregistrerte skipet Kårstein i internasjonalt farvann utenfor Gaza 29. juli. Vi forventer at den norske regjeringen reagerer kraftig, og at den legger sin fulle vekt bak arbeidet med løslatelse, heter det i oppropet.

Leder Mette Nord i Fagforbundet.

Leder Mette Nord i Fagforbundet.

Fagforbundet (pressefoto)

– Bør få konsekvenser å bryte folkeretten

– Bording som del av en ulovlig blokade er brudd på folkeretten, og mot den grunnleggende frihet til å markere sine politiske meninger. Israel er et medlem av FN. En FN-stat kan ikke bryte folkeretten uten konsekvenser fra det internasjonale samfunn, heter det videre.

Fagforbundet har ved flere anledninger gitt økonomiske bidrag til Ship to Gaza. Arresten av skipet i internasjonalt farvann er brudd på flere konvensjoner. Mette Nord mener norske myndigheter burde gripe inn for å løse situasjonen som har oppstått.

Israelsk domstol vil konfiskere og selje norsk hjelpebåt

En rekke stortingsrepresentanter

Femten stortingsrepresentanter har signert oppropet i skrivende stund: Alle SVs representanter, Rødts ene stortingsrepresentant og tre av Arbeiderpartiets representanter har signert. Også en svensk riksdagsrepresentant har signert.

Både bystyrerepresentant for Bergen SV, Mikkel Grüner, og kommunestyrerepresentant for Lillehammer Arbeiderparti, Jan Petter Hammervold, var ombord på båten den siste etappen.

Mikkel utfordrer den israelske marinen i en fiskeskøyte: – Barna mine kommer til å savne meg. Samtidig tror jeg de forstår hvorfor jeg gjør dette

I tillegg har en rekke offentlige personer innenfor kulturlivet, akademia og organisasjonslivet signert.

Andre fagforeningsfolk som har signert i skrivende stund er:

• Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening

• Arne Jæger, faglig sekretær i LO i Bergen og Omland

• Farukh Qureshi, leder i Oslo Fengselsfunksjonærers Forening

• Sara Bell, leder i Fagforbundet Bergen

• Mona Berger, fylkesleder i Fellesorganisasjonen Trøndelag

• Stein Guldbrandsen, leder for yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet

• Fauzia Hussain-Wiik, leder i Fagforbundet Helse Bergen

• Per Jarle Valvatne, leder i i Fagforbundet Stord/Fitjar

• Erik J. Jørgensen, leder i Fagforbundet Tromsø kommune

• Bente Nilssen Owren, fylkessekretær i Fellesorganisasjonen Hordaland

• Roar Langaard, leder i Oslo Bryggearbeideres Forening

• Jo Jenseg, leder i LO i Stavanger og omegn

• Siv Myking, leder i Profesjonsfaglig utvalg for sosionomer i Fellesorganisasjonen Hordaland

Slik skal LO jobbe for boikott av Israel

Halvparten er barn

– Den israelske blokaden er en kollektiv avstraffelse av befolkningen på Gaza. Halvparten av dem er barn under 18 år. En FN-rapport konkluderte med at området ville bli «ulevelig» innen 2020, heter det i oppropet.

– Blokaden skader befolkningens helse, økonomien og fremtidsutsiktene. Den fratar to millioner mennesker den grunnleggende bevegelsesfriheten vi alle tar for gitt. Den skader særlig barna som vokser opp der. Psykologiske traumer og underernæring er vanlig, heter det videre.

– Og den er en av de største hinderne mot en varig fred i regionen. Vi støtter aktivistenes utvisning av sivilt mot og deres legitime rett til å protestere mot blokaden.

Fagforbundet støtter boikotten av Israel

Sahar (27) er en av 280 israelere som er dømt til fengsel for å ikke ville delta i okkupasjonen

LO skal jobbe for full boikott av Israel

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy