JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kommunene får større handlingsrom neste år

Fotomontasje: Per Flakstad

Regjeringen foreslår å øke kommunenes frie inntekter med 6,4 milliarder kroner neste år. Mette Nord savner penger til økt kompetanse til flere skoleansatte enn lærere.

2023100609274320231006150103

per.flakstad@fagbladet.no

Veksten er fordelt med 5,1 milliarder kroner til kommunene og 1,3 milliarder til fylkeskommunene, skriver kommunal- og distriktsdepartementet i en pressemelding.

– Hvis kommunene skal lykkes med sine krevende oppgaver for å gi innbyggerne en bedre hverdag, må vi gi dem en god og forutsigbar økonomi, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik.

Mette Nord: Viktig med trygg og forutsigbar kommuneøkonomi

– Det er ute i kommunene folk lever sine liv. Det er der ungene våre går i skole og barnehage, vi alle får helsehjelp og våre eldre får omsorg. Kommunene trenger en trygg og forutsigbar økonomi for å sikre velferdstjenestene vi alle er avhengig av, sier Fagforbundets leder, Mette Nord.

– Men vi skulle gjerne sett en skikkelig kompetansepakke for andre ansatte enn lærere i skolen, som barne- og ungdomsarbeidere og miljøarbeidere. Det håper vi kommer på plass i budsjettforhandlingene med SV. Det vil være en viktig anerkjennelse for våre medlemmer som hver dag jobber for en trygg oppvekst for barna våre, sier Nord.

Mette Nord: Kritisk til manglende løft for ansatte i skolen: – Dette savner vi

– Fortsatt press på kommunene

– Selv om veksten i kommunesektorens frie inntekter dekker beregnede økte kostnader til tjenestene i 2024, vil presset på kommunale tjenester gi svært krevende budsjettprosesser i kommunene, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Endringer i befolkningssammensetningen gir kommunene 3,9 milliarder kroner i økte kostnader til blant annet skole-, helse- og omsorgstjenester neste år, viser regjeringens anslag. Også pensjonsutgiftene øker med to milliarder kroner utover lønnsveksten, ifølge en pressemelding fra kommunens interesseorganisasjon KS.

 Regjeringens forslag til vekst i frie inntekter er i tråd med forventningene fra kommuneproposisjonen. Det er en høy sum, men både demografiske endringer og ikke minst antall flyktninger gjør at presset på kommunale tjenester øker sterkt. Viktige tjenester som skole, helse og omsorg er også blitt dyrere for kommunene. Derfor er veksten nødvendig, men mange kommuner vil få en stram økonomi også neste år, sier Helgesen. 

Forventer at lønningene neste år stiger mer enn prisene

– Større handlingsrom   

Ifølge pressemeldingen fra departementet ser det ut til at skatteinngangen for kommunesektoren blir 4,1 milliarder høyere enn anslått i i revidert budsjett i vår. Samtidig er prisveksten anslått til å bli lavere enn tidligere beregnet.

– Sammen med økningen i de frie inntektene mener jeg at handlingsrommet for kommunene ligger an til å bli bedre enn det vi så for oss i vår, sier Gjelsvik.

Samtidig foreslår regjeringen å avslutte Klimasats-ordningen. Den har vært en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet.

Regjeringen har også tidligere kuttet Klimasats-ordningen i forslag til budsjett, men den har kommet inn igjen etter budsjettforhandlingene i Stortinget.

– Budsjettøkningen går i minus

– Summerer vi økte kostnader knyttet til demografi, pensjon og regjeringens prioriteringer innenfor de frie inntektene, er vi 50 mill. kroner i minus, sier Unio-leder Ragnhild Lied. Hun mener det foreslåtte budsjettet vil gå ut over kvaliteten i velferdstjenestene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy