JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2024:

Kritisk til manglende løft for ansatte i skolen: – Dette savner vi

VIL HA MER: Mette Nord er fornøyd med styrket kommuneøkonomi - men savner minst én ting for laget rundt de norske skoleelevene.

VIL HA MER: Mette Nord er fornøyd med styrket kommuneøkonomi - men savner minst én ting for laget rundt de norske skoleelevene.

Martin Guttormsen Slørdal

Fagforbundets leder savner en egen opplæringspakke for andre ansatte i skolen enn lærere, for eksempel SFO-ansatte.

2023100610252520231009092552

berit.baumberger@fagbladet.no

– Vi har ønsket oss en egen opplæringspakke for andre ansatte enn lærere i skoleverket. Det har vi spilt inn, men det finner vi ikke spor av i statsbudsjettet, sier forbundsleder Mette Nord til Fagbladet.

Fredag morgen ble regjeringas forslag til statsbudsjett for neste år lagt på bordet. Den mektige LO-toppen er i det store godt fornøyd med de rødgrønnes forslag.

– En styrket kommuneøkonomi gir rom for å løfte hele laget i grunnskolen, som er helt nødvendig, sier Nord til Fagbladet.

• LES OGSÅ: – Kommunene får større handlingsrom neste år

• LES OGSÅ: Usynliggjorte skoleansatte: Sjeldent nevnt og ofte glemt

Prioriterer SFO

Et bedre og billigere SFO-tilbud beskrives som en av «hovedprioriteringene» for Kunnskapsdepartementet, og det er på det rene at det blir vesentlig billigere for norske familier å sende barna på SFO eller AKS i året som kommer.

– Det er veldig bra at det blir gratis for flere, for da løfter vi alle inn. Vi kommer til å se en stor økning i antallet barn nå, og da er det enda viktigere å styrke bemanningen både i antall og i å styrke kompetansen, sier Nord.

10 mill. til kompetanseløft

I regjeringas forslag til statsbudsjett heter det at de fremmer «en rekke tiltak» for å fremme kvaliteten og kompetansen i barnehagene og SFO. Det settes av 10 millioner kroner til å «øke kompetansen for ansatte i SFO,» heter det i forslaget.

– Det er bra at det ligger noe midler der, men om størrelsen er riktig, kan jeg ikke svare på her og nå, sier Nord. 

• LES OGSÅ: Frustrerte fagarbeidere: – Er barne- og ungdomsarbeidarane på veg ut?

Tonje Brenna (Ap) varsler en viktig melding for "laget rundt eleven" i året som kommer.

Tonje Brenna (Ap) varsler en viktig melding for "laget rundt eleven" i året som kommer.

Jonas Fagereng Jacobsen

Melding neste år

Fagbladet har spurt kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) om en kommentar til Mette Nords kritikk om manglende opplæringspakke. I en e-post legger hun vekt på en ungdomsmelding som legges frem for Stortinget neste år:

– Vi er opptatt av at skolen skal være et godt sted å lære, men også et godt sted å være. Alle ansatte i skolen er viktig for å skape trygge rammer rundt barna våre. Derfor blir laget rundt eleven et viktig tema i ungdomsmeldingen som vi jobber med nå. Denne vil gi viktig kunnskap om hvordan alle ansatte kan jobbe sammen for at elevene skal få mer læring, trivsel og mestring i skolen, skriver Brenna til Fagbladet.

Løfter 50 ledere

Hun er enig med Nord i at det er veldig bra flere barn får mulighet til å gå på SFO.

– Det kommer etter en historisk utvidelse av fellesskolen, gjennom 12 timer gratis SFO for første- og andreklassinger. Vi er samtidig opptatt av at innholdet her skal være verdifullt, og at nøkkelen til dette er trygge fagfolk og ansatte, skriver Brenna.

Hun viser til de omtalte 10 millionene til kompetanseløft.

– Dette gjør blant annet at 50 SFO-ledere denne høsten kan starte på et helt nytt tilbud i regi av Utdanningsdirektoratet, skriver hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy