JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett

– Kommunepolitikere må prioritere velferd foran egne skattekutt

RETTFERDIG: – Dette er endringer som trygger velferden, sier Mette Nord om forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

RETTFERDIG: – Dette er endringer som trygger velferden, sier Mette Nord om forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Jo Straube

Mette Nord er fornøyd med 6,4 milliarder til kommunene, men kommer samtidig med en klar beskjed.

2024051412274420240515101929

knut.nygaard@fagbladet.no

Regjeringen legger 6,4 friske milliarder på bordet til kommunene i forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Dette er såkalte frie midler, og skal være den kraftigste økningen på 15 år.

Flere enn 200.000 medlemmer i Fagforbundet jobber i kommunene, og forbundsleder Mette Nord sier seg fornøyd med milliardøkningen, og det som skal bli et mer rettferdig inntektssystem for kommunene.

– Det er avgjørende for våre medlemmer, både som arbeidstakere og innbyggere, at det er en rettferdig økonomisk fordeling som ivaretar alle kommuner og gir dem nok ressurser til å skape likeverdige tjenester, sier Mette Nord til Fagforbundets egne hjemmesider.

Kommunene får 6,4 milliarder mer i frie inntekter neste år

Selv om Mette Nord sier hun er fornøyd med årets inntekstsøkning, gir hun også uttrykk for klare forventninger i årene som kommer.

– Vi har sett at skattesvake og mindre kommuner har kommet dårlig ut i mange år, og Fagforbundet har vært tydelig på at inntektssystemet må bli bedre på å utjevne forskjeller i kommunenes inntekter og utgifter, sier hun.

– Det får vi nå med regjeringas endringer, sier Nord,

Høyre: Regjeringens pengebruk øker voldsomt

Fagforbundets leder sier hun har stor forståelse for at det er utfordrende for kommuner å miste inntekter, noe flere kan gjøre med denne omleggingen.

Hun mener derimot det er et viktig prinsipp å sikre rettferdig fordeling og er glade for at regjeringa sikrer overgangsordninger.

Stø kurs og ingen overraskelser – liten påvirkning på renten, mener økonomer

Samtidig gir Fagforbundet en tydelig beskjed til regjeringa om å fortsette styrkinga av kommuneøkonomien i neste års statsbudsjett:

– For alle oss som lever og bor i en kommune, er det en stor trygghet å vite at vi har en jobb å gå til, en skole for barna våre og noen som tar vare på oss når vi blir eldre. Våre medlemmer trenger større trygghet i at de får nok ressurser til å gjøre jobben sin på best mulig måte, sier Nord som påpeker at halvparten av kommunene gikk med underskudd i fjor.

Legger to milliarder kroner på bordet for å kutte ventetidene

– Kommunepolitikere må prioritere velferd foran egne skattekutt, sier Nord, og er tydelig på at kommunepolitikerne må være like flinke til å gjøre gode prioriteringer framover.

– Det betyr ingen kutt i den kommunale formuesskatten eller eiendomsskatt. Spesielt når man ser at det går hardt utover kommunens evne til å gi trygge og gode velferdstjenester til innbyggerne, sier Nord.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy