– Regjeringens forslag om oppgaver til de nye regionene forsvarer ikke tvangssammenslåinger
– De oppgavene som regjeringen foreslår å overføre til de nye regionene er ikke tilstrekkelig til å forsvare at fylkene blir slått sammen med tvang, mener nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Fagforbundet positive til å styrke og videreutvikle fylkeskommunens rolle gjennom større oppgaver, sier Sissel M. Skoghaug.
– Men de oppgavene regjeringen foreslår er ikke tilstrekkelige til å styrke interessen og engasjementet for det regionale nivået. En fylkeskommune med ansvar for større oppgaver enn i dag vil kunne gi et løft til regional utvikling. Den vil også kunne bidra til å nå målet om å opprettholde et spredt bosettingsmønster, mener hun.
– Større ansvar
Tvangssammenslåingen av fylkene ble begrunnet med at de nye regionene skulle få nye og større oppgaver.
– Fylkeskommunene blir større og skal få bedre muligheter til å utvikle fylkene i tråd med regionale behov og muligheter. Derfor får de nå større ansvar, blant annet for samferdsel, kompetanse og næringsutvikling, sa kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland da stortingsmeldingen om oppgaver til de nye regionene ble lagt fram 19. oktober.
Blant annet skal Det utredes om en overføring av Bufetats oppgaver i barnevernet til fylkeskommunene vil gi et styrket tilbud til utsatte barn og familier. Målet er en styrking av innsatsen overfor barn som trenger disse tjenestene.
– Målet er at flest mulig oppgaver skal løses nærmest mulig innbyggerne. Vi overfører oppgaver fordi vi mener fylkeskommunene kan løse de bedre. Derfor foreslår vi nå å overføre oppgaver og virkemidler på områder der fylkeskommunene allerede har ansvar og kompetanse. Dette styrker fylkeskommunene som samfunnsutviklere, slik at de kan utvikle fylkene i ønsket retning, sier Mæland.
Opprøret i Finnmark: «Paradokset er at folk her oppe har stemt på denne regjeringa»
– Tvangssammenslåing i underlig lys
Fagforbundets nestleder er imidlertid ikke imponert.
– Forslagene til nye oppgaver setter saken i et underlig lys, de forsvarer ikke sammenslåingene, sier Skoghaug om stortingsmeldingen.
– Alt i alt bekrefter meldingen at fylkeskommunen ikke vil få overført oppgaver i et omfang som styrker det regionale nivået, og gir fylkene nødvendig legitimitet. De fleste oppgavene er små, og mange av dem er tilskuddsordninger, sier hun.
Hva med sykehusene?
Hun mener forslaget om å vurdere på nytt om ansvaret for sykehusorganiseringen bør tilbake til fylkene virkelig kunne gitt regionreformen betegnelsen en oppgaveoverføringsreform. Dette forslaget er imidlertid avvist av regjeringen.
– Skal nye, større regioner bli bærekraftige institusjoner med legitimitet i folket, må de ha ansvar for viktige oppgaver som krysser kommunegrensene. Derfor må spesialisthelsetjenesten løftes inn i debatten om nye oppgaver til fylkene, mener Sissel M. Skoghaug.
Råd fra sammenslåtte tillitsvalgte:– Kom i gang med sammenslåingen så tidlig som mulig
Fylkesmennenes rolle
Skoghaug er ikke bare negativ til regjeringens forslag. Hun mener det er positivt at den ønsker å rendyrke fylkesmennenes rolle som tilsyns- og kontrollorgan, og at oppgaver av politisk karakter legges til fylkeskommunene.