JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Regjeringens forslag om oppgaver til de nye regionene forsvarer ikke tvangssammenslåinger

KRITISK: – Forslagene til nye oppgaver setter saken i et underlig lys, de forsvarer ikke sammenslåingene, sier Sissel M. Skoghaug

KRITISK: – Forslagene til nye oppgaver setter saken i et underlig lys, de forsvarer ikke sammenslåingene, sier Sissel M. Skoghaug

Per Flakstad

– De oppgavene som regjeringen foreslår å overføre til de nye regionene er ikke tilstrekkelig til å forsvare at fylkene blir slått sammen med tvang, mener nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug.

2018102413054820181024133719

tips@fagbladet.no

– Fagforbundet positive til å styrke og videreutvikle fylkeskommunens rolle gjennom større oppgaver, sier Sissel M. Skoghaug.

– Men de oppgavene regjeringen foreslår er ikke tilstrekkelige til å styrke interessen og engasjementet for det regionale nivået. En fylkeskommune med ansvar for større oppgaver enn i dag vil kunne gi et løft til regional utvikling. Den vil også kunne bidra til å nå målet om å opprettholde et spredt bosettingsmønster, mener hun.

– Større ansvar

Tvangssammenslåingen av fylkene ble begrunnet med at de nye regionene skulle få nye og større oppgaver.

– Fylkeskommunene blir større og skal få bedre muligheter til å utvikle fylkene i tråd med regionale behov og muligheter. Derfor får de nå større ansvar, blant annet for samferdsel, kompetanse og næringsutvikling, sa kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland da stortingsmeldingen om oppgaver til de nye regionene ble lagt fram 19. oktober.

Blant annet skal Det utredes om en overføring av Bufetats oppgaver i barnevernet til fylkeskommunene vil gi et styrket tilbud til utsatte barn og familier. Målet er en styrking av innsatsen overfor barn som trenger disse tjenestene.

Se listen over oppgaver her:

– Målet er at flest mulig oppgaver skal løses nærmest mulig innbyggerne. Vi overfører oppgaver fordi vi mener fylkeskommunene kan løse de bedre. Derfor foreslår vi nå å overføre oppgaver og virkemidler på områder der fylkeskommunene allerede har ansvar og kompetanse. Dette styrker fylkeskommunene som samfunnsutviklere, slik at de kan utvikle fylkene i ønsket retning, sier Mæland.

Opprøret i Finnmark: «Paradokset er at folk her oppe har stemt på denne regjeringa»

– Tvangssammenslåing i underlig lys

Fagforbundets nestleder er imidlertid ikke imponert.

– Forslagene til nye oppgaver setter saken i et underlig lys, de forsvarer ikke sammenslåingene, sier Skoghaug om stortingsmeldingen.

– Alt i alt bekrefter meldingen at fylkeskommunen ikke vil få overført oppgaver i et omfang som styrker det regionale nivået, og gir fylkene nødvendig legitimitet. De fleste oppgavene er små, og mange av dem er tilskuddsordninger, sier hun.

Hva med sykehusene?

Hun mener forslaget om å vurdere på nytt om ansvaret for sykehusorganiseringen bør tilbake til fylkene virkelig kunne gitt regionreformen betegnelsen en oppgaveoverføringsreform. Dette forslaget er imidlertid avvist av regjeringen.

– Skal nye, større regioner bli bærekraftige institusjoner med legitimitet i folket, må de ha ansvar for viktige oppgaver som krysser kommunegrensene. Derfor må spesialisthelsetjenesten løftes inn i debatten om nye oppgaver til fylkene, mener Sissel M. Skoghaug.

Råd fra sammenslåtte tillitsvalgte:– Kom i gang med sammenslåingen så tidlig som mulig

Fylkesmennenes rolle

Skoghaug er ikke bare negativ til regjeringens forslag. Hun mener det er positivt at den ønsker å rendyrke fylkesmennenes rolle som tilsyns- og kontrollorgan, og at oppgaver av politisk karakter legges til fylkeskommunene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy