JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Riktig å gjøre noen grep med sykepleierutdanningen

– Kvaliteten på sykepleierutdanninga må være god, men det avgjøres ikke av et karakterkrav i matte fra videregående, sier Iren Luther.

– Kvaliteten på sykepleierutdanninga må være god, men det avgjøres ikke av et karakterkrav i matte fra videregående, sier Iren Luther.

Birgit Dannenberg / Fagforbundet

Fagforbundet er fornøyd med at regjeringen ønsker en mer praktisk sykepleierutdanning. Sykepleierforbundet er uenig.

2024040514174120240405143500

per.flakstad@fagbladet.no

Fagforbundet har 5000 sykepleiere som medlemmer.

– Sykepleieutdanningen må i større grad forberede til selve jobben folk skal gjøre når de er klare for jobb på sykehus, i hjemmesykepleien og på sykehjem.

– Derfor må praktiske, arbeidslivsnære erfaringer bli en større del av utdanningsløpet, sier leder for Yrkesseksjonen helse og sosial, Iren Luther på Fagforbundets egen nettside.

Vil gjøre profesjonsutdanningene mindre akademiske

– Nødvendige grep

Luther er selv sykepleier. Hun mener det er riktig av regjeringen å gjøre noen helt nødvendige endringer for å gjøre utdanningen relevant og nyttig.

– Sykepleierutdanningen er allerede et bachelorstudium. Det er ikke ytterligere akademisering som trengs for å styrke denne utdannelsen, sier hun.

UTDANNING: Regjeringen vil gi sykepleierstudentene mer praksis.

UTDANNING: Regjeringen vil gi sykepleierstudentene mer praksis.

Erling Slyngstad-Hægeland

Oppgavedeling i sykehus: Dette gir suksess  

Hun etterlyser at folk med fagbrev får mulighet til å ta høyere utdanning.

– For guttene i industrien har dette tilbudet eksistert lenge, og fagarbeidere som har videreutdannet seg til ingeniører er svært ettertraktet, sier Luther.

Hun sier det er på tide at også helsefagarbeidere og andre helsearbeidere får den samme muligheten.

– Kunnskapen de har om praktisk pleie vil være uvurderlig inn i sykepleieyrket, og flere bør få bygge videre på fagbrevet ved å ta høyere utdanning, sier hun.

– Feilslått

– Totalt feilslått, mener lederen av Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen.

Lederen sier vi ser en klar sammenheng mellom karakterer fra videregående skole, gjennomføringsevne og frafall på sykepleierutdanningen.

FEILSLÅTT: Lill Sverresdatter Larsen er ikke enig i forslaget.

FEILSLÅTT: Lill Sverresdatter Larsen er ikke enig i forslaget.

Tri Nguyen Dinh

– Regjeringens politikk med å senke kravene er basert på følelser og ikke fakta. Forslagene deres vil ikke gi Norge flere sykepleiere, sier Sverresdatter Larsen i en pressemelding fra Sykepleierforbundet.

Ifølge henne handler dette om kvaliteten den offentlige helsetjenesten.

– Kompetanse er helt nødvendig for å utvikle kunnskapsbaserte tjenester og forbedre kvaliteten på omsorgen. Vi må gjøre tiltak både for å rekruttere, mobilisere og beholde sykepleiere. Men dagens forslag vil ikke bidra til dette, sier Sverresdatter Larsen.

– Avgjøres ikke av karakterer

Også Iren Luther mener det er viktig å sikre kunnskapen til framtidens sykepleiere.

– Kvaliteten på sykepleierutdanningen må være god, men det avgjøres ikke av et karakterkrav i matte fra videregående.

– Vi er glade for at regjeringen lytter til kritikken som har kommet fra fagmiljøene, arbeidstakerorganisasjoner som Fagforbundet og andre som er bekymret for at dyktige folk ikke får oppfylt sykepleierdrømmen, sier Luther. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy