JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Samfunnet må løse årsakene til at folk velger å jobbe som vikarer

Birgit Dannenborg

Fagforbundets Iren Luther mener vikarer uten fagforeningstilknytning sier fra seg muligheten til å være med og påvirke.

2023020609415120230206094400

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

– Vi må ta inn over oss noe av det den omreisende vikaren i Fagbladets artikkel sier, mener Iren Luther, leder av yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet.

– Vi ønsker selvsagt en anstendig lønnsutvikling og nok folk på jobb for at alle skal kunne få tid til å utføre jobben sin godt. Men Fagforbundet ønsker folk i hele faste stillinger av ulike årsaker.

Derfor valgte Ann (58) å si opp den faste jobben

Uheldig for pasientene

Luther, som selv har bakgrunn som hjelpepleier og sykepleier, har denne vinteren sittet i den regjeringsoppnevnte Helsepersonellkommisjonen. Kommisjonen la fram sin rapport 2. februar.

Hovedbudskapet i rapporten er at kraftig oppbemanning i helsesektoren ikke er aktuelt. Helse- og omsorgstjenestene må i stedet bruke helsepersonell og deres kompetanse mye mer effektivt enn før, gjennom blant annet bedre organisering, kompetanseheving og oppgavedeling.

Mister muligheter til påvirkning: Fagforbundets Iren Luther har lest sykepleier Ann Myhres kritikk av fagforeningene. Luther «tar til seg» kritikken, men mener det er synd at vikarer velger å stå utenfor fagorganisasjonene fordi de mister muligheten til å påvirke tjenestene.

Mister muligheter til påvirkning: Fagforbundets Iren Luther har lest sykepleier Ann Myhres kritikk av fagforeningene. Luther «tar til seg» kritikken, men mener det er synd at vikarer velger å stå utenfor fagorganisasjonene fordi de mister muligheten til å påvirke tjenestene.

Marie Louise Somby/Árvu

– Kvaliteten i tjenesten blir ikke bedre av det er mange vikarer. Med det sier jeg ikke at vikarene er dårlige, men jeg stiller spørsmål om hvordan de selv holder seg faglig oppdatert? Arbeidsgiver har ingen forpliktelse overfor vikarer på samme måte som fast ansatte. De tas ikke med på kompetansehevingen, og blir heller ikke en del av miljøet. De er ikke en del av planleggingen på arbeidsplassen og er derfor heller ikke med på å finne andre løsninger på utfordringene, for eksempel oppgaveløsning. For pasientene er vikarbruken derfor uheldig på flere måter, ikke minst blir det mindre kontinuitet, påpeker Luther.

Svekker tjenesteutvikling

Luther påpeker også at vikartilværelsen er svært uforutsigbar, spesielt for unge nyutdannede.

– Vikaren i denne artikkelen er 58 år, trolig er hun allerede godt etablert, det vet jeg ingenting om, men situasjonen for unge nyutdannede som ikke jobber fast er en annen. Mangel på fast forutsigbar inntekt, gjør at du ikke får lån og kommer deg inn på boligmarkedet. Den unge nyutdanna mister dessuten faglig utvikling når hun eller han ikke få fast oppfølgingen og supervisjonen fra fagpersoner for å etablere både god praksis og trene på faget sitt.

Luther tror ikke vikarer er mindre syke, men hun ser ikke bort fra at vikarer tvinger seg på jobb med sykdom for å ikke miste inntekt. Det mener hun er svært uheldig.

– Å la vær å ta opp ting som bør gjøres noe med, mener jeg er direkte farlig for tjenesten. Med autorisasjonen følger det forpliktelser, blant annet om å si ifra om forhold som ikke er bra og krever utbedring. Det svekker utvikling i tjenestene om ansatte ikke er med å endre på uheldige forhold, sier Luther.

– Den store fordelen for ansatte med å være medlem i fagforeninger er jo nettopp muligheten til å være med å påvirke tjenesten, det er noe denne sykepleieren da har mistet muligheten til. Når det er sagt vil jeg si at disse vikarene ikke er et problem, men at samfunnet må løse årsakene til at folk velger å jobbe som vikarer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy