– Stortingsflertallet bør vise mer raushet for hverdagsheltene, sier debuterende stortingsrepresentant fra SV

SVs vararepresentant på Stortinget Eirik Sakariassen vil sikre hverdagsheltene en trygg pensjon

SVs vararepresentant på Stortinget Eirik Sakariassen vil sikre hverdagsheltene en trygg pensjon

Nina Hanssen

Men SVs forslag om å lovfeste retten til trygge pensjonsvilkår ved konkurranseutsetting av offentlige virksomheter ble nedstemt av Høyre, Frp, KrF og Venstre.

2018041312043920180413121719

Jeg skulle ønske flere stortingsrepresentanter viste raushet for de som bærer velferdsstaten på sine skuldre

Eirik Sakariassen, SV

nina.hanssen@lomedia.no

SVs stortingsrepresentant og fagforbundmedlem Eirik Faret Sakariassen (27) er glad for at stortingsflertallet støttet et forslag om å sikre pensjonen til ansatte som privatiseres. Men han etterlyser mer raushet fra de folkevalgte.

Eirik Faret Sakariassen, som selv har jobbet halvannet år på sykehjem i Stavanger og er medlem i Fagforbundet, har denne uka debutert på Stortinget i tre dager. Han er fornøyd med at han gjennom et innlegg har klart å sette fokus på pensjonsordningene til sliterne i velferdsstaten.

Men han er samtidig skuffet over at ikke kolleger på Løvebakken med gode pensjonsordninger er mer rause ovenfor hverdagsheltene.

Sliterne i privat sektor får et nytt tillegg for å gjøre det lettere å gå av tidlig

Sammen med Ap, Sp, KrF, MDG og Rødt fikk SV flertall for et forslag som pålegger regjeringa å vurdere hvordan man kan komme til livs at anbud i offentlig sektor, inkludert virksomhetsoverdragelse og skifte av leverandør, svekker ansattes pensjonsvilkår.

SVs forslag om å lovfeste retten til trygge pensjonsvilkår ved konkurranseutsetting av offentlige virksomheter ble nedstemt av Høyre, Frp, KrF og Venstre.

Rigmor Aasrud (Ap): – Vil overraske meg om noen partier er uenige i at pensjon fra første krone er rettferdig

Vil være på lag med heltene

Tirsdag holdt den unge vararepresentanten et flammende innlegg til sine kolleger på Løvebakken og oppfordret flertallet til å vise raushet med folk i kommuner som blir utsatt for privatisering og står i fare for å miste opptjente rettigheter og AFP.

– Det finnes mange eksempler på at folk har mistet sine opptjente rettigheter og tvinges til å jobbe lenger selv om de hadde planlagt AFP. Dette er helt uakseptabelt. Det skal ikke være opp til godviljen fra lokale politikere å bestemme om folk skal få beholde pensjonen om jobben privatiseres. Dette bør sikres nasjonalt, sa han.

Selv har han jobbet på sykehjem i Stavanger og vet godt hvor tøft det er for kollegene som jobber tett med brukerne.

– Jeg vet det er mange tunge løft og lange tunge dager og mange er utslitt lenge før pensjonsalderen, sier han og refererte til en hjelpepleier over 55 år på Austevoll som risikerte å stå i fare for å miste AFP da sykehjemmet ble privatisert.

– Her måtte Fagforbundet inn for å sikre at de fikk beholde AFP, men det er mange i landet som ikke har samme hjelp, sier han.

Fem spørsmål og svar om «slitertillegget» og ny offentlig tjenestepensjon

Flere skrekkeksempler

Ifølge ham er det mye usikkerhet og frykt for privatisering blant offentlige ansatte nå.

– Det gjelder først og fremst de som jobber i kommunal sektor, men vi vet jo ikke om regjeringen har tenkt å privatisere flere statlige institusjoner så dette kan jo også ramme statlige ansatte, sier han.

Ifølge Sakariassen er det kun to måter å spare penger på om man privatiserer, nemlig lønn og pensjon for de ansatte eller ved å tilby dårligere tjenester.

– Vi har sett flere eksempler på at ansatte som er i ferd med å gå av med AFP plutselig mister denne rettigheten da bedriften blir privatisert. Resultatet har vært at lokale politikere sammen med blant annet Fagforbundet har gått inn å prøve å rydde opp ved å få til lokale avtaler. Dette har vi sett både i Oslo og Austevoll der ansatte mistet rettigheter rett før pensjon. Det er uakseptabelt og våre helters rettigheter skal ikke være avhengig av lokal godvilje. Det er på høy tid dette sikres på nasjonalt plan, sier han.

Ti ting du må vite om offentlig tjenestepensjon

På lag med heltene, ikke profittøren

I sin tordentale fra stortingssalen spurte han representantene som var til stede om de selv ville godtatt å miste opptjente pensjonsrettigheter like før de skulle blitt pensjonist?

– Det ville i alle fall ikke jeg likt, så jeg er glad for at SV sammen med Ap og Sp foreslo å trygge pensjonsvilkår hvis arbeidsplassen blir privatisert. Det var bra at KrF sikret flertall på et av forslagene, men jeg skulle ønske at flere stortingsrepresentanter viste raushet for dem som bærer velferdsstaten på sine skuldre.

– Det er på høy tid med nasjonale regler som sikrer lik behandling for alle og som lovfester retten til en trygg pensjon, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy