Reaksjoner på Norlandia-saken

– Tror og håper dette ikke kunne skjedd i offentlig eldreomsorg

Leder av Fagforbundet, Mette Nord, ble rystet da hun leste om beboeren som fikk fluelarver i et sår.

Leder av Fagforbundet, Mette Nord, ble rystet da hun leste om beboeren som fikk fluelarver i et sår.

Ole Palmstrøm

Fagforbundet-leder Mette Nord er rystet over avsløringene om at en mann fikk larver i sårene sine på et Norlandia-omsorgssenter.

2017082611530020170826121133

oystein.windstad@fagbladet.no

Fagbladet og FriFagbevegelse avslørte denne uken at Åge Villy Kristiansen (76) fikk så dårlig sårstell at det kom spyfluelarver i sårene hans. Da han fem dager senere fikk et illebefinnende, ble hjerte- og lungeredning avslutta for tidlig. Dette gjorde at ambulansepersonell som kom til, mener at han ble fratatt sjansen til suksessfull gjenopplivning.

– Sjokkerende og rystende

Leder i Fagforbundet Mette Nord reagerer på det hun leser.

– Dette er helt forferdelig, sjokkerende og rystende. Det er ikke slik det skal være, sier Nord.

Mange spør seg om ikke dette også kunne skjedd i en offentlig institusjon. Fagforbundet-lederen tror ikke det.

– Jeg håper og tror at dette ikke kunne skjedd i en offentlig drevet institusjon, sier Nord.

Hun mener at krav til system, rutiner og struktur gjør at dette vanskelig kan skje.

– I det offentlige har man også system for avviksrapportering for å sikre at slikt ikke skal skje. Jeg håper at tilsynsmyndighetene går inn og gransker saken for å finne ut hva som har skjedd og hvor svikten ligger. Slik kan alle ta lærdom av dette og sikre forsvarlig bemanning og pleie, sier Nord.

• Åge Villy hadde levende larver i sår på Norlandia-institusjon

Mindre innsyn hos kommersielle

Fagforbundet har blant annet levert et høringssvar til den nye kommuneloven. Der ønsker forbundet større muligheter til å se hvordan skattebetalernes penger blir brukt.

I dag er det umulig for innbyggere, politikere eller journalister å få innsyn i hvordan en kommersiell institusjon bruker skattebetalernes penger og hvor mye som faktisk blir brukt på beboerne. I offentlig drevet omsorg kan alle gå inn og se detaljert på hver enkelt institusjon hvordan pengene har blitt brukt og på hva.

Fagforbundet-leder Mette Nord forteller at dette kan få alvorlige konsevenser.

– Vi erfarer at de kommersielle aktørene ikke er spesielt begeistra for innsyn i hvordan de drifter og forvalter kontraktene sine. Det er ofte bedriftshemmeligheter, og da kan konsekvensene ofte bli driftsmessig systemsvikt som igjen kan føre til den type ting vi har sett nå, sier Nord.

SV, Rødt og Ap kreve gransking av Norlandia

– Redde for å snakke med fagforeninger

Mette Nord er i likhet med partiene på venstresiden bekymret for at krav til inntjening hos de kommersielle aktørene kan få flere alvorlige helsefaglige følger.

– Et eller annet sted skal kommersielle aktører tjene pengene sine. Om dette handler om kvalifikasjoner og bemanning, så kan det gå ut over muligheten til å følge opp pasientgruppene, sier Nord.

Hun mener det er grunn til å reflektere over om det er slik at disse aktørene har så stort krav til inntjening til eierne at de må skrenke inn både på bemanning og kompetanse.

Nord forteller også Fagforbundet ofte opplever at folk som jobber i kommersiell eldreomsorg er redde for å snakke med fagforeningene.

– Jeg forstår på vår fagforeningsleder i Moss at det er vanskelig å få medlemmer i tale hos Norlandia. Det er ikke spesielt der, det ser vi ofte. Det er ikke populært blant de kommersielle arbeidsgiverne at en er fagorganisert. Det handler om at du må stille krav til at de som skal yte pleie og omsorgstjenester, må følge en norm, sier leder Fagforbundet Mette Nord.

Les Norlandias sine svar om larvene og dødsfallet.

Søsteren oppdaget larvene, se

videointervju med henne.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy