Strømpris
– Vi advarte mot misbruk av strømstøtte til bedrifter, sier LO
LO advarte på forhånd mot at strømstøtteordningen for bedriftene kunne misbrukes, sier LOs sjefsøkonom Roger Bjørnstad.
Jan-Erik Østlie
Millioner endte som utbytte.
helge@lomedia.no
171 bedrifter som mottok til sammen 200 millioner kroner fra staten, betalte likevel utbytte eller konsernbidrag, ifølge NRK.
– LO har hele tiden vært skeptiske til en strømstøtteordning for bedrifter, sier sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad til FriFagbevegelse.
Skepsisen kom ifølge Bjørnstad i lys av erfaringene med støtteordningene under koronapandemien, som også ble misbrukt av flere bedrifter.
I tillegg skyldtes skepsisen at de økte strømkostnadene i stor grad uansett ble lempet over på kundene i form av økte priser.
• Mange nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
– Når det likevel ble utformet en strømstøtteordning for bedriftene, kjempet LO for begrensninger i denne. Det gjorde vi vel vitende om at det er omgåelsesmuligheter ved slike ordninger. Og både vanskelig og kostbart å kontrollere dette i etterkant, legger han til.
• Får du strømregningen på papir? – Ulovlig høye gebyrer
Da strømstøtten til næringslivet kom etter press fra LO, NHO og Stortinget, var det med et krav om at bedriftene som mottok slike penger, ikke kunne betale utbytte eller konsernbidrag.
I en stor undersøkelse av regnskaper til 2782 selskaper har NRK avdekket at mange av bedriftene likevel betalte slike penger videre.
Ordningen ble kalt «Energitilskuddsordningen» og hadde søknadsfrist 11. desember 2022.
• Bedrifter som bruker over tre prosent av omsetningen til strøm, kunne søke om støtte.
• Ordningen ga 25 prosent støtte for strømpris over 70 øre/kWh
• Ytterligere støtte på 20 prosent for strømpris over dette dersom bedriften også forplikter seg til å gjennomføre ENØK-tiltak innen to år.
• I tillegg lå det en lånegarantiordning for å sikre likviditet med en øvre grense på 50 millioner kroner.
– Vårt krav var at det ble implementert begrensninger i strømstøtteordningen. Selve utarbeidelsen av disse, knyttet til blant annet utbytte- og bonusutbetalinger, var departementets ansvar. Det samme gjelder kontrollen med oppfølging og ettergåelse nå i etterkant, sier Roger Bjørnstad.