JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fattigdom

Mange nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Det trengs en kraftig krisepakke mot den voksende forskjellskrisa, sier Rødts Mímir Kristjánsson etter den nye rapporten.

2023092710124420230927101245

Økonomien har bedret seg noe hos enkelte samfunnsgrupper. Men to av tre i den mest utsatte gruppen dropper måltider på grunn av pengemangel, ifølge ny rapport.

– Tiltakene myndighetene har satt inn, har begynt å virke, og vi ser en liten økning til det bedre for noen grupper. Men dyrtiden er ikke over ennå, og vi ser at særlig de som har aller minst sliter, sier forsker Christian Poppe ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Tirsdag slapp de en rapport om husholdningenes økonomiske trygghet for august. Tittelen på rapporten er «Det er ikke over ennå», og som tittelen tilsier, er det fremdeles vanskelige økonomiske tider i vente for mange.

– Vi er særlig bekymret for de 150.000 husholdene som befinner seg på det laveste trygghetsnivået, sier Poppe.

Mugg, råte, skadedyr og utrygge nabolag: Barn tør ikke ta med venner hjem

Ingen bedring blant de som har minst

3.854 svarte på spørsmål i undersøkelsen, som ble gjennomført i august av Kantar.

Rapporten deler inn i fire kategorier når det gjelder økonomisk trygghet: De trygge, utsatte, sliterne og de som er «ille ute».

I alle kategoriene har det vært en svak økning fra forrige rapport, som kom i mars i år, med unntak av kategorien «ille ute», som er på status quo (6 prosent). 51 prosent befinner seg i kategorien trygge, en økning på 2 prosentpoeng. De utsatte er på 32 prosent (1 prosentpoeng økning fra sist), mens sliterne utgjør 11 prosent (1 prosentpoeng økning fra sist).

Staten kan bestemme strømprisen, mener eksperten

Mange dropper måltider

Tilgangen til mat blant de mest utsatte gruppene er det som bekymrer forskerne mest. I to tredeler av husholdningene i «ille ute»-kategorien har ett eller flere familiemedlemmer droppet måltider på grunn av pengemangel.

En firedel av «ille ute»-husholdene sier at noen i husstanden ikke har kunnet spise på en hel dag, og 17 prosent sier at dette skjedde tre eller flere ganger i løpet av de siste fire ukene da de svarte på undersøkelsen.

– Dette er tydelige tegn på at levekårene er i ferd med å bli svært trange for mange hushold som befinner seg nederst på trygghetsbarometeret, sier Poppe.

Hun ropte varsko for tre år siden: – Boligpolitikken øker forskjellene mellom folk

– Fortsatt behov for tiltak

De som har minst, mangler sparepenger og tar opp lån for å få endene til å møtes, viser rapporten. Særlig boutgiftene trekkes fram som et stort problem for mange, også for boligeiere med boliglån.

Poppe tror vi må leve med både dyrere boliglån og høyere leiepriser en god stund fremover og mener konsekvensene av den høye prisveksten vil være tydelige fremover.

– Utgangspunktet for de kommende månedene med fortsatt høy prisstigning og renteoppgang er at vi nå har en andel av befolkningen som er svært dårlig stilt og som risikerer å få levekårene ytterligere forverret.

– Det er fortsatt et stort behov for kraftige og målrettede tiltak, både på kort sikt og for å motvirke langtidsvirkningene av dyrtiden. Det er ikke over ennå, sier han.

Helsekrise i Storbritannia: Her må helsearbeidere i full jobb få gratis mat for å få økonomien til å gå opp

– Rød alarm

SV er dypt bekymret over utviklingen og mener rapporten er en rød alarm for Velferds-Norge.

– Det skal ikke være sånn at flere er nødt til å droppe måltider og legebesøk, mens bankene tjener milliarder, sier SV-leder Kirsti Bergstø.

– Nå må regjeringa erkjenne at de ikke har gjort nok for å stoppe at ulikheten øker og flere faller utenfor. Vi må stoppe dyrtida ved å sikre folks kjøpekraft og ta kraftige grep for omfordeling. Samtidig må vi regulere prisveksten i dagligvarer og husleie og ta kontroll over krafta for å stoppe høye strømregninger, sier Bergstø.

Hun får støtte av Rødts Mímir Kristjánsson, som sier det er fellesskapet og statens ansvar at alle har nok til å overleve i Norge.

– Det trengs en kraftig krisepakke mot den voksende forskjellskrisa. Og det må skje i det kommende statsbudsjettet. Vi må heve velferdsstatens minsteytelser så de går an å leve av, vi må vi kutte i regningsbunken til folk, og vi må sende regningen til dem som har tjent seg rike på krisa.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy