GLAD FOR Å KOMME TIL KOMMUNEN: Emil Gasparovic har jobbet som renovatør i Oslo i 15 år. Han sier de siste månedene i Veireno har vært harde.
Simen Aker Grimsrud
simen.grimsrud@fagbladet.no
– Det har vært noen harde måneder. Det har vært mye overtidsjobbing og lange dager. Det er flere uker jeg har jobbet 14 timer overtid. Spesielt de to første månedene var ille, sier renovatør Emil Gasparovic, som den siste tiden har vært verneombud i Veireno.
Erfaren renovatør
Han drar med seg to trillende søppelkasser ut av søppelskuret i Munkedamsveien på Oslos vestkant og drar dem etter seg bort til søppelbilen.
Gasparovic har jobbet som renovatør i Oslo i 15 år. I oktober i fjor overtok Veireno all avfallsinnsamling i hele Oslo, og Gasparovic ble ansatt. Det skjedde ett år etter at selskapet overtok ti kommuner i Vestfold. Selskapet kom på markedet for litt over to år siden, og underbyr konkurrenter med et konsept der de skal utføre tjenesten mer effektivt og billigere med færre ansatte.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
I KOMMUNAL REGI: Emil Gasparovic og kollegaene kjørte i dag søppel som ansatte i Oslo kommune.
Simen Aker Grimsrud
Håper det blir bedre med kommunen
I går, søndag, varslet det rødgrønne byrådet i Oslo at kommunen tar over renovasjonen i hovedstaden med umiddelbar virkning. Selskapet Veireno blir slått konkurs. I dag var de samme bilene og det samme mannskapet på veiene i hovedstaden, men nå som ansatte i Oslo kommune.
– Jeg håper at det skal bli bedre nå som vi kommer over til kommunen og at vi ikke lenge skal jobbe to skift. Selv har jeg sagt nei til det, men mange har jobba både dag- og kveldsskift, sier den erfarne renovatøren.
I 15 år har han kjørt den samme ruta på vestkanten i hovedstaden. Da Veireno tok over ansvaret, lagde selskapet nye ruter.
– Jeg kunne ruta inn og ut, og så skulle vi plutselig gå i gang med helt nye ruter. Jeg visste ikke hvor vi skulle kjøre og vi fikk bare utdelt et usortert nøkkelknippe. Det gjorde at vi brukte veldig lang tid i starten.
– Hvordan har du opplevd utviklingen i renovasjonsbransjen i årene du har jobbet der?
– Det har egentlig vært bra helt fram til Veireno tok over.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
ERFAREN: Emil Gasparovic forteller om et kaos da de fikk utdelt nye ruter i høst.
Simen Aker Grimsrud
Mye overtidsjobbing
Nå håper han Oslo kommune bestemmer seg for å gå tilbake til de gamle rutene. Senere i dag skal de ansatte ha et møte med Oslo kommune, ifølge Gasparovic.
Han forteller at han sa fra til sjefene i Veireno at de nye rutene dekket alt for store områder i forhold til tidsbruken som var satt opp.
– Men ingenting skjedde. Det har endt med at vi har jobbet masse overtid. Det har vært frivillig om man vil jobbe overtid, sier Gasparovic.
Selv har han takket nei til mye av ekstrajobbingen. Det passer ikke med familielivet.
– Du merker at kroppen ikke tåler det, at den sier stopp.
– Har du som verneombud fått henvendelser fra ansatte som har klaget over for mye jobbing?
– Nei, en del vil tjene så mye de klarer. Det er ingen som har sagt noe direkte til meg.
Fikk kjeft
Det er ikke bare fysisk det har vært slitsomt for de ansatte. De har også fått mye kjeft av innbyggere de har hentet søppel hos. Søppelbergene har vokst i hovedstaden mens renovatørene har jobbet for livet.
– Det er klart det føles urettferdig. Det er Veireno og politikerne sin skyld at det har blitt sånn. Det hjelper ikke alltid å velge det billigste, sier Gasparovic.
Veireno beklager
I en pressemelding Veireno sendte ut søndag kveld, beklager Veireno situasjonen.
– Vi beklager situasjonen som har vært og håper den nye løsningen vil skape ro og bidra til at håndteringen av husholdningsavfallet i Oslo nå stabiliseres, sier Jonny Enger pressemeldingen.
Tidligere har Enger svart på anklagene om ulovlig overtidsbruk ved å skylde på tillitsvalgte.
– All overtid er basert på frivillighet hos arbeidstakerne, spesielt all overtid utover arbeidsmiljølovens § 10-6 (4), skriver Veireno-sjefen i mail til fagbladet.no i desember.
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
Medlemmene har sagt sin mening om lønnsoppgjøret.
Colourbox