JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi har fått mye kjeft. Det føltes urettferdig

GLAD FOR Å KOMME TIL KOMMUNEN: Emil Gasparovic har jobbet som renovatør i Oslo i 15 år. Han sier de siste månedene i Veireno har vært harde.

GLAD FOR Å KOMME TIL KOMMUNEN: Emil Gasparovic har jobbet som renovatør i Oslo i 15 år. Han sier de siste månedene i Veireno har vært harde.

Simen Aker Grimsrud

Etter måneder med søppelkaos, lange arbeidsdager og brudd på arbeidsmiljøloven, hadde Emil Gasparovic og kollegaene i dag første arbeidsdag som kommunalt ansatte.

2017022012062420230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

– Det har vært noen harde måneder. Det har vært mye overtidsjobbing og lange dager. Det er flere uker jeg har jobbet 14 timer overtid. Spesielt de to første månedene var ille, sier renovatør Emil Gasparovic, som den siste tiden har vært verneombud i Veireno.

Kjørte uten verneombud i Oslo

Erfaren renovatør

Han drar med seg to trillende søppelkasser ut av søppelskuret i Munkedamsveien på Oslos vestkant og drar dem etter seg bort til søppelbilen.

Gasparovic har jobbet som renovatør i Oslo i 15 år. I oktober i fjor overtok Veireno all avfallsinnsamling i hele Oslo, og Gasparovic ble ansatt. Det skjedde ett år etter at selskapet overtok ti kommuner i Vestfold. Selskapet kom på markedet for litt over to år siden, og underbyr konkurrenter med et konsept der de skal utføre tjenesten mer effektivt og billigere med færre ansatte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I KOMMUNAL REGI: Emil Gasparovic og kollegaene kjørte i dag søppel som ansatte i Oslo kommune.

I KOMMUNAL REGI: Emil Gasparovic og kollegaene kjørte i dag søppel som ansatte i Oslo kommune.

Simen Aker Grimsrud

Håper det blir bedre med kommunen

I går, søndag, varslet det rødgrønne byrådet i Oslo at kommunen tar over renovasjonen i hovedstaden med umiddelbar virkning. Selskapet Veireno blir slått konkurs. I dag var de samme bilene og det samme mannskapet på veiene i hovedstaden, men nå som ansatte i Oslo kommune.

– Jeg håper at det skal bli bedre nå som vi kommer over til kommunen og at vi ikke lenge skal jobbe to skift. Selv har jeg sagt nei til det, men mange har jobba både dag- og kveldsskift, sier den erfarne renovatøren.

I 15 år har han kjørt den samme ruta på vestkanten i hovedstaden. Da Veireno tok over ansvaret, lagde selskapet nye ruter.

– Jeg kunne ruta inn og ut, og så skulle vi plutselig gå i gang med helt nye ruter. Jeg visste ikke hvor vi skulle kjøre og vi fikk bare utdelt et usortert nøkkelknippe. Det gjorde at vi brukte veldig lang tid i starten.

– Hvordan har du opplevd utviklingen i renovasjonsbransjen i årene du har jobbet der?

– Det har egentlig vært bra helt fram til Veireno tok over.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ERFAREN: Emil Gasparovic forteller om et kaos da de fikk utdelt nye ruter i høst.

ERFAREN: Emil Gasparovic forteller om et kaos da de fikk utdelt nye ruter i høst.

Simen Aker Grimsrud

Mye overtidsjobbing

Nå håper han Oslo kommune bestemmer seg for å gå tilbake til de gamle rutene. Senere i dag skal de ansatte ha et møte med Oslo kommune, ifølge Gasparovic.

Han forteller at han sa fra til sjefene i Veireno at de nye rutene dekket alt for store områder i forhold til tidsbruken som var satt opp.

– Men ingenting skjedde. Det har endt med at vi har jobbet masse overtid. Det har vært frivillig om man vil jobbe overtid, sier Gasparovic.

Selv har han takket nei til mye av ekstrajobbingen. Det passer ikke med familielivet.

– Du merker at kroppen ikke tåler det, at den sier stopp.

– Har du som verneombud fått henvendelser fra ansatte som har klaget over for mye jobbing?

– Nei, en del vil tjene så mye de klarer. Det er ingen som har sagt noe direkte til meg.

For én uke siden ble Veireno politianmeldt av Arbeidstilsynet for andre gang for grove brudd på arbeidsmiljøloven.

Fikk kjeft

Det er ikke bare fysisk det har vært slitsomt for de ansatte. De har også fått mye kjeft av innbyggere de har hentet søppel hos. Søppelbergene har vokst i hovedstaden mens renovatørene har jobbet for livet.

– Det er klart det føles urettferdig. Det er Veireno og politikerne sin skyld at det har blitt sånn. Det hjelper ikke alltid å velge det billigste, sier Gasparovic.

Veireno beklager

I en pressemelding Veireno sendte ut søndag kveld, beklager Veireno situasjonen.

– Vi beklager situasjonen som har vært og håper den nye løsningen vil skape ro og bidra til at håndteringen av husholdningsavfallet i Oslo nå stabiliseres, sier Jonny Enger pressemeldingen.

Tidligere har Enger svart på anklagene om ulovlig overtidsbruk ved å skylde på tillitsvalgte.

– All overtid er basert på frivillighet hos arbeidstakerne, spesielt all overtid utover arbeidsmiljølovens § 10-6 (4), skriver Veireno-sjefen i mail til fagbladet.no i desember.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy