JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

10 råd til deg som skal ta eksamen til fagprøven

Anne Grete Reinertsen er barne- og ungdomsarbeider, sensor og veileder i faget, i tillegg til å sitte i eksamensnemnda på nasjonalt nivå

Anne Grete Reinertsen er barne- og ungdomsarbeider, sensor og veileder i faget, i tillegg til å sitte i eksamensnemnda på nasjonalt nivå

Fagbladet

Gruer du for stryk på teorien til fagprøven? Ikke vær redd: 94 prosent av alle voksne over 25 år består. Her er sensors tips for å skrive en god eksamensbesvarelse.

2018112312382220230821171436

titti.brun@fagbladet.no

11.500 voksne tar årlig den fem timer lange teoriprøven til fagprøven. 94 prosent av alle som tar fagprøven som voksne består den. Det viser tall fra utdanningsdirektoratet. Men det roer ikke alles eksamensnerver. Mange som tar fagprøven som voksne har kanskje ikke sittet på skolebenken på ti, tjue, eller til og med tredve år.

13 svar på spørsmål om fagbrev på jobb med full lønn

– Da er det skummelt å skulle sitte i fem timer og besvare en teorioppgave, forteller Anne Grete Reinertsen. Hun er barne- og ungdomsarbeider, sensor og veileder i faget, i tillegg til å sitte i eksamensnemnda på nasjonalt nivå.

- Folk trenger veiledning og oppskrift på hva som skal med i oppgaven, mener hun.

To hovedtabber

I arbeidet som sensor har Reinertsen sett hva som svekker eksamensbesvarelsen. Hun peker på to gjengangere når oppgaven er dårlig løst. De går igjen på alle eksamener på alle fagområdene.

Endelig kan du søke om å ta fagbrev på jobb med full lønn

- Hovedfeilen er at mange leser ikke oppgavene godt nok. Oppgaven må leses mange ganger. Og du må ta en grundig vurdering av hvilke kompetansemål og hvilken teori som er viktig å få med i besvarelsen.

– Den andre tabben som går igjen er at eleven skriver masse faglig teori, men ikke greier å vise hvordan bruke teorien i praksis gjennom eksempler.- Det er viktig å vise at du kan anvende teorien i en arbeidshverdag, bekriv eksempler fra jobben der du bruker teorien du har lært, påpeker Reinertsen.

– Du kan bli hva du vil. Framtidas yrkesfaglærere vil knuse mytene om yrkesfag

Her er sensors 10 viktigste tips:

1. Bruk egne ord når du lager notater, husk avskrift gir dårlig resultat og i verste fall stryker du.

2. Les oppgaven minst 2-3 ganger og merk av alle viktige ord. Hvis du syns det er litt vanskelig å forstå oppgaven, ta en pause, før du leser gjennom en gang til.

3. Sett opp kompetansemålene og noter ned teorien til hvert mål. Lag deg et tankekart på kompetansemål/viktige ord. Hvilke er de viktigste for å besvare oppgaven?

4. Noen foretrekker å skrive innledningen til slutt, andre liker å gjøre det først. Uansett skal den forberede leseren på hva du skal skrive om.

5. I hoveddelen skal du ha med den teori du mener er viktig. Det er bedre å skrive godt om et par teorier enn litt om mange. Hold en rød tråd gjennom oppgaven. Bruk kompetansemålene som en rettesnor, de viser at du kan bruke teorien.

7. Du må vise at du kan anvende det teorien du skriver om, i de praktiske eksemplene viser du bruken av teorien du skriver om i oppgaven. Hvorfor der det viktig å bruke denne teorien?

8. Før du skriver avslutning, sjekk at du har med relevant teori og at du har svart på det oppgaven ber deg om.

9. Husk kildehenvisning.

10. Ha tro på deg selv. Dette kommer du til å fikse kjempebra. Lykke til!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy