Koronasmitte:
10 spørsmål og svar om koronaviruset og arbeidslivet
Du har rett på sykepenger, hvis legen vurderer at du må holdes isolert fordi du kanskje er smittet av det nye korona-viruset nCov-2019. Det gjelder også hvis du ikke er testet. Det er nok at legen vurderer det er risiko for at du er smittebærer.
Tri Nguyen Dinh
Hvem skal holde seg hjemme fra jobben på grunn av koronaviruset? Og hvilke rettigheter har du? Her prøver vi å svare.
yngvil@lomedia.no
1. Hvem skal holde seg hjemme fra jobben på grunn av koronaviruset?
I første rekke folk som er bekreftet smittet av viruset (nCoV-2019), og som er bekreftet syke av sykdommen viruset forårsaker (Covid 19).
Disse skal også holde seg hjemme: Personer som mistenker at de er smittet av viruset, og/eller som venter på prøvesvar. Folk som har hatt nær kontakt med smittede eller bor sammen med en som er bekreftet smittet. Eller folk som har vært i et område med vedvarende spredning av viruset.
• Ren rutine: Slik stopper de proffe renholderne korona-smitten
2. Kan arbeidsgiveren din nekte deg å reise på ferie til land med stor spredning av korona-viruset?
Nei. Arbeidsgiver kan bare be ansatte om ikke å reise til områder med koronasmitte. Heller ikke sykehus og andre helseinstitusjoner kan nekte helsepersonell å reise på ferie til slike steder.
Hvis noen velger å gjøre det, må de i minst 14 dager karantene ved hjemkomst.
3. Skal jeg holde meg hjemme, hvis jeg har vært på reise?
Tja. Det avhenger av hvor du har vært. Alle som har vært i områder med vedvarende smitte, skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Se her hvilke områder det er.
Dette omfatter: Å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser, ikke ta offentlig transport, unngå butikker og andre steder der man lett kommer nær andre.
• Munnbind gir falsk trygghet mot smitte
4. Hva gjør jeg hvis jeg tror jeg er smittet? Da skal du holde deg hjemme og ringe fastlege eller legevakt. Nummeret til legevakten er 116117.
5. Har jeg rett på sykepenger hvis legen mistenker at jeg er smittet?
Ja. Du har rett på sykepenger hvis legen vurderer at du må holdes isolert fordi du kanskje er smittet av viruset. Det gjelder også hvis du ikke er testet. Det er nok at legen vurderer det er risiko for at du er smittebærer.
Før sykepenger blir innvilget, må arbeidsgiver vurdere om du kan jobbe hjemmefra.
6. Godtar Nav sykmelding uten at jeg har vært til undersøkelse av legen?
Ja. Nav kan godta legen gir deg sykmelding uten personlig oppmøte. Ring, ikke møt opp, på legekontoret hvis du tror at du er smittet. Legen vurderer hvordan konsultasjonen skal skje.
7. Har jeg rett på sykepenger hvis jeg er i isolasjon i utlandet?
Ja. Du kan ha rett på sykepenger, hvis du isoleres på reise i utlandet fordi det er mistanke om at du er smittet med koronavirus. Legen kan konsultere med deg på telefon, og vurdere at det er sannsynlig at du har viruset.
8. Kan arbeidsgivere permittere ansatte på grunn av koronaviruset?
Ja. Hvis bedriften ikke får levert varer og råstoffer som følge av koronaviruset, og det gjør at bedriften ikke kan opprettholde produksjonen sin, så er det gyldig grunn til å at permittere ansatte. I så fall må arbeidsgiver drøfte dette med tillitsvalgte på jobben din.
9. Har jeg krav på dagpenger hvis jeg blir permittert?
Ja. Når du er permittert, kan du få dagpenger. De første 15 dagene skal arbeidsgiveren din betale. Etter det kan du få dagpenger fra Nav i inntil 26 uker.
For å få dagpenger fra Nav må du være permittert over halvparten av arbeidstida di og dermed fått redusert arbeidsinntekt. Du må registrere deg som arbeidssøker og sende inn meldekort. Du må ha tjent minst 150.000 kroner det siste året eller 300.000 kroner de siste tre åra.
10. Hvor mye dagpenger kan jeg få hvis jeg blir permittert?
Dagpengene er betydelig mindre enn du får i lønn. Du kan få toppen 62,4 prosent av den vanlige lønna di i dagpenger, men andelen blir enda mindre hvis du har over 6G i årslønn. I kroner og øre betyr det at du maksimalt kan få månedslønna på 28.760 kroner før skatt.
11. Hvis jeg blir arbeidsløs eller permittert, hvordan skal jeg greie boliglånet?
Kontakt banken din og spør om det er mulig å utsette nedbetaling av lånet en periode.
Hvis det ser ut som det blir en langvarig situasjon, kan du vurdere refinansiering.
Kilder: Nav, NRK, HelseNorge, Folkehelseinstituttet, Magasinet for fagorganiserte, LO og Sparebank 1.