Prioriterer heltid

160 har søkt 20 nye hele og faste stillinger i Bergen

HELTID: Med flere heltidsansatte er målet at de eldre i Bergen får færre nye ansikter å forholde seg til.

HELTID: Med flere heltidsansatte er målet at de eldre i Bergen får færre nye ansikter å forholde seg til.

Colourbox

Bergen begynner å innfri løftene om en heltidskultur: 160 personer venter nå spent på om de vinner i lotteriet om nye, hele og faste stillinger.

2018060612061020180607121355

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Nå er intervjurundene til de ti stillingene som helsefagarbeider og ti jobber som barne- og ungdomsarbeidere i gang.

Heltid og faste stillinger skal være normen i kommunen, skrev byrådet i Bergen i sin tiltredelseserklæring i oktober 2015. Siden den gang har det vært mye møter.

– Nå ser vi at det endelig skjer noe, sier en fornøyd tillitsvalgt, Fredrik Lygre. Han har fulgt prosessen fram mot de utlyste stillingene tett helt fra ideen ble unnfanget før kommunevalget for snart tre år siden. Da kom Fagforbundet og Arbeiderpartiet med en felleserklæring om at de ville jobbe for en heltidskultur.

I august 2017 kom byrådsvedtaket som fulgte opp og forpliktet Bergen kommune til å jobbe for mer heltid.

Etter at ti stillinger som helsefagarbeider og ti som barne- og ungdomsarbeider ble utlyst i mai, er kommunen nå i gang med å jobbe seg gjennom bunken som inneholder 87 søknader til helsefagstillingene og 75 til barne- og ungdomsarbeider.

De første intervjurundene er allerede unnagjort, og planen er at de nyansatte skal starte opp 20. august.

Forsker: – Det er blitt vanskeligere for helsefagarbeidere å få en jobb å leve av

Søkerbunken er klar

De nye stillingene er knyttet opp til HR Bemanning som er kommunens enhet for bemanning, og som i denne sammenheng vil fungere som "vikarbyrå" for de nyansatte.

– De nyansatte er forpliktet til å jobbe ved ulike arbeidssteder i hele Bergen. Kommunen bruker mye penger på vikarer i dag, og målet er at de nye stillingene skal erstatte en del av disse, sier Marie Størdal, leder for HR bemanning.

Derfor velger vi å jobbe deltid

Kartlegger behov

Kommunens vikarsystem må utvikles når de når får de faste stillingene på plass, påpeker Størdal:

– Vi jobber nå med kartlegging i enhetene og med å lage gode rutiner for å få best mulig utnyttelse av de nye stillingene. Hittil har vi i HR Bemanning kun hatt ringevikarer i barnehagene. Nå får vi det altså også til sykehjem i tillegg.

– Så sant vi får dette i hop både når det gjelder rutiner og andre ting, så vil det bli flere stillinger etter hvert, lover hun.

– Hva med kostnadene? Vil dere spare penger på å ha fast ansatte i stedet for å leie inn vikarer fra bemanningsbyråer?

– Vi har foreløpig ingen kalkyle på det. Men regnestykket avhenger jo også av om vi får full utleiegrad på vikarene. I stedet for å bruke pengene på eksterne rammeleverandører, skal pengene brukes på oss. Målet er at dette også skal avlaste lederne, at de nå vil bruke mindre tid på å skaffe vikarer.

Her fikk alle vikarene fast jobb

Kulturendring

Fredrik Lygre fra Fagforbundet Bergen sier at de har vært kritiske til kommunen fordi prosessen har tatt lang tid. Men nå ser de framover:

– Tidligere har kommunen brukt eksterne byråer, nå må vi endre kulturen slik at lederne ringer til HR Bemanning i stedet. Dette gir seg ikke selv, men vi regner med at de vil være lojale mot dette som kommer fra overordnet politisk hold.

– Men nå begynner vi forsiktig. I en kommune med 18 – 19.000 ansatte og et sykefravær på mellom ni og elleve prosent, er de 20 stillingene bare en dråpe i havet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy