Støtter redde sykehjemsansatte:
21 av 35 pasienter ved sykehjem ble koronasmittet: Nå etterlyser denne mannen mer smittevernutstyr i kommunene
ENIG: – Det er ingen tvil om at det er behov for mer smittevernutstyr i kommunene, sier KS-styreleder Bjørn Arild Gram. Han deler Fagforbundets bekymring i saken.
Heiko Junge / NTB Scanpix
Styreleder Bjørn Arild Gram i KS har stor forståelse for koronafrykt blant sykehjemsansatte. – For å hindre en mer alvorlig utvikling og spredning av sykdomstilfeller er smittevernutstyr helt nødvendig, sier Gram.
baj@fagbladet.no
I frontlinjen i kampen mot koronaviruset står ansatte på sykehjem og omsorgssentrene. Her bor de som er mest sårbare for koronaviruset og en stor andel av de døde har ligget på isolat her.
For eksempel har 21 av 35 pasienter ved Vallerhjemmet i Bærum kommune blitt påvist smittet. Av disse har sju dødd. I tillegg har 32 ansatte ved sykehjemmet blitt smittet, ifølge Dagbladet.
Samtidig frykter flere kommuner at lagrene for smittevernutstyr er i ferd med å gå tomme. Mangel på smittevernutstyr er en stor bekymring blant helsepersonell som frykter å bli smittet, for deretter å smitte pasienter og egen familie. Dette viser en undersøkelse gjort av TV2 blant Fagforbundets medlemmer.
• Krever smittevernløft for sykehjem og hjemmetjeneste: – De er redde for eget liv
– Det verste eksempelet vi har hørt om, er en pleier som fikk beskjed om å bruke et blått skotrekk fordi det var tomt for munnbind. Da er vi langt ute og sykler, sier Siri Follerås, leder for Fagforbundet Pleie og Omsorg i Oslo, til tv-kanalen.
I undersøkelsen, der 473 av de drøyt 9000 medlemmene svarte, sier 6 av 10 at de har følt seg utrygge på jobb på grunn av koronapandemien. Hver tredje sier at de har opplevd brudd på smittevernreglene der de jobber, mens hver fjerde oppgir at de har opplevd å sette seg i fare for å bli smittet unødvendig.
Forstår smittefrykt
Styreleder i KS, Bjørn Arild Gram, ønsker ikke å kommentere TV2s funn direkte, men sier utfordringen med mangel av smittevernutstyr er hyppig tatt opp med Helsedirektoratet, og senest tirsdag i møte med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).
– KS legger stor vekt på at kommunene er førstelinjen i tjenestene, og for å hindre en mer alvorlig utvikling og spredning av sykdomstilfeller er smittevernutstyr helt nødvendig. Uten nødvendig utstyr vil mer helsepersonell risikere smitte eller bli satt i karantene, og det vil ramme brukere. Vi har også bedt om at fordelingen av smittevernutstyr med 70 prosent til helseforetakene og 20 prosent til kommunene vurderes fortløpende, sier Gram.
• Helsearbeidere i Oslo føler seg utrygge på jobb
Han har stor forståelse for at helsepersonell bekymres av smittefaren, både overfor pasienter og egen familie, på grunn av sitt yrke.
– På generelt grunnlag er det veldig lett å forstå bekymringer om å smitte pasienter og også det å bli smittet selv. Det arbeidet som ansatte i pleie- og omsorgssektoren gjør hver dag under koronakrisen er formidabel og helt avgjørende. Situasjonen med korona er spesiell, men samtidig er det slik at helsepersonell må ivareta smittevernhensyn også til vanlig. Det aller viktigste er at vi får til en god distribusjon av det smittevernutstyret som er mulig å få tak i der hvor behovene er størst og at utstyret brukes etter oppdatert nasjonale råd. Hvis det viser seg at behovene endrer seg mellom de ulike nivåene i helsetjenestene, så vil KS ta dette opp på nytt, sier han.
Krever smittevernløft for kommunene
På Vallerhjemmet i Bærum har kommunen innført ekstraordinære tiltak. Alle ansatte på Vallerhjemmet skal nå bruke fullt smittevernutstyr. Og alle ansatte og brukere skal testes.
Nå krever Fagforbundet at staten setter i gang ekstraordinær produksjon av smittevernutstyr, at kommunene får sin andel av dette utstyret, og at ansatte prioriteres for koronatesting.
– Vi må ha nok smittevernutstyr til spesialisthelsetjenesten, men vi må samtidig sørge for at de som står i jobb med covid 19-pasienter på sykehjem, også har tilstrekkelig smittevernutstyr. Ellers kan de ikke jobbe med dem, og da blir resultatet at spesialisthelsetjenesten må ta enda flere, sier Iren M. Luther, leder for Fagforbundets yrkesseksjon for helse og sosial, til Fagbladet.
Samtidig ønsker helseminister Bent Høie også en mer normal drift på sykehusene. Ettersom man nå har kontroll på smitten, ønsker regjeringen at flere pasienter skal få sin behandling. Men sykehusledere Aftenposten har snakket med, sier mye må på plass før de kan ta imot flere pasienter. Blant annet må smitterisikoen elimineres og mer smittevernutstyr gjøres tilgjengelig.
– Helt nødvendig med smittevernutstyr
Til Fagforbundets krav mener Gram at det ikke er tvil om at det behov for mer smittevernutstyr i kommunene. Han mener det er høyst nødvendig at kommunene blir tilstrekkelig rustet økonomisk for å klare krisen:
– Vårt aller viktigste råd til Stortinget og til regjeringen er å gi sikkerhet til kommunene og fylkeskommunene om at de store inntektstapene og ekstrautgiftene som koronapandemien påfører sektoren blir kompensert. Det handler om framtiden til lokalsamfunn over hele landet. KS arbeider tett med kommuner og fylkeskommuner for å få oversikt over de økonomiske konsekvensene av koronapandemien. Og vi gjentar at det er helt nødvendig at kommunesektoren får tilført tilstrekkelig smittevernutstyr.
• Alle Fagbladets artikler om viruskrisen
Fra 20. april skal barnehager og småskoler over hele landet åpnes igjen. KS har kommet med sitt innspill i forkant av beslutningen. KS legger til grunn at bruk av smittevernutstyr i utgangspunktet ikke skal være nødvendig, så fremt god håndhygiene praktiseres. Gram understreker også at barn eller ansatte med symptomer ikke skal gå på skolen eller i barnehage.
– Både elever og lærere skal oppleve trygghet når skolene åpner igjen. Situasjonen i kommunene er forskjellig. KS har vært opptatt av undervisningen må kunne gjennomføres slik at krav til avstand og andre smittevernhensyn ivaretas. Det er derfor positivt at det kommer standarder og opplæring i smittevern. Det må nå gjøres en stor jobb for å tilpasse hvordan dette skal løses. Det gjelder eksempelvis både praktisk organisering av undervisning, skoleskyss og rengjøring. Ellers forholder KS seg til de nasjonale føringene om bruk av smittevernutstyr, sier Gram.
Veilederen ble for øvrig offentliggjort onsdag og er utarbeidet av Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet.