Hjemme igjen etter Sverige-innsats

30 varmegrader, knusktørt og gnister langt ned i bakken

Små vindpust er nok til nye branner

STORT: En enorm logistikk, koordinering og organisering er påkrevd for en slik operasjon som nå pågår i Härjedalen i Sverige. En brannbil etterslukker fra en skogsvei.

STORT: En enorm logistikk, koordinering og organisering er påkrevd for en slik operasjon som nå pågår i Härjedalen i Sverige. En brannbil etterslukker fra en skogsvei.

Surnadal Brannvesen

En slukkeoperasjon langt forbi hva noen i Norden har erfart tidligere. Per Egil Fiske fra Surnadal brannvesen har akkurat kommet hjem og forteller om en gedigen internasjonal operasjon for å slukke skogbrannene i Sverige.

2018072712552620180727161617

ola.tommeras@fagbladet.no

Se bildene fra arbeidet ved å klikke på pilene i bildet over.

Per Egil Fiske fra Surnadal brannvesen har vært med en delegasjon fra Gauldal brannkorps til Härjedalen i Midt-Sverige. Rundt 20 brann- og redningsarbeidere fra Trøndelag har vært i aksjon denne uka, og ytterligere et titalls ansatte fra andre brannvesen i Norge deltar. Per nå finnes ikke en komplett oversikt.

Har stoppet halvannet tusen branner hittil i år

Knusktørt langt ned i bakken

En test gutta gjorda da de kom fram er beskrivende for situasjonen i den svenske skogen og utmarka.

– Første dag gravde vi opp litt torv for å sjekke. Det lå små gnister i torva langt ned i bakken, blåse vi lett på det tok det fyr umiddelbart. Torva var knusktørr, forteller Fiske.

Delegasjonene fra flere brannkorps i Midt-Norge ble satt inn i brannområdet ved Storbrettan. Flere forskjellige tall har versert om hvor stort område som brenner, men det dreier seg om flere tusen mål.

Fagskole for brann og redning er fortsatt i planleggingsfase

Blusser opp kontinuerlig

– Vår oppgave var å reise rundt med en stor ATV og rekognosere. Når vi fant røyk, slukket vi enten selv der og da, eller vi fikk forsterkninger dersom det trengtes. Overalt blusser branner opp igjen. Det brenner langt ned i bakken, og etterbrannene er mange. Det som slukkes i løpet av natta, blusser opp igjen på dagtid når de første små vindkastene kommer, forteller Per Egil Fiske.

Han kom hjem samtidig med kollega Geir Atle Kvendset fra Rindal brannvesen i dag etter ei ukes innsats. De ble avløst av nye mannskaper fra andre norske brannvesen.

Dette må du ta hensyn til i knusktørr skog

Sterk organisering

Brannen i Storbrettan i Härjedalen er delt inn i fire seksjoner. Denne uka har polske brann- og redningsarbeidere hatt ansvar for to seksjoner og trøndersk brannpersonell for to. 150 brannpersonell har reist fra Polen til Sverige og er satt inn på forskjellige steder, 50 fra Tyskland og omtrent like mange fra Danmark. I tillegg er ti helikoptre fra Norge leid ut og et titalls mannskap. Dessuten deltar flere tusen frivillige med støttefunksjoner, det svenske forsvaret og sivilforsvaret.

En enorm logistikk, koordinering og organisering er påkrevd for en slik operasjon.

– Fra vår side ser det ut til av svenskene har full kontroll på organiseringa. Ting gled lett. Blant annet kvitterer alle seg inn og ut av områdene de jobber. De vet til enhver tid hvem som er i skogen. Ting som etterfylling av diesel gikk også som smurt hele tiden, fortellerPer Egil Fiske fra Surnadal brannvesen.

Ei lærerik uke

– Det har vært både interessant og lærerikt å delta. Det har vært mye lærdom og egen erfaring å trekke fra å jobbe med andre lands brannkorps. Vi har plukket opp noen triks i løpet av disse dagene, forteller Fiske.

Han tror også ledelse i Norge vil lære mye av å se organiseringa av operasjonene i Sverige.

– Det er mye å lære av å følge med på slikt, som ikke kan leses i ei bok, påpeker han.

Tatt veldig godt imot

– I tillegg har det vært trivelig, forteller Fiske. – Ikke bare å bli kjent med kolleger andre land, men også møtene med lokalbefolkninga.

– Vi ble tatt veldig godt imot. Jeg måtte kjøpe meg en ny shorts i butikken på fritida, og ble umiddelbart presentert for brannmannsrabatt. Ved kafebesøk fikk vi ikke engang lov å betale, forteller han.

Dekkes av DSB

Brannansatte som har vært med på innsats i Sverige, mottar lønn som vanlig fra sine brannvesen, men det belastes ikke den enkelte kommune. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) dekker regningen, og tar det videre med Sverige senere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy