JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

80 stykker søkte hel stilling som helsefagarbeider – ingen var kvalifiserte

INGEN KVALIFISERTE SØKERE: En 100 prosent stilling for helsefagarbeider på Haukeland sykehuns måtte lyses ut på nytt.

INGEN KVALIFISERTE SØKERE: En 100 prosent stilling for helsefagarbeider på Haukeland sykehuns måtte lyses ut på nytt.

Wikipedia

Ingen av søkerne var kvalifiserte for jobben på Haukeland sykehus. – Jeg er veldig overrasket, sier tillitsvalgt.

2017020313505020230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

I forrige uke blusset debatten om heltid og deltid i helsesektoren opp igjen. Den arbeidsledige helsefagarbeideren Nina Korneliussen fra Trondheim skrev et leserbrev der hun fraråder andre å velge yrket: «Fagbrevet som ferdigutdannet helsefagarbeider kunne jeg like gjerne revet i tusen biter, for det har ingen verdi på arbeidsmarkedet», skrev hun.

I helse- og omsorgssektoren i kommunene jobber nesten sju av ti deltid, ifølge tall fra kommuneorganisasjonen KS.

Mange ønsker å jobbe heltid, men må ta til takke med en deltidsstilling. Derfor ble foretakstillitsvalgt Irene Hopsdal i Helse Bergen svært overrasket da en fast 100 prosent stilling som helsefagarbeider på Haukeland sykehus ble lyst ut på nytt. Av 80 søkere i første runde, var ingen kvalifiserte.

– Hadde det vært meg som satt der ute og trengte hel stilling, ville jeg søkt med en gang. Hvis alderspsykiatri ikke er førstevalget å jobbe med, får du i hvert fall et bein innenfor på sykehuset. Jeg ble veldig overrakset over at ingen av søkerne var kvalifiserte, sier Hopsdal.

LES OGSÅ: Kommunene lyser nesten bare ut deltidsstillinger

Krav om språk- og IKT-kunnskaper

I stillingsannonsen var det listet opp følgende kvalifikasjonskrav:

• Autorisasjon som helsefagarbeider.

• Beherske norsk muntlig og skriftlig.

• Minimum to års arbeidserfaring innen psykiatri og/eller geriatri.

• Engasjement og interesse for å jobbe med eldre mennesker.

• Gode IKT-kunnskaper.

• Det blir lagt vekt på at du er personlig egnet for stillinga med tanke på holdninger, motivasjon og kommunikasjon.

Irene Hopsdal mener kvalifikasjonene i stillingsannonsen ikke hindrer helsefagarbeidere som har jobbet to år på sykehjem fra å søke.

– Dette ser ut som ganske standard krav, både at man kan norsk og IKT for å bruke verktøyene som trengs i jobben, sier hun.

Skylder på lite sykehuspraksis

De tillitsvalgte i Helse Bergen vil følge utviklingen framover nøye. Hopsdal sier hun vil be ledelsen om antall søkere når stillinger utlyses framover.

–Vi må finne ut om dette er en trend. Så vil vi snakke med andre tillitsvalgte så de er oppmerksomme på dette.

Hopsdal kan bare spekulere i hvorfor det ikke var noen kvalifiserte søkere blant de 80 i første utlysningsrunde. På et møte med tillitsvalgte, har fagforeningen fått signaler om at helsefagarbeidere kvier seg for å søke på jobber på sykehus.

– Det kan være fordi utdanningen retter seg mest mot tjenestene i kommunene og at det er lite praksis på sykehus. Jeg syns kanskje at vår gruppe er litt passive, de er nødt til å søke på slike jobber, sier Hopsdal.

Frykter omgjøring av stillinger

Som tillitsvalgt frykter hun konsekvensene hvis det viser seg at det blir vanskeligere å få tak i kvalifiserte helsefagarbeidere til sykehusene. Fagforbundet har advart mot at helsefagarbeiderstillinger gjøres om til sykepleierstillinger, spesielt på sykehus.

–Hos oss har vi hatt god dialog med de som er ansvarlige for å gjøre om stillinger, så det har nesten ikke vært noen omgjøringer. Men hvis det viser seg at de sliter med å få kvalifiserte til jobbene, har de et godt argument for å gjøre om stillingene. Da har ikke vi noe å slå i bordet med, sier Hopsdal.

Fikk napp i runde to

Seksjonsleder Vibeke-Henriette Køhn Handeland ved seksjon for alderspsykiatri i Helse Bergen sier at det er høye krav ved ansettelser i spesialisthelsetjenesten.

– Seksjon for alderspsykiatri hadde en 100 prosent stilling for helsefagarbeider/hjelpepleier utlyst før jul, men lyktes ikke i den runden å finne en egnet kandidat i henhold til de aktuelle søknadskriterier. Etter annen gangs utlysning er stillingen nå besatt, skriver hun i en e-post til Fagbladet.

Hun opplyser at de fikk 80 søkere etter første utlysning.

– Var det ingen av de 80 som var kvalifiserte, eller gikk det mer på personlig egnethet, som er et av punktene under kvalifikasjoner?

– Det vil alltid være en totalvurdering som avgjør hvorvidt en søker vurderes som aktuell for stillingen, svarer Køhn Handeland på e-post.

–Tilknyttet utlysning av alle stillinger i spesialisthelsetjenesten er det av og til slik at vi etter disse rundene ønsker et bredere søkergrunnlag. Da blir stillingen lyst ut på nytt. Til denne aktuelle stillingen viste det seg å være et godt valg, da vi nå har fått ansatt en godt kvalifisert helsefagarbeider, skriver hun.

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.

HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.

Marte Bjerke

Helsearbeiderne snakket om kritikkverdige forhold på jobben. Her får de pris for åpenheten

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

Werner Juvik

Se kjøkkensjefens matråd for barn: En ny vri slapp matlysten fri

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy