JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer arbeidsfolk mot Senterpartiets regjeringsplan

PÅ STORTINGET: Det har tatt litt tid for Sara Bell å bli kjent med labyrinten på Stortinget. Nå kan hun veien, og er klar for SV seier i høst.

PÅ STORTINGET: Det har tatt litt tid for Sara Bell å bli kjent med labyrinten på Stortinget. Nå kan hun veien, og er klar for SV seier i høst.

Werner Juvik

En mindretallsregjering av Sp og Ap kan være dårlig nytt for arbeiderklassen, mener SV-kandidat og Fagforbund-lokallagsleder Sara Bell. I sommer har hun fått «prøvekjøre» Stortinget.

2021071909330320210719093301

redaksjonen@fagbladet.no

Sara Bell er på andreplass i Hordaland SVs stortingsvalgsliste, som kan bety stortingsplass for henne dersom det går bra for SV i valget i september.

I sommer har hun fått en forsmak på hvordan den nye hverdagen kan se ut.

Fagforbundets Sara Bell (44) kan havne på Stortinget: Dette vil hun kjempe for

– Luksus å komme hit

De fleste stortingsrepresentantene er på ferie, så da har Bell fått muligheten til å fylle deres sko i en uke. Den siste uken har hennes arbeidsoppgaver vært mediearbeid og å være SVs stemme i sakene som faller under hennes kompetansefelt.

Ap størst, Sp vokser kraftig, SV og Rødt jevnstore: Slik stemmer Fagforbundets medlemmer

Hun har også brukt uken på å se hvordan prosessen er internt i partiet, og hvordan de jobber fram sakene parlamentarisk, som hun tidligere ikke har erfaring med.

– Det er en stor luksus å komme hit når det nesten ikke er noen på jobb. Jeg har fått veldig mye hjelp og støtte, og har fått prøvd meg på ting som jeg ellers synes hadde vært litt skummelt.

Å komme på Dagsnytt 18 var en av disse, men alt er en vanesak, og mengdetrening er bare godt å ha med seg, forteller hun.

Trener seg opp til høyere tempo

Sara Bell har vært Fagforbundets leder i Bergen siden 2013 og forteller at hun syntes det var like skummelt å holde sine første appeller og å stå på talerstolen i LO-kongressen for første gang.

– Det er en treningssak, så det er fint å få trene seg opp før man må fungere i et mye høyere tempo.

Hun vet ikke om det er mulig å forberede seg til å være representant i Stortinget, men hun er nok så forberedt som man kan bli, forteller hun.

TEAMET PÅ STORTINGET: Sara Bell (t.h.) skryter av bredden av kunnskap SV har i sitt team. Her sitter hun med politisk rådgiver Peder Østebø (t.v.), kommunikasjonsrådgiver Runa Røed og konsulent Mie Solum Tidemann.

TEAMET PÅ STORTINGET: Sara Bell (t.h.) skryter av bredden av kunnskap SV har i sitt team. Her sitter hun med politisk rådgiver Peder Østebø (t.v.), kommunikasjonsrådgiver Runa Røed og konsulent Mie Solum Tidemann.

Werner Juvik

En stemme for vanlige arbeidsfolk

– Man lærer å være stortingsrepresentant mens man gjør det, men det som er viktig for meg er at jeg kommer inn med fagforeningsbakgrunn.

At hun kan være en stemme for vanlige arbeidsfolks interesser, er viktig for henne.

Her er Støres 100-dagersplan hvis han vinner valget

– Hvis jeg kommer inn på Stortinget, er det med lang erfaring om hvor viktig det er å organisere seg og med kunnskapen om hvordan spesielt lavlønte kvinner, har det i arbeidslivet.

Som tillitsvalgt har hun unik kunnskap om hva som skjer i arbeidslivet. Det tror hun er viktig.

– Det fineste med fagforeningsarbeid er det å kunne jobbe i skjæringspunktet mellom teori og praksis i politikk. Når det blir fattet vedtak, må vi operasjonalisere dem, inngå kompromisser og hele tiden være i bevegelse.

KJEMPE FOR ARBEIDSFOLK: Sara Bell vil være en stemme for vanlige arbeidsfolk. Hun vil mye heller ta en prat med tillitsvalgte enn med departementer, hvis hun skal høre om hvordan det står til i kommunene.

KJEMPE FOR ARBEIDSFOLK: Sara Bell vil være en stemme for vanlige arbeidsfolk. Hun vil mye heller ta en prat med tillitsvalgte enn med departementer, hvis hun skal høre om hvordan det står til i kommunene.

Werner Juvik

Hun ser på det som en helt unik mulighet for en faglig tillitsvalgt å få anledningen til å komme på Stortinget, og forhandle om politiske saker.

For henne er det avgjørende å bruke sitt nettverk i fagbevegelsen i sitt politiske arbeid. Å være del av en stor fagbevegelse ser hun som en stor fordel.

En sterk velferdsstat

Bell er opptatt av at vi har en velferdsstat som sikrer folk ytelser som gjør at de har nok penger og som dekker kostnadene til å leve et moderat liv.

– På den måten fungerer velferdsstaten ikke bare som et sikkerhetsnett, men som en trampoline. At vi blir rammet av kronisk sykdom, arbeidsledighet, blir hensatt til å leve av sosiale ytelser eller blir minstepensjonist, skal ikke være ensbetydende med at vi blir fattige. Vi må ha rammer som gjør at hvis du får sosial hjelp, er det ikke umulig for deg å utfordre begrensningene dine.

Bell forteller at SV er vant til å være i mindretall og er vant til å ta på seg flere arbeidsoppgaver. De har aldri hatt flertall alene på noen saker, som gjør at de er vant med å jobbe hardere. Dette mener hun er en stor fordel for å få gjennomslag på ulike politiske saker.

Hvem blir med i den rødgrønne regjeringen?

SV vil ha bredest mulig samarbeid på rødgrønn side, og ønsker å samarbeide med både Arbeiderpartiet og Senterpartiet etter samme mal som Jens Stoltenbergs siste regjering. Det ønsker Arbeiderpartiet også, men Senterpartiet foretrekker i utgangspunktet en Sp/Ap-basert regjering uten SV.

I et intervju med Aftenposten tidligere i sommer framhevet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum det han så som en fordel med den modellen: Muligheten for å danne flertall til høyre. Det er Bell skeptisk til.

– Dersom Senterpartiet og Arbeiderpartiet danner mindretallsregjering, så tenker jeg at arbeiderklassen bør være obs på at da er det ikke deres interesser som blir kjempet hardest for. Vi vet allerede at Senterpartiet ønsker seg mindretallsregjering, slik at de kan samarbeide med høyresiden i ulike spørsmål.

Sp-profiler tror ikke partiet vil stenge SV ute fra regjeringsforhandlinger

Bell står på såkalt kampplass på stortingslista. Hun kan komme inn på Stortinget på to måter: Hvis SV gjør et godt nok valg i Hordaland til å ta to mandater, eller hvis personen over henne på lista, partileder Audun Lysbakken, går inn i regjeringen. Hennes egen rolle som potensiell stortingsrepresentant kan derfor avhenge av om Senterpartiet godtar samarbeid med SV eller ikke. Akkurat det er ikke viktig for henne, sier hun.

– Min egen rolle i dette betyr ikke så mye for meg. Jeg har på noen målinger vært inne på direkte mandat, på andre manglet jeg alt fra 300 til 3000 stemmer. Det viktigste er at SV får gjennomslag for politikken, ikke at jeg kommer på Stortinget.

Målingene viser at SV kan få det beste valgresultatet på 20 år. Bell forteller at målet i Hordaland er 10 prosent oppslutning og to faste stortingsrepresentanter.

Når uken snart er omme, begynner ferien hennes, men hun skal starte tidlig med forberedelsene for den harde valgkampen i sensommeren. Da skal hun forberede seg på et lass av debatter som kommer til å komme.

Sara Bells tre hjertesaker:

1. Å forsvare og videreutvikle velferdsstaten.

2. Fremme et seriøst og organisert arbeidsliv.

3. Å bekjempe sosiale og økonomiske forkjeller.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy