Aleris fikk nei fra tingretten – søksmålet starter i januar
Aleris forsøkte å få retten til å vente på vurdering i Efta-domstolen. Det ville forsinket saken kraftig og satt saksøkerne i en vanskelig situasjon.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Aleris ville ha tolkningsspørsmål om konsulentbruk inn for Efta-domstolen. Det kunne gitt langvarig forsinkelse for konsulentene som går til sak mot omsorgsgiganten.
Nå har Oslo tingrett sagt nei til Aleris. Saken skal dermed ikke vente på vurdering i Efta-domstolen.
• Fagforbundet anmelder Aleris for grov arbeidslivskriminalitet
– Omgikk arbeidsmiljøloven
I januar starter saken der 37 konsulenter og medlemmer av Fagforbundet går til sak mot Aleris Omsorg. De krever lønn og godtgjørelser som om de hadde vært ansatt.
Konsulentene gjorde ordinært omsorgsarbeid, ifølge deres og Fagforbundets tolkning, men fikk kun timebetalt som selvstendig næringsdrivende.
– Aleris har omgått arbeidsmiljøloven ved at de har brukt selvstendig næringsdrivende «konsulenter» til å drive helt ordinært omsorgsarbeid innen rus og psykiatri, mener Fagforbundets leder Mette Nord.
• Roger mistet jobben etter seks år i Aleris: – Dette har blitt en skitten bransje
Står fortsatt i jobb
Men saken kunne fått et skudd for baugen da Aleris begjærte vurdering av Fagforbundets tolkning i Efta-domstolen. Aleris mener dette strider med EØS-avtalens punkter om etableringsfrihet.
Hadde Aleris fått medhold kunne det gitt saken en forsinkelse på minst ett år, og satt de ansatte som saksøker i en vanskelig situasjon. De står fortsatt i jobb på sine arbeidsplasser.
Oslo tingrett har vurdert om det var behov for en vurdering av tolkningen. Rettens avgjørelse er at spørsmålet ikke skal forelegges Efta-domstolen.
• Aleris måtte betale 17 millioner til Skatteetaten fordi konsulenter egentlig skulle vært ansatt
Heldigvis ble det nei
I en pressemelding i dag, sier Mette Nord:
– Nå har vi sett at Aleris til og med vil bruke EØS-avtalen for å hindre våre medlemmers grunnleggende rettigheter som arbeidstakere. Heldigvis avviser dommerne kravet om å be Efta-domstolen om å gripe inn i denne saken, sier hun.

De trenger en avklaring
Oslo tingrett viser også til den vanskelige situasjonen saksøkerne står i på sine arbeidsplasser.
«Det er viktig for enkeltindividene i denne saken å få en avklaring av sin konkrete situasjon» uttaler retten.
Retten konkluderer også med at det foreligger relativt klar rettspraksis på området, og at det derfor er usikkert hvilken verdi en uttalelse fra Efta-domstolen vil ha.
Fagforbundets tolkning er inngripende
– Det finnes i dag over 48 000 enkeltmannsforetak innenfor helse- og sosialtjenester (tall fra Proff Forvalt). Et forbud mot bruk av selvstendige næringsdrivende innen omsorg vil begrense og redusere tjenestetilbudet norske brukere av omsorgstjenester har tilgang til, og vil gi mindre mangfold og skreddersøm i tjenestene. Det mener vi vil være så inngripende at vi ønsket å få en avklaring i EFTA-domstolen. Vi registrerer at tingretten ikke ønsket å forelegge dette for EFTA-domstolen, selv om de var enig i at EØS-retten er relevant, kommenterer Aleris-direktør Erik Sandøy overfor Fagbladet.
– Vi ser nå fram til å få alle relevante temaer i denne saken grundig belyst i den kommende rettssaken.