Søksmålet mot Aleris
Aleris kaster ut konsulentene som har saksøkt selskapet
OMSORGSGIGANT SAKSØKT: Aleris Ungplan & BOI omsatte for nesten to milliarder kroner i fjor, med et overskudd på 98 millioner kroner innen barnevern og rusomsorg. Nå er selskapet saksøkt av 22 konsulenter som varsler om risiko for såvel ansatte som brukere. I går kastet Aleris konsulentene bak søksmålet ut av selskapet.
Eirik Dahl Viggen
Konsulentene som har saksøkt Aleris Ungplan & BOI gjennom Fagforbundet, er oppsagt. Aleris viser til at søksmålet skader arbeidsmiljøet.
ola.tommeras@fagbladet.no
Det var Klassekampen som lørdag brakte nyheten om at konsulentene bak søksmålet nå er oppsagt. En konsulent står fram i avisen og forteller at han fikk oppsigelse fredag og måtte gå på dagen. Aleris Ungplan & BOI-direktør, Erik Sandøy, bekrefter oppsigelsene.
Sandøy forsvarer oppsigelsene med at arbeidsmiljøet blir dårlig av søksmålet.
– Vi har fått flere varsler gjennom tillitsvalgtsapparatet, AMU og tjenestevei om at det er vanskelig å opprettholde et godt arbeidsmiljø og ha fullt fokus på oppgavene så lenge de som har saksøkt oss også er tilstede på arbeidsplassen, skriver Sandøy i en epost til Fagbladet lørdag.
Se hele tilsvaret lenger ned.
– Dette har blitt en skitten bransje
– Ingen lovlig grunn
Svaret fra Aleris-direktøren opprører Fagforbundets leder Mette Nord.
– Det er ingen oppsigelsesgrunn å ta opp forhold du mener er kritikkverdige. Heller ikke om det finnes andre ansatte som er fornøyd med situasjonen, poengterer hun.
Fagforbundet mener konsulentene Aleris leier inn, egentlig er ansatte, da de gjør en regulær jobb. Innleide konsulenter å er ikke beskyttet av arbeidsmiljøloven slik ansatte er, og har heller ikke oppsigelsesvern. De går også glipp av overtidsgodtgjørelse, syke- og feriepenger samt pensjonspoeng.
Fagforbundet anmelder omsorgsgigant
Fjerner brysomme ansatte
– Det ser ut som om Aleris systematisk kvitter seg med medarbeidere de finner brysomme, de som sier fra på egne og brukernes vegne, sier Mette Nord.
Hun mener selskapet viser at det forsøker å kneble dem som varsler om alvorlige og kritikkverdige forhold.
– De bekrefter jo nettopp den fryktkulturen som konsulentene beskriver, men som Aleris kategorisk benekter at finnes, sier hun.
Til det svarer Aleris-diektør Erik Sandøy, til Fagbladet:
– Jeg undrer meg om Mette Nord og Fagforbundet har vært i kontakt med de 220 andre medlemmene Fagforbundet har i Aleris Ungplan & BOI, eller med AMU og tillitsmannsapparatet vårt når hun uttaler seg på denne måten?
Aleris-direktøren: - Dette er grovt og spekulativt
Blitt en skitten bransje
Per i dag omfatter søksmålet 22 konsulenter. Det kan bli flere. I tillegg har Fagforbundet anmeldt Aleris til Økokrim, varslet Arbeidstilsynet, skattemyndighetene og Fylkesmannen i Oslo og Akershus om mulige ulovlige forhold.
Fagbladet har snakket med flere tidligere og nåværende konsulenter de siste dagene. De forteller de samme historiene.
Roger Berg i Trondheim er en av få som tør å stå fram.
– Dette har blitt en skitten bransje, forteller han til Fagbladet.
Da han kom tilbake fra pappaperm for to år siden, var jobben hans borte. Han er derfor helt ute av Aleris-systemet i dag.
– Vanlige nordmenn skulle bare ha visst hva som skjer i denne bransjen, sier en annen.
Fagbladet har timelister som viser opptil 150 timers arbeidsuker og vakter med kun fem timer hvile på 48 timer.
Felles for dem som jobber maratonskift og lange vakter, er at de jobber som konsulenter. De er dermed unntatt arbeidsmiljøloven.
PÅ VEGNE AV ØVRIGE: Direktør Erik Sandøy mener det ødelegger arbeidsmiljøet når saksøkerne fortsatt jobber i selskapet.
Tri Nguyen Dinh
Oppsigelse av hensyn til andre ansatte
Aleris Ungplan & BOI-direktør Erik Sandøy gjentar overfor Fagbladet den samme eposten som i Klassekampen lørdag:
«For meg er hensynet til medarbeiderne og beboerne vi har omsorg for og er hjemmet til, det aller viktigste i alt vi gjør. Mediedekningen kan være ekstra belastende for medarbeidere som jobber i boliger som har vært omtalt. Vi har nå fått flere varsler gjennom tillitsmannsapparat, AMU og tjenestevei om at det er vanskelig å opprettholde et godt arbeidsmiljø og ha fullt fokus på oppgavene sine så lenge de som har saksøkt oss også er tilstede på arbeidsplassen. Våre medarbeidere skal kunne si hva de ønsker i interne møter uten å lese om det i mediene dagen etter. Vi verken kan eller vil risikere at vårt gode arbeidsmiljø nå forstyrres ytterligere av få personer vi er i rettslig uenighet med. Av den årsak avslutter vi nå kontraktene med dem som saksøker oss. Det har vi også anledning til etter oppdragsavtalen som har en gjensidig oppsigelsesmulighet. De vil få betalt for eventuelt oppsatte vakter ut oppsigelsesperioden.»
Søksmålet og anmeldelsen
• 22 medlemmer av Fagforbundet har gått til søksmål mot omsorgsgiganten Aleris Ungplan & BOI.
• De krever hver mellom en halv og nær to millioner kroner for manglende godtgjørelser.
• De har alle jobbet som innleide konsulenter, men utført regulæt arbeid og skal anses som fast ansatte, mener Fagforbundet.
• Etter at søksmålet ble kjent, har flere tidligere konsulenter stått fram i media og fortalt om kritikkverdige forhold.
• Fagforbundet har anmeldt Aleris til Økokrim, varslet Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
• Konsulentene forteller om vakter på opptil 48 timer, og varsler på både egne og brukernes vegne.
– Aleris bekrefter med dette den fryktkulturen de kategorisk benekter at finnes.
Mette Nord, leder av Fagforbundet